Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiecte şi proiecţii despre România de la 2240 km distanţă: Interviu cu Oana Nenciulescu

0

Oana Nenciulescu locuieşte de 5 ani în Anglia, iar în prezent lucrează în marketing la Universitatea din Leeds, unde şi-a  terminat studiile de masterat şi licenţă. În GRASP contribuie pe partea de comunicare la nivelul întregii organizaţii, cu accent pe proiectul ‘Diaspora Votează’. Oana ne-a acordat un interviu despre proiectele pe care le desfăşoară şi despre relaţia ei cu România:

RomaniaPozitiva: Ce-ţi oferă România şi nu găseşti afară?

Oana Nenciulescu: România îmi oferă căldura de acasă,  oamenii dragi şi  locurile copilăriei la care mă întorc mereu cu mult drag.  Adeseori în Anglia mi se face dor de gustul autentic al legumelor şi fructelor din pieţele româneşti, de felul cum sunt preparate,  dar şi de farmecul unor tradiţii nealterate,  precum cele din preajma Paştelui.

RomaniaPozitiva: Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre România de când eşti în străinătate?

Oana Nenciulescu: Venită direct după liceu în Anglia, am descoperit că sistemul educaţional românesc ne înzestrează cu o cultură  generală bogată şi cu abilitatea de a face faţă la solicitări intense în ceea ce priveşte studiul individual, dar cu lipsuri pe partea de interacţiune cu profesorii şi cele în echipă. Am realizat cât de norocoşi suntem având şansa de a  învăţa minim două limbi străine la şcoală şi cât de mult apreciază britanicii faptul că  putem vorbi şi  învăţa uşor limbi străine.

Îmi dau seama cât de mult s-a  schimbat  România în ultimii ani şi ‘detectez’ mult mai uşor schimbările în bine acum. Mă bucur că din ce în ce mai mulţi studenţi români au şansa să plece cu programul  Erasmus sau să studieze pentru o perioadă mai îndelungată în  străinătate, întorcându-se în ţară,  unde să îşi folosească  experienţele obţinute sau creând reţele precum GRASP ,  canalizându-şi cunoştinţele  pentru  schimbare  în România de oriunde în lume s-ar afla.

RomaniaPozitiva: Ce faci pentru România de când locuieşti în străinătate?

Oana Nenciulescu: De când am venit aici îmi place  să cred că am contribuit în bine la promovarea imaginii României,  împărtăşind tradiţii  cu prietenii  străini, fiind implicată în activităţile asociaţiei de studenţi români de la universitate sau promovând filme româneşti în cadrul Festivalului Internaţional de Film din Leeds.

Teza de masterat mi-am dedicat-o proiectului ‘Diaspora Votează’ iniţiat de GRASP, cercetând legătura dintre Internet, diaspora română şi democraţie. Din decembrie 2011 am devenit membră GRASP, unde am şansa  să îmi folosesc experienţa dobânditâ in Anglia, să contribui la schimbare pe  domenii, precum transfer de cunoştinţe sau democraţie electronică şi să învăţ de la o mulţime de oameni deosebiţi şi plini de entuziasm.

RomaniaPozitiva:  Ce te-a motivat/îndemnat să pleci?

Oana Nenciulescu: Cu mama profesoară de limba engleză şi cu o mare pasiune pentru această limbă, am crescut înconjurată de cărţi cu faimoasele câmpii verzi, dorindu-mi mereu să ajung în Marea Britanie.

La 19 ani am plecat din ţară  pentru a studia cursul dorit  la Universitatea din Leeds, cunoscută pe plan mondial pentru Institutul de Studii de Comunicare. Am simţit că este pasul  necesar pentru a creşte nu numai din punct de vedere educaţional, ci şi personal. Dupa 5 ani, ştiu că am învăţat multe lucruri într-un ritm  mult mai alert decât le-aş fi învăţat în confortul unui loc familiar. Mi-am dorit o experienţă internaţională venind în Anglia şi am fost norocoasă să cunosc persoane din numeroase colţuri ale lumii. Deşi nu am fost fizic în Brazilia, Vietnam sau Pakistan, simt că măcar pentru o zi  le-am vizitat.

RomaniaPozitiva: Un vis de-al tău despre / pentru România.

Oana Nenciulescu: Îmi doresc să scăpăm de nemulţumirea care ne întampină în viaţa de zi cu zi,  să apreciem şi să fructificăm lucrurile bune pe  care le avem (de când sunt în Anglia, apreciez mai mult zilele cu soare sau ce înseamnă să plăteşti pentru educaţia universitară). În acelaşi timp mi-aş dori să identificăm lipsurile pe care le avem în prezent şi fiecare dintre noi să ne canalizăm energia pozitivă şi cunoştintele (acumulate în ţară sau afară)  pentru a aduce România acolo unde ne-o imaginăm.

————

Mulțumim pentru interviu!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.