Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecte si proiectii despre Romania de la 8041 km distanta

1

Salut! Ne face placere sa continuăm serie de interviuri online cu români aflați la km distanță de țară. Răspunde întrebărilor RomaniaPozitiva *Andrei Palamariu, împărtășind cu noi câteva gânduri și proiecte despre România de la 8041 Km distanţă de țară.

Sunt *Andrei Palamariu, nascut in Petrosani in vara lui  ’88, domiciliat in Alba Iulia, student in Timisoara, in stagiu de practica in echipa nationala de management a AIESEC in Thailanda, in Bangkok. Pot sa spun despre mine ca sunt un vanator de experiente, mai ales de experiente de autodescoperire, acesta fiind principalul motiv pentru care va impartasesc aceste ganduri.

Ce-ti ofera Romania si nu gasesti afara?

Romania imi ofera, cel putin in imaginatia mea, sentimentul de a apartenenta. Si nu ma refer la apartenenta specifica de neam sau de un anumit grup social, ci ma refer la acel sentiment ca acolo e tara mea, acolo e locul unde vreau sa imi investesc energia, acolo vreau sa aduc o contributie, acolo imi sunt radacinile care imi ofera stabilitate.
Romania imi ofera cel mai pretios lucru, conceptul de „acasa”.

Ce ai descoperit despre Romania de cand esti in strainatate?

In general descoperirile legate de Romania sunt foarte personale. Am descoperit ca tin mai mult la aceasta tara decat ma asteptam, m-am surprins pe mine. Am fost luat prin surprindere de un sentiment de mandrie patriotica, ceea ce nu am mai experimentat pana acum.

Este interesant cand oamenii de aici ma intreaba de unde sunt si cand aud de Romania, vad ca au nevoie de cel putin 20 de secunde sa „compileze” mai intai numele, apoi sa incerce sa localizeze pe mapamond, ca in final, de multe ori sa aud: Dacula country! Is true… that you are grand children of Dracula?

Am descoperit ca oamenii de aici au un respect puternic pentru europeni, probabil o reminiscenta a perioadei de colonizare a Asiei de Sud Est. Am descoperit ca Romania este mult mai organizata decat ma asteptam. Cand spun asta, ma refer la imaginea de ansamblu. Pana acum am fost foarte critic la adresa capacitatii de comunicare eficienta si lucru in echipa al romanilor, dar incep sa imi dau seama, comparativ cu modul de lucru din Thailanda, ca avem un mare avantaj in ce priveste organizarea, planificare si executarea unui proiect.

Am descoperit ca desi ne laudam deseori ca poporul roman este unul dintre cele mai primitoare popoare din lume, pot sa spun ca mi-e greu sa mai cred asta dupa ce am interactionat cu oamenii din Thailanda. Si nu ma refer la cei care au interes economic sa fie primitori, ci la oamenii ‚de rand’ din zonele din afara capitalei. Ei transmit un sentiment autentic de bucurie de a te avea ca oaspete, un sentiment care te incalzeste si te face sa te simti important …

In concluzie, am redescoperit cat de importanta e Romania pentru mine in propria harta a globului pamantesc.

Ce faci pentru Romania din strainatate?

Activitatea principala este dezvoltarea persoanala prin toate activitatile din cadrul AIESEC, care ma „poarta” in provocari foarte interesante legate de lucrul in echipa, de gasirea de solutii pentru un management mai bun al organizatie, de aporfundarea practica a conceptului de leadership. De asemenea, vreau si imi creez o retea de persoane interesante si implicate in conceptul de antreprenoriat social si de auto-descoperire prin spiritualitate, concepte pe care vreau sa le descopar, dezvolt si implementez in Romania.

Un vis de-al tau pentru Romania.

Vad o Romanie in care „domneste” un puternic sentiment de a lucra impreuna pentru un bine comun.

Nu ma refer aici la o noua Mare Unire, ci ma refer la construirea de comunitati, la educarea populatiei prin dezvoltarea si construirea de comunitati, comunitati care sa aibe principii si valori nationale clare, care sa aiba „o cultura comunitara” sanatoasa, bazata pe ideea ca‚ daca faci un lucru, fa-l ca lumea!, pe ideea ca trebuie sa creasca si capra vecinului, pe ideea ca azi dau un ou, maine dau un bou. Stiu ca sentimentul cel mai nobil este cel de contributie si nu cel de a avea in posesie.

Vad o Romanie unde vecinii sunt mai vecini si unde oamenii sunt mai omenosi. Pentru ca acest lucru sa devina realitate  e nevoie de comunicare si de oameni plini de sentimentul ca „se poate” si de „hai sa incepem noi sa fim un exemplu graitor”.

Multumim Andrei!

Interviurile RomaniaPozitiva, iulie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: My first contribution in a online blog – Romania Pozitiva! | andrei palamariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.