Proiecte si proiectii pentru Romania de la 5620.48 km

0

Se spune ca suntem mai constienti de realitatea noastra atunci cand traim pentru o perioada in afara tarii. Constientizam mai bine astfel lucrurile bune, dar si cele mai putin bune… Descoperim elementele cu adevarat importante si cristalizam mai usor realitatea in care traim.

Avem placerea sa impartasim cu tine cateva ganduri de la romani care traiesc in strainatate. Sunt ganduri despre Romania, planuri si proiectii despre tara noastra de la distanta. Un prim interviu dintr-o serie de astfel de articole este cu *Daniela Gheorghe. Multumim Daniela pentru gandurile scrise!

Ce-ti ofera Romania si nu gasesti afara?

Senzatia de acasa, prieteni, familie.

Suna a truism, dar numai cand suntem departe pentru mai multa vreme ajungem sa constientizam cat de mult conteaza „acasa” pentru noi, cat de bine e sa cunosti oameni pe care te poti baza oricand, cat de mult conteaza sa poti sa te intorci undeva la „ai tai” pentru o masa calda sau de dragul amintirilor copilariei.

Imi lipseste siguranta unui sprijin indiferent de actiunile mele…

Ce ai descoperit despre Romania de cand esti in strainatate?

1. Ne consideram “speciali” – avem credinta generala ca schimbarea nu e posibila si tine doar de timp – FALS

2.      Parintii nostri sunt resemnati – problemele pe care le observa sunt fatidice– FALS

3.      Suntem parte din UE, ceea ce inseamna mai mult decat credem – cel putin avem un statut recunoscut mondial, iar nivelul de trai e/va fi asemanator tarilor europene dezvoltate. – ADEVARAT

4.      Avem capacitatea si accesul la a invata cu usurinta majoritatea limbilor latine – ADEVARAT

5. Reprezint o natiune care nu m-a intavat cum sa o (re)prezint.

Ce faci pentru Romania din strainatate?

Ma conectez la piata antreprenoriatului social din India, ma pregatesc pentru un program de MBA si voluntariez pentru GRSPSociety (Societatea Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani). In viitor, voi avea propria mea afacere sociala care se va adresa unei probleme sociale (care exista si in) din Romania.

Ce te-a motivat sa pleci?

Faptul ca pot: nu in termeni financiari, ci ca oportunitate. Motivul pentru care am ales India este diferenta de cultura care ma obliga sa ma adaptez, sa ma maturizez continuu, rapid: am stiu ca lipsa zonei de confort creata de limba materna si oameni dragi (de la prima intrebare) ma va face mai puternica.

Am simtit deja „presiunea sociala”, posesivitatea din cuplurile indiene, compromisul pentru familia care vine pe primul loc, uimirea fata de anumite reactii si principii de decizie, dar si ospitalitatea, similaritatile, deschiderea spre nou a tinerilor si vechimea si frumusetea unei culturi bogate.

Un tip final: nu e scump sa ajungi in India! Am platit 300 de dolari bilet dus si aici poti trai cel putin doua saptamani cu 200 de dolari. India merita o vacanta.

Un vis de-al tau pentru Romania.

De cand sunt aici, mi-am dat seama ca distanta dintre a avea o viziune si a lucra in directie ei nu este atat de mare precum credem noi, tinerele generatii din Romania.

Visez pentru tinerii cu viziune sa demaram proiecte cu un grad mare de impact care raspund problemelor pe care le observam: imi doresc pentru Romania sa incepem sa GANDIM MARE si SIMPLU si sa actionam in consecinta.

——————————————————————————————————————————-

Multumim Daniela & GRSPSociety pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, mai 2011

*Daniela F. Gheorghe – De “mai bine” de doua luni in India (Jaipur, capitala statului Rajasthan, N-ul Indiei) printr-un internship international platit prin AIESEC, pentru cel putin inca patru luni. De “mai bine” de trei ani voluntar in GRSPSociety (Societatea Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani) ca Ofiter de Comunicare, de oriunde din lume.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.