10 din cele 31 de proiecte finaliste în competiţia Premiilor Europene eTwinningdin acest an aduc pe podium cadre didactice din România. Aflată în al 6-lea an de desfăşurare, competiţia este o selecţie a celor mai bune proiecte educaţionale colaborative, din cele peste 15.000 derulate în acest an şcolar în Europa. Acţiunea eTwinning este un program al Comisiei Europene, implementat de European Schoolnet, un consorţiu format din 31 de ministere ale educaţiei din Europa. În România, Ministerul Educaţiei a desemnat două instituţii ca centre naţionale de suport eTwinning: TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educaţie şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.
Competiţia de proiecte educaţionale din cadrul Acţiunii eTwinning este deschisă anual pentru cadrele didactice înscrise pe portalul etwinning.net. Aproape 123.000 de profesori din Europa au acces la instrumente moderne de colaborare, la resurse şi idei de activităţi didactice, putând intra în legătură cu colegi din alte ţări pentru a iniţia proiecte educaţionale colaborative pentru elevii lor.
Anul acesta, premiile se vor decerna în cadrul Conferinţei Europene eTwinning, care se va desfăşura la Budapesta, în perioada 31 martie – 2 aprilie 2011. Printre participanţii cu mari şanse la premii se află şi 15 cadre didactice din România, care au desfăşurat proiecte ce demonstrează profesionalism didactic, abordarea unor teme ştiinţifice actuale, creativitate şi centrare pe obiectivele de învăţare ale elevilor.
Acţiunea eTwinning este parte a programului Comenius al Comisiei Europene, în cadrul căreia şcolile din Europa intră în parteneriate educaţionale, desfăşurând proiecte colaborative şi de dezvoltare socio-profesională. Peste 7.000 de cadre didactice şi peste 4.300 de şcoli din România sunt înscrise în reţeaua eTwinning care reuneşte peste 86.000 de instituţii educaţionale europene.
„Suntem cu toţii mândri că eforturile echipei noastre primesc cea mai înaltă distincţie la premiile europene. În cei trei ani de când implementăm eTwinning în România, profesorii noştri au dominat competiţiile internaţionale. În acest an, din cele 31 de proiecte finaliste, 10 sunt create sau desfăşurate în parteneriat cu profesori din România. O mare parte dintre cadrele didactice din România au cunoştinţele, pregătirea şi talentul necesare pentru a realiza activităţi educaţionale extraordinare, iar acest lucru este recunoscut în acest tip de competiţii directe.” – declară dr. Simona Velea, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, coordonator al Acţiunii eTwinning în România.
Scopul principal al acţiunii eTwinning este acela de a facilita comunicarea şi colaborarea între şcoli din ţările membre ale Uniunii Europene, implicând cadrele didactice şi elevii în activităţi noi de învăţare: crearea de diverse proiecte educaţionale care implică utilizarea noilor tehnologii şi în elaborarea cărora colaborează cu echipe din alte ţări. Pe termen lung, se urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor didactice şi de utilizare a noilor tehnologii, îmbunătăţirea comunicării în limbi străine, cunoaşterea şi dialogul intercultural.
Alexandra Bunica, coordonator proiecte la Centrul pentru Inovare în Educaţie (TEHNE România), ne spune: „Profesorii români sunt foarte apreciaţi în mediile profesionale europene ca fiind activi, serioşi, creativi – iar să lucrezi cu aceşti profesori este o satisfacţie. Putem spune că am intrat deja în Europa cu o bună parte dintre cadrele didactice de la noi; mai mult, putem spune că profesorii români sunt un model pentru colegii lor europeni.”
Despre Acţiunea eTwinning
eTwinning este o iniţiativă a Comisiei Europene, lansată în 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile acţiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a şcolilor din Europa, reunind aproape123.000 de cadre didactice din peste 86.000 de şcoli.
Începând din octombrie 2007, acţiunea eTwinning a început să fie derulată şi în România. Până în ianuarie 2011, peste 7.000 de cadre didactice din România din aproximativ 4.300 de instituţii de învăţământ s-au înscris pe platforma eTwinning. Numărul proiectelor în care au participat cadrele didactice din ţara noastrăa fost de peste 2.000.
În România, acţiunea eTwinning este coordonată de TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educaţie (www.tehne.ro), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (www.ise.ro).
Multumim pentru informaţie strada32.com!