Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ploaie de inaugurari: Bucurestiul isi schimba fata, centre pentru comunitate in toata tara si noi inaugurari in turism

0

InauguRO: Episodul 9

Speram de mult timp sa putem recomanda Bucurestiul ca destinatie turistica. Daca, pana acum, capitala era mai degraba un loc agitat in care nu mai poti vedea lucrurile interesante din cauza ‘micilor’ evenimente neplacute din jurul tau, cum ar fi haosul din trafic, cainii vagabonzi, blocurile ce par neterminate sau pur si simplu agresivitatea oamenilor, din acest an incep sa se inaugureze proiecte grandioase care incet-incet vor da Bucurestiului un aer de oras modern si care pot estompa celelalte neajunsuri. Seria a inceput cu deschiderea unui noi terminal impresionant la aeroportul Otopeni, continua acum cu un proiect de infrastructura ce poate face invidioase alte capitale europene, Pasajul Basarab, si va continua, speram, cu alte cateva pe agenda acestui an: Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, centrul istoric al Bucurestiului, National Arena (Lia Manoliu), si Biblioteca Nationala a Romaniei.

Bucuresti: Pasajul Basarab

Pasajul Basarab, fara doar si poate cea mai mare lucrare de infrastructura urbana din Romania, a ajuns la momentul inaugurarii dupa 5 ani si patru luni de la inceputul lucrarilor si aproape 240 de milioane de euro cheltuite. Pasajul cu o lungime de aproape 2 kilometri, cu cei doi piloni inalti de 84 de metri si cu cel mai lat pod hobanat din Europa inchide inelul principal de circulatie, redeseneaza panorama Capitalei si transforma o zona murdara a orasului intr-una din cele mai ordonate. Pasajul Basarab este inaugurat dupa o asteptare de peste 5 ani. Sambata, 18 iunie, bucurestenii vor lua pasajul la pas, iar de duminica 19 iunie masinile vor pune stapanire pe impunatoarea structura. Intre cei doi piloni ai podului hobanat a fost ancorat un imens steag tricolor care va flutura pe parcursul zilelor de inaugurare.

Sursa: Hotenews

Dar ceea ce ne atrage atentia in ultimele saptamani este ploaia de inaugurari din domeniul social si comunitar:

Alba-Iulia: centru educational

Activitatile centrului se vor axa asupra combaterii fenomenului de parasire timpurie a scolii, a grijii reduse sau chiar a ignorarii educatiei copiilor din familiile cu nevoi sociale. In toate centrele educationale incluse in proiect, copiii beneficiari vor primesc hrana zilnica, burse sociale, sustinere in dezvoltarea personala si in formarea dupa principii moral-crestine sanatoase, in vederea unei bune integrari in societate.

Sursa: Index Romania

 

Oradea: primul adapost pentru copiii strazii

Adăpostul din strada Feldioarei, care are 15 paturi, va găzdui pentru perioade scurte, de câteva zile sau chiar şi de o lună, copiii care se prezintă la centru sau care sunt găsiţi de asistenţii sociali ori poliţişti pe stradă. În noul centru, ei vor putea să facă duş, să mănânce şi să doarmă, dar şi să primească ajutor medical şi consiliere. […] tinerii care stau ziua sau noaptea pe stradă sunt diferiţi. „Sunt cei care au fugit de acasă, care stau pe stradă trimişi de părinţi ca să câştige bani sau cei care nu au părinţi. În funcţie de nevoile fiecăruia, le vom găsi un serviciu social care să îi ajute”, a mai spus Szarka, adăugând că în cazul în care copiii au părinţi aceştia vor fi chemaţi la consiliere. Dacă este vorba de micuţi orfani, aceştia vor fi plasaţi în centrele de copii.

Sursa: ebihoreanul

Constanta: centru social

La Constanţa s-a deschis primul centru pentru primirea în regim de urgenţă a mamei şi a copilului. El a fost inaugurat ieri, 23 mai, de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, informează Radio TRINITAS. Clădirea este situată pe strada Aluniş şi cuprinde opt dormitoare cu grup sanitar individual, trei module tip bucătărie şi sală de luat masa, un cabinet medical, un cabinet psihologic şi birouri administrative. În cadrul centrului, vor putea beneficia de servicii de adăpostire şi consiliere 16 cupluri mamă-copil aflate în situaţii de criză, fără locuinţă.

