Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecte şi proiecţii despre România de la 2678 Km distanţă

0

Salut! Ne face placere sa continuăm serie de interviuri online cu români aflați la km distanță de țară. Răspunde întrebărilor RomaniaPozitiva *Eliza Gheorghe, împărtășind cu noi câteva gânduri și proiecte despre România de la un program doctoral de la Oxford, la 2678 Km distanţă de țară.


Proiecte şi proiecţii despre România de la 2678 Km distanţă

Ce-ţi oferă România şi nu găseşti afară?

România  îmi oferă un lucru unic şi anume sentimentul de a fi acasă, printre ai tăi. Periplul meu prin diferite universităţi din lume  a început în 2006, învăţând în Italia, SUA, China, Marea Britanie şi în curând Franţa. Deşi în strainătate am avut parte de o serie de experienţe extraordinare, cunoscând o mulţime de oameni deosebiţi, aştept cu nerăbdare momentul întoarcerii acasă.

Impactul pe care îl putem avea în România  este net superior celui pe care îl putem avea într-o ţară străină. România  îmi oferă o echipă de prieteni şi colegi plini de energie, cu care ştiu că voi munci împreună în următorii 5, 10, 20 de ani. Este vorba despre GRSPSociety şi de oamenii minunaţi care o formează.

Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre România  de când eşti în străinătate?

Am descoperit lucruri noi şi frumoase despre România prin românii pe care i-am cunoscut în diferitele ţări în  care am locuit. Ei mi-au aratat cum putem contribui la dezvoltarea României chiar daca suntem departe de casă. Eforturile şi devotamentul lor m-au inspirat şi pe mine, determinându-mă sa îmi canalizez energia înspre valorificarea potenţialului României. Astfel am descoperit că România  este ceea ce noi facem din ea şi cu cât dăm mai mult din noi, cu atât este mai frumoasă.

Ce faci pentru România  din strainătate?

Consider că cea mai mare contribuţie pe care o fac din strainătate este teza de doctorat la care lucrez, care se concentrează asupra diplomaţiei româneşti în  perioada 1968-1978. Acest proiect de cercetare va oferi o perspectivă internaţională asupra rolului României pe scena globală a Războiului Rece, creând o punte între modul în care noi românii privim acea decadă şi punctul de vedere al partenerilor internaţionali ai României din intervalul  1968-1978. Prin urmare, această teza ne va ajuta nu numai să ne cunoaştem mai bine pe noi înşine, ci şi să ne poziţionăm mai ferm pe scena academică internaţională.  Dorinţa mea este ca studiul pe care îl realizez, ale cărui rezultate se vor materializa sub forma unor articole, colecţii de documente primare, şi a unui volum publicat în  limba engleză, să deschidă noi oportunităţi de cercetare atât pentru studenţii şi cercetătorii români, cât şi pentru cei străini.

O a doua contribuţie pe care doresc să o aduc României din Oxford este proiectul educaţional YoungDiplo pe care îl coordonez în cadrul GRSPSociety. Acest proiect se adresează pregătirii tinerilor studenți români interesați de domeniul relațiilor internaționale, prin cursuri specializate și facilitarea unor stagii de practică.

O a treia contributie, tot prin intermediul GRSPSociety, se referă la coordonarea filialei GRSPSociety London-Oxford, împreună cu Sorin Albeanu. Dezvoltarea şi coagularea unei comunităţi de români în  jurul celor doua oraşe în  care activăm ne oferă şansa unică de a ne simţi `acasă` chiar şi la 2600 de km distanţă de România . Printre activităţile noastre de până acum se numară un program de schimb cu filiala GRSPSociety Amsterdam. A fost unul dintre cele mai plăcute moduri de a (re-)descoperi Oxfordul şi Londra şi de a cunoaşte români de excepţie.

Ce te-a motivat să pleci?

Încă de când eram mică, părinţii mi-au insuflat o pasiune pentru călătorit, cultivându-mi curiozitatea şi dorinţa de a descoperi locuri noi. Datorită susţinerii lor, am reuşit să valorific fiecare oportunitate întâlnită.

Mai întâi, am dorit să îmi aprofundez studiile printr-un program de master în Studii de Securitate la Universitatea Georgetown şi apoi printr-un program doctoral la Oxford. De asemenea, am vrut să dobândesc o experienţă de muncă într-un mediu international, lucrand ca asistent de cercetare la Center for Peace and Security Studies din cadrul Universității Georgetown (pentru Gen. Montgomery Meigs) și la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington, DC. Toate acestea pentru ca la întoarcere să pot oferi tot ce am mai bun celor de acasă.

Un vis despre / pentru România

Visul meu pentru România este să simţim că niciunde nu este prea departe şi că nimic nu este imposibil. Îmi doresc ca România  să fie o țară foarte bine conectată la procesele globale şi implicată în politica internațională. Consider că prin colaborarea internaţională putem contribui atât la dezvoltarea ţării noastre, cât şi la soluţionarea unor probleme transnaţionale şi globale.

*Despre mine, Eliza Gheorghe

Sunt doctorandă în Relații Internaționale la Universitatea Oxford, St Antony’s College. În GRSPSociety coordonez activitatea filialei Londra-Oxford şi proiectul YoungDiplo.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.