Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecte şi proiecţii pentru România de la 2000 km distanţă

0

Salut! Ne face placere sa continuăm serie de interviuri online cu români aflați la km distanță de țară. Răspunde întrebărilor RomaniaPozitiva *Nicoleta Anton, împărtășind cu noi câteva gânduri și proiecte despre România de la 2000 de Km distanţă de țară.

RomaniaPozitiva: Ce-ţi oferă România şi nu găseşti afară?

Pe mama şi pe tata, graiul românesc şi mucenicii aburinzi de sărbători. Îmi mai oferă toată copilăria mea, adolescenţa şi acel loc de unde stăteam şi visam la cum îmi voi construi viaţa. Dacă ar fi să extrag o singură idee de aici, aş spune că România îmi oferă fundamentul a ceea ce sunt şi a ceea ce voi face în viaţă. Baza de la care pornesc întotdeauna când vreau să construiesc ceva pentru mine şi pentru oamenii din jurul meu. Modul în care pot să relaţionez cu orice şi oricine, modul în care îmi setez aşteptări şi setul de valori prin care le evaluez rezultatele. România este atât de tare parte din mine, o port cu mine peste tot şi nu cred că aş putea să fiu vreodată altceva decât româncă.

RomaniaPozitiva: Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre România când eşti în străinătate?

Este o ţară atât de vie şi de dinamică! Clocoteşte de iniţiative din partea societăţii civile şi văd atât de mulţi oameni care, prin propriile puteri şi prin intermediul ONG-urilor în care activează (foarte mulţi dintre aceştia voluntari) fac ceva pentru a schimba viitorul României în bine. Îi respect şi apreciez pe toţi cei care fac asta. Au o energie fantastică, indiferent de domeniul de care sunt interesaţi: de la ajutorul copiilor cu autism sau refacerea unei şcoli până la crearea unei noi generaţii de lideri.

Într-un stat deja dezvoltat şi aşezat, nu vezi atâta energie investită în dezvoltarea ţării lor venind din partea cetăţenilor. Sunt cumva mai aşezaţi şi ei. (Nicoleta Anton)

RomaniaPozitiva: Ce faci pentru România din străinătate?

In primul rând ma cresc pe mine şi, odată cu asta, o părticică din România. Încerc să îmi desfăşor activitatea de aici cât mai bine posibil. România trăieşte prin noi şi părerea tuturor despre români se formează din interacţiunea cu noi. De aceea, în fiecare zi, încerc să le arăt o altă faţă a românilor: puternici, deştepţi şi întotdeauna de încredere. Noi suntem cei mai buni purtători de cuvânt ai ţării noastre şi nu numai în timpul orelor de lucru.

În acelaşi timp, m-am alăturat unor tineri frumoşi ce îşi doresc să ajute România în felul lor: GRASP şi FOR Children, două organizaţii nonguvernamentale ai căror membri români din mai multe părţi ale lumii contribuie prin proiecte şi donaţii la binele ţării lor şi al oamenilor ce trăiesc în ea. Fac parte din departamentul de comunicare al GRASP unde misiunea noastră este să comunicăm cât mai bine în interior şi în exterior ceea ce facem prin proiectele noastre pentru România.

RomaniaPozitiva: Ce te-a motivat/îndemnat să pleci?

Vroiam să descopăr şi altceva. Am trăit mereu cu fascinaţia altor culturi şi vroiam să văd cu ochii mei cum sunt ‘alţi oameni’ şi cum m-aş descurca într-un mediu diferit de cel cu care eram obişnuită. Cred că am reuşit asta şi viaţa într-un mediu intercultural te îmbogăţeşte. Nu numai că afli lucruri despre alte culturi şi cum trăiesc alţi oameni, dar afli mai multe şi despre tine şi ţara ta.

RomaniaPozitiva: Un vis de-al tău despre/pentru România.

Să ajungem să fim cu toată puterea mândri de noi. Cred că facem asta prea puţin astăzi. În acelaşi timp, cred că avem nevoie şi de mai multe motive de mândrie, aşa că visez la momentul în care voi fi copleşită de frumuseţea lucrurilor pe care românii, împreună (nu individual, prin diferite colţuri ale lumii) le fac. Cel mai mult, sper să facem educaţia accesibilă tuturor şi să ridicăm nivelul calităţii acesteia. Mi-aş dori ca, în loc să văd o mână de tineri extraordinar de bine pregătiţi într-un domeniu alături de o majoritate care se luptă cu exprimarea într-o română curată şi susţinerea unui argument logic, să trecem toţi de un anumit prag. Cred că am avea o ţară mult mai liniştită, frumoasă, respectată şi productivă dacă am schimba modul în care privim educaţia astăzi – de la ceea ce ni se predă până la modul în care asimilăm această informaţie, fără a sta prea mult pe gânduri. Aş încuraja din ce în ce mai mult, din punctul de vedere al educaţiei non-formale, activitatea în cluburile de dezbateri în timpul liceului şi cea în organizaţiile studenţeşti în timpul facultăţii. Cred că un tânăr care face asta învaţă să gândească pentru sine, să dezvolte un argument, să gândească logic, să pună suflet, să se organizeze şi să fie responsabil, lucruri de nepreţuit pentru creşterea unui popor frumos şi mândru de ceea ce este.

*Nicoleta Anton, GRASP?

Sunt membră în cadrul departamentului de comunicare al GRASP, în care am intrat la inceputul lui 2011. Aici mă ocup cu redactarea de materiale şi sunt responsabilă de comunicarea în cadrul proiectului Legal Lectures and Law Internships.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.