Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Preferi să ai dreptate sau să fii fericit?

0

autor Andra Calenic

Oamenii preferă să aibă dreptate decât să fie fericiţi.

Am auzit fraza asta la o conferinţă şi mi-am zis că e tare adevarată. M-am regăsit în ea pentru că  mă caracterizează încăpăţânarea, aşa că mi s-a întâmplat nu de puţine ori să prefer sentimentul de a avea dreptate unei relaţii mai bune sau unei conversaţii mai liniştite.

Recent, mi-am amintit de gândul ăsta citind o carte de dezvoltare personală, în care scria că nevoia de a avea dreptate reprezintă o piedică în calea schimbării. Şi, într-adevăr, de multe ori evităm să luăm anumite decizii care ne-ar putea aduce în situaţia de a nega ceea ce am fost în trecut tocmai pentru că vrem, poate inconştient, să ne menţinem opinia şi să nu există o disonanţă între cine am fost şi cine suntem.

Chiar dacă schimbarea ar fi una pozitivă, ne opunem deoarece simţim că acceptând-o am admite faptul că am greşit în trecut. Ceea ce, desigur, nu e foarte confortabil pentru stima de sine.

Mă gândesc aici, de exemplu, la stilul de viaţă sănătos. Nu doar poftele şi tentaţiile culinare sunt cele care ne împiedică să adoptăm o alimentaţie mai bună, ci mai ales această dorinţă de a avea dreptate în ceea ce priveşte alegerile din trecut. Dacă la un moment dat spuneam că e o prostie să mâncăm legume şi fructe şi susţineam sus şi tare că chips-urile cu cola sunt cea mai straşnică gustare, iar ciocolata cea mai bună alinare, acum poate fi uşor incomod să admitem ca lucrurile nu stau chiar aşa şi că nu mai aveam aceeaşi părere.

Devine cu atât mai greu să facem pasul spre schimbare dacă ţinem cont de gura prietenilor şi a colegilor, care vor zâmbi la auzul schimbărilor noastre de comportament şi ne vor aduce imediat aminte de cum eram „înainte”.

De fapt, dacă în prezent vrem să ne schimbăm, nu ar trebui să ne simţim prost faţă de alegerile pe care le-am făcut în trecut.

Până la urmă, deciziile respective au fost luate într-un context anterior, ţinând cont de informaţiile avute la dispoziţie atunci şi de persoana care eram atunci. Acum situaţia s-a schimbat, să admitem că avem alte opinii! Desigur, putem alege să acţionăm conform lor, ca să ne fie mai bine, sau să ne mulţumim să avem dreptate…

schimbare

Foto: freedigitalphotos.net

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.