Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Profesori romani nominalizati pentru premii la cea mai mare competitie de proiecte educationale din Europa

0

10 din cele 31 de proiecte finaliste în competiţia Premiilor Europene eTwinningdin acest an aduc pe podium cadre didactice din România. Aflată în al 6-lea an de desfăşurare, competiţia este o selecţie a celor mai bune proiecte educaţionale colaborative, din cele peste 15.000 derulate în acest an şcolar în Europa. Acţiunea eTwinning este un program al Comisiei Europene, implementat de European Schoolnet, un consorţiu format din 31 de ministere ale educaţiei din Europa. În România, Ministerul Educaţiei a desemnat două instituţii ca centre naţionale de suport eTwinning: TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educaţie şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Competiţia de proiecte educaţionale din cadrul Acţiunii eTwinning este deschisă anual pentru cadrele didactice înscrise pe portalul etwinning.net. Aproape 123.000 de profesori din Europa au acces la instrumente moderne de colaborare, la resurse şi idei de activităţi didactice, putând intra în legătură cu colegi din alte ţări pentru a iniţia proiecte educaţionale colaborative pentru elevii lor.

Anul acesta, premiile se vor decerna în cadrul Conferinţei Europene eTwinning, care se va desfăşura la Budapesta, în perioada 31 martie – 2 aprilie 2011. Printre participanţii cu mari şanse la premii se află şi  15 cadre didactice din România, care au desfăşurat proiecte ce demonstrează profesionalism didactic, abordarea unor teme ştiinţifice actuale, creativitate şi centrare pe obiectivele de învăţare ale elevilor.

Acţiunea eTwinning este parte a programului Comenius al Comisiei Europene, în cadrul căreia şcolile din Europa intră în parteneriate educaţionale, desfăşurând proiecte colaborative şi de dezvoltare socio-profesională. Peste 7.000 de cadre didactice şi peste 4.300 de şcoli din România sunt înscrise în reţeaua eTwinning care reuneşte peste 86.000 de instituţii educaţionale europene.

Suntem cu toţii mândri că eforturile echipei noastre primesc cea mai înaltă distincţie la premiile europene. În cei trei ani de când implementăm eTwinning în România, profesorii noştri au dominat competiţiile internaţionale.  În acest an, din cele 31 de proiecte finaliste, 10 sunt create sau desfăşurate în parteneriat cu profesori din România. O mare parte dintre cadrele didactice din România au cunoştinţele, pregătirea şi talentul necesare pentru a realiza activităţi educaţionale extraordinare, iar acest lucru este recunoscut în acest tip de competiţii directe.” – declară dr. Simona Velea, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, coordonator al Acţiunii eTwinning în România.

Scopul principal al acţiunii eTwinning este acela de a facilita comunicarea şi colaborarea între şcoli din ţările membre ale Uniunii Europene, implicând cadrele didactice şi elevii în activităţi noi de învăţare: crearea de diverse proiecte educaţionale care implică utilizarea noilor tehnologii şi în elaborarea cărora colaborează cu echipe din alte ţări. Pe termen lung, se urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor didactice şi de utilizare a noilor tehnologii, îmbunătăţirea comunicării în limbi străine, cunoaşterea şi dialogul intercultural.

Alexandra Bunica, coordonator proiecte la Centrul pentru Inovare în Educaţie (TEHNE România), ne spune: „Profesorii români sunt foarte apreciaţi în mediile profesionale europene ca fiind activi, serioşi, creativi – iar să lucrezi cu aceşti profesori este o satisfacţie. Putem spune că am intrat deja în Europa cu o bună parte dintre cadrele didactice de la noi; mai mult, putem spune că profesorii români sunt un model pentru colegii lor europeni.

Despre Acţiunea eTwinning

eTwinning este o iniţiativă a Comisiei Europene, lansată în 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa. Ulterior, scopurile acţiunii s-au consolidat, platforma etwinning.net devenind o comunitate a şcolilor din Europa, reunind aproape123.000 de cadre didactice din peste 86.000 de şcoli.

Începând din octombrie 2007, acţiunea eTwinning a început să fie derulată şi în România. Până în ianuarie 2011, peste 7.000 de cadre didactice din România din aproximativ 4.300 de instituţii de învăţământ s-au înscris pe platforma eTwinning. Numărul proiectelor în care au participat cadrele didactice din ţara noastrăa fost de peste 2.000.

În România, acţiunea eTwinning este coordonată de TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educaţie (www.tehne.ro), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (www.ise.ro).

Multumim pentru informaţie strada32.com!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.