Proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor alimentare de uz casnic

3

Proiectul Uleiosul este un proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor alimentare de uz casnic.

red

De ce  am pornit un astfel de proiect?

Grija față de mediul înconjurător începe din casă și cred că implicându-ne în zona noastră de confort și dezvoltând un obicei cu impact nu doar asupra mediului (uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, iar expunerea lor, chiar și accidentală, în mediul înconjurător afectează grav ecosistemul) dar și asupra noastră (uleiul alimentar și toată familia lui, strică și înfundă canalizări) putem ajunge și la alte obiceiuri sănătoase cum ar fi stingerea luminii când părăsim o încăpere, oprirea apei când plecăm din fața chiuvetei sau chiar la colectarea selectiva a altor deșeuri.

Nu în ultimul rând pentru că îmi doresc să arăt că în București lucrurile se pot face și altfel decât cu o mașină. Într-un oraș sufocat de tot mai multe mașini, în care aerul pe marile bulevarde a devenit irespirabil la orele de vârf, schimbarea percepției că autoturismul este singurul mijloc de transport viabil în orice situație, poate și trebuie să vină și de la noi. De  aici și dorința de a transporta uleiul rezidual colectat cu ajutorul bicicletelor utilitare (eng. cargo bike-uri).

Cum poți contribui tu la succesul acestui proiect?

christianaColectând uleiul sau untura pe care o folosești la gătit în gospodărie într-o sticlă de plastic ( de 2 sau 5 litri ), găletușă , cutie de metal sau în ce își dorește fiecare. Cu alte cuvinte, meșterești cu ulei prin bucătărie? După ce și tu și dânsul v-ați făcut treaba, scapă de el într-unul din recipientul ales. Când fir-ar să fie se umple, pune mâna pe telefon și sună-ne să venim după el. Pe gratis!

Mai multe detalii despre efectele nocive ale uleiului de gătit folosit aruncat în canalizare, a scopului colectării și reciclării uleiului alimentar uzat dar și alte informații utile pentru cei dornici să afle mai multe despre acest proiect puteți găsi în linkul: www.uleiosul.com

Începând cu 2 decembrie Uleiosul demarează campania Marea Uleiadă! Poți preda uleiul alimentar uzat colectat prin simpla completare a unui formular. Vei fi contactat ulterior în vederea predării lui.

Marea Uleiadă se adresează acelor persoane responsabile, ce decid să fie active față de protejarea mediului și nu doar să privească pasive de pe margine, așteptând să vadă ce se întâmplă în jur pentru a lua atitudine.

După comunitatea Skirt Bike, în susținerea proiectului s-au alăturat și cei de la Tribul ca parteneri. Ce înseamnă asta? Că vă puteți adresa și curierilor Tribului pentru înscrierea în baza noastră de date sau pentru predarea uleiului alimentar uzat colectat.

Serviciul este disponibil pentru început în Municipiul București.

Detalii și aici:

 ulei-final-2

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

3 comentarii

  1. avatar
    chindris alina on

    ma bucur ca, in sfarsit, a aparut un astfel de program. Anul trecut am adunat borcane intregi de ulei casnic pe care am vrut sa le duc la un centru de colectare. Cum nu stiam niciun astfel de centru, am sunat la agentia fondului de mediu din localitate. Ce credeti ca mi-au spus? A… trebuie sa mergeti in alt judet, unde este o firma care colecteaza ulei menajer. Si cat aveti? 2-3 borcane de 800 …. eu nu l-am colectat, ca pe timpuri cu sticlele si borcanele, pentru a incasa bani ci doar din spirit civic. am fost foarte dezamagita ca a trebuit sa le arunc la gunoi…

  2. avatar

    In sfarsit s-a gandit cineva!Bravo! Eu il strang in sticle, dar in Craiova cand veti ajunge?

  3. Pingback: Uleiosul, încotro? | Uleiosul

Comentează