Sursa: basilica

 

Bucuresti: prima spalatorie pentru saraci

Persoanele cu venituri mici vor putea sa-si spele gratuit hainele sau sa primeasca sfaturi în legatura cu igiena personala, la Spalatoria Sociala inaugurata marti, în Bucuresti, proiectul fiind o premiera la nivel national.[…] Proiectul initiat de Asociatia Portico pune gratuit la dispozitia tuturor persoanelor cu venituri mici si a familiilor numeroase servicii de consiliere în domeniul igienei personale, detergent si balsam donat de Unilever, precum si zece masini de spalat si zece urscatoare semiprofesionale oferite de Whirlpool, dintre care una dedicata nou-nascutilor. Astfel, orice locuitor al Capitalei care are nevoie de aceste servicii din cauza situatiei socio-materiale cu care se confrunta (persoane cu venituri mici, someri, pensionari, parinti singuri, persoane fara adapost) va putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispozitie de Spalatoria Sociala (spalare, uscare, detergent).

Sursa : Buna ziua Iasi

 

Bucuresti: Centrul de Zi şi Recuperare „Harap Alb” din Sectorul 4

Centrul de Zi şi Recuperare „Harap Alb” din Sectorul 4 a fost inaugurat astăzi, 17 iunie, în prezenţa primarului de sector, domnul Cristian Popescu. Lucrările efectuate au inclus montare tâmplărie din lemn şi aluminiu, instalaţii termice şi electrice, faianţă, gresie, parchet, geamuri termopan, perioada de execuţie fiind de aproape zece săptămâni. Totodată a fost amenajat un părculeţ, dotat cu aparate de joacă şi suprafaţă anti – traumă, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 4. Acesta este cel de-al doilea aşezământ de protecţie socială de pe raza Sectorului 4, modernizat în totalitate în ultimul an.

Sursa : Bursa constructiilor

 

Bucuresti: Centrul-pilot de Îngrijire pentru Copii cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Constantin Gorgos”

“Este primul centru din România dotat cu echipamente medicale moderne necesare integrării sau reintegrării copiilor în grup şi cu o cameră specială terapeutică pentru stimularea senzorială”, a explicat Violeta Manasi, managerul Spitalului „Gorgos”. În opinia acesteia, o mare problemă este reprezentată de nerecunoaşterea diagnosticului de autism şi la adulţi. La rândul său, directorul Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei, Marius Savu, a spus că, în momentul de faţă, autismul ca afecţiune este extrem de puţin luat în considerare de societate. ”Sunt impresionat. Acest centru poate concura liniştit cu altele de gen din Europa şi din lume.” Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei la Bucureşti.

Sursa: Ring

 

Comuna Nicolae Balcesu (Ramnicu Valcea): camin pentru batrani

Căminul este un fost dispensar medical, care în anul 2008 a accesat fonduri în valoare de 1,7 milioane lei pentru a fi transformat în centru de îngrijire pentru persoane vârstnice. În judeţul Vâlcea, există un singur spital desfiinţat – spitalul orăşenesc Bălceşti, care a fost transformat, în cele din urmă, în centru de îngrijire pentru persoane vârstnice.

Sursa: Curierul de Ramnic

Titu (Dambovita): sala de sport si parc orasenesc

Un eveniment deosebit a avut loc sambata trecuta, odata cu inaugurarea salii de sport si a parcului orasenesc Titu. […] Orasul cunoaste o perioada de crestere deosebita. Vor fi asigurate legaturi rutiere rapide cu capitala, prin extinderea la patru benzi a DN 7 si cu Autostrada A1. Cu cativa ani in urma, aici era teren viran. Acum a fost amenajat un parc, au fost ridicate o sala de sport si o scoala. Se construieste bazin de inot, urmeaza blocuri ANL, o cresa si alte proiecte. Si uite asa, Titu a ajuns deasupra altor orase, de unde era privit cam de sus […]

Sursa : Ziar Dambovita

Stramtura (Maramures): teren de fotbal modern

Vestiare, o tribuna acoperita, o mini-instalatie nocturna si o suprafata de joc la care alte echipe pot doar sa viseze, asa arata noul teren de fotbal din Stramtura. Stadionul a fost inaugurat – cum altfel? – printr-un joc de fotbal disputat intre Luceafarul din localitate si FC Maramures Universitar. Atmosfera creata de spectatori a fost una la inaltime, stramturenii venind cu mic, cu mare la meci, atat pentru a-si incuraja echipa, cat si pentru a pasi pentru prima oara pe un stadion adevarat.

