Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Provocarea din Deltă – Tabăra EduCamp 2011

0

Educaţia înseamnă pentru mine creştere. De cine e crescut un om? Ce-l modelează?

Întâi e familia, pe urmă e şcoala, dar apoi? Apoi cred că sunt provocările.

Indiferent dacă este mai neînsemnată sau cu miză mai mare, fiecare provocare te poate ajuta să creşti, dacă reuşeşti să o controlezi. Pun pariu că oamenii mari din istorie nu au ajuns aşa, mari, evitând provocările. M-am uitat pe lista marilor români, am frunzărit şi proiectul TVR (unde am sărit repede peste unele scăpări) şi m-am oprit la Henri Coandă, Caragiale, Nadia Comăneci. Oare dacă Henri Coandă, de exemplu, se oprea la ce ştia din şcoală ar mai fi inventat motorul cu reacţie? Oare nu s-a provocat singur? Nu a încercat să găsească  o soluţie la ceva ce nu merge chiar bine?

O provocare bună te poate duce departe. Avem cu toţii în jurul nostru exemple de oameni care nu erau cu nimic diferiţi de noi toţi, care însă, în urma unei intâmplări, a unei acţiuni, au ajuns mai departe decât am fi crezut. Ia gândiţi-vă puţin! De fapt se întâmplă să citim despre ei. Un copil orfan este adoptat, creşte, nu termină facultatea, însă după un timp oarecare devine unul dintre cele mai influente personaje din industria calculatoarelor şi din industria divertismentului. Este Steve Jobs. Un prieten de-al meu, la fel, a fost orfan, a trecut prin orfelinatele din România, iar acum este doctor în biologie, căsătorit şi tată a doi copii.

Eu cred că aceşti oameni şi-au depăşit limitele datorită faptului că au răspuns provocărilor.

Tu îţi cauţi provocări? Cauţi lucruri noi, cauţi să rezolvi probleme? De fapt ce te provoacă? Ce te agită? Ce te excită? Ce te face să îţi pierzi cu folos nopţile? Există aşa ceva pentru tine?

Am o provocare pentru tine, să găseşti o soluţie, să construieşti un plan pentru Delta Dunării.

Provocarea din Deltă – EduCamp 2011

Cunoşti Delta Dunării? Ce ştii despre Deltă? E cea mai mare deltă din Europa, e un paradis pentru păsări, sunt mulţi oameni săraci şi rupţi de lume acolo, e locul unde cei bogaţi îşi fac casă, unde se practică braconajul, unde nu există economie, unde sunt multe interese ale unor persoane influente din România. Ce ştii tu despre Deltă?

Adevărul e că nimeni nu ştie foarte bine ce se întâmplă acolo. Se spune ca oamenii de acolo sunt închişi în Paradis, dar că nu se pot descurca, că sunt săraci lipiţi pământului. Se spune că Delta e pentru cei bogaţi. Localnicii ştiu a cui e fiecare casă mai răsărită – un fost ministru, un mare afacerist, un sportiv. Peşte cică nu prea mai este în baltă, ouăle de raţă nu mai sunt chiar aşa multe şi nici căprioara nu mai sare în faţa puştii atât de des. Se spune că oamenii de acolo trebuie ajutaţi, de fapt atâtea ajutoare se duc acolo, că o mare parte din oamenii Deltei sunt transformaţi în „asistaţi”, oameni care aşteaptă să mai pice ceva şi care îşi fac din sărăcie un venit pe care îl transformă în băutură în zilele imediat următoare. Există poveşti groaznice despre ce se întâmplă „în Paradis”, însă există şi oameni grozavi, simpli, drepţi, corecţi, gospodari care nu se ating de băutură şi care spun ce au de spus.

Cum transformi Delta Dunării în ceva temeinic, valid? Iată o provocare! Ce spui? Te încumeţi? Tu ai găsi o soluţie? Crezi că eşti în stare să construieşti o fabrică pentru conserve de peşte? Un atelier de împletituri din papură? Un plan pentru dezvoltarea agroturismului? Ai alte idei?

La Provocarea din Deltă – Tabara EduCamp 2011 au raspuns deja Melania Medeleanu, Alex Găvan, Cristian Lupşa, Cosmin Alexandru, Ioana Pârvulescu, Teia Gavrilescu, Iulian Olariu, Eugen Petrescu, Paul Călin, Ionel Năftănăilă, ViitorPlus, Decât o Revistă, Primăria Sulina, Liceul „Jean Bart” Sulina, Orfelinatul Sulina, Mai Mult Verde, Liber în Mişcare, România Pozitivă, Lume Bună, AIESEC, GRASP, RoPot, Hipo, Ejobs.

Tu ce faci? Vii?


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.