Sursa : emaramures

Scheia (Suceava): centru medical modern

Comuna Şcheia se poate lăuda, de luni, 13 iunie, cu un Centru Medical în toată regula […] care a costat peste 5 miliarde de lei vechi. Autorităţile din Scheia au reuşit să facă din fostul dispensar din comună un centru medical modern, dotat corespunzător, cu farmacie, cabinet stomatologic şi două cabinete de medică generală, fără a ignora şi faptul că aceeaşi clădire adăposteşte şi un apartament de serviciu pentru medici.

Sursa: Suceava Online

Buftea (Ilfov): centrul zonal Buftea

Pe un hectar de teren s-au trasat alei moderne, piste pentru biciclisti, spatii de joaca pentru copii, o scena pentru spectacole in aer liber, foisoare si s-au plantat foarte multe plante. Intreaga investitie a SC RAJA SA a fost de numai 200.000 de lei, intrucat toate lucrarile s-au facut cu ajutorul sectiilor de constructii ale companiei, asa incat cheltuielile au reprezentat doar materialele de constructive.

Sursa: Observator de Constanta

Azuga (Prahova): baza sportiva moderna

O nouă şi modernă bază sportivă a fost inaugurată astăzi la Azuga. Este vorba despre un teren cu o suprafaţă de joc de ultimă generaţie, pregătită pentru fotbal, handbal, baschet şi tenis. Vestiarele sunt şi ele dotate cu tot ceea ce trebuie. […] Proiectul a fost realizat de primăria Azuga, împreună cu Guvernul României. Terenul inaugurat la Azuga dispune de nocturnă şi va putea fi folosit gratuit de către elevii Liceului Teoretic. Pentru ceilalţi, taxa va fi hotărâtă în următoarea şedinţă de consiliu local.

Sursa: Valea Prahovei TV

Roman (Neamt): centru de asistenţă pentru persoane cu nevoi speciale

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a participat, la finele săptămânii trecute, la inaugurarea mai multor obiective importante pentru municipiul Roman şi comunele din împrejurimi. Astfel, au fost date „la cheie” trei drumuri şi un corp nou al Spitalului de Psihiatrie din Roman. […] În cadrul acestui proiect s-a majorat spaţiul de primire şi cazare a centrului din Roman cu 42 de locuri. Noile spaţii sunt ceva mai primitoare şi mai funcţionale decât cele existente deja.  Vizita a continuat cu inaugurarea unui prim tronson de drum, la Sagna, parte componentă a variantei ocolitoare Roman – Est. Acest tronson face parte dintr-un proiect mult mai amplu, care şi-a propus să scoată traficul greu de la periferia estică a Romanului.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

In domeniul turistic, au fost finalizate cateva investitii demne de mentionat:

Braila: primul hotel plutitor

Campioana olimpică, europeană şi multiplă medaliată mondială la nataţie Camelia Potec şi-a construit la Brăila, din fonduri europene, un hotel plutitor care îi poartă numele, în valoare de peste 370 mii de euro. […] Tatăl campioanei a dezvăluit presei că multipla medaliată europeană şi mondială la nataţie este pasionată de turism, având în proiect să susţină un master în domeniu, după ce a absolvit cu notă maximă cursurile unei facultăţi cu acest profil.

Sursa: Curierul de Ramnic

Buzau: Drumul Vinului

Cea mai mare investiţie în infrastructura rutieră a judeţului Buzău, proiectul cunoscut sub denumirea de „Drumul Vinului”, a fost inaugurată astăzi de autoritatea judeţeană care a gestionat derularea proiectului cu fonduri europene. Prin acest proiect, şoseaua care leagă, pe o lungime de 58 de kilometri, principalele atracţii turistice din judeţul Buzău, de la Pietroasele la Măgura, a fost complet reabilitată. De asemenea, s-au refăcut cele 14 poduri şi podeţe aflate pe acest traseu şi a fost amenajată o pasarelă la Pietroasele, peste vestigiile arheologice descoperite în timpul lucrărilor. Valoarea totală a proiectului a fost de 97 de milioane de lei, bani care au provenit în mare măsură de la Uniunea Europeană, fiind alocaţi printr-un program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Sursa: Observatorul Buzoian

Dambovicioara (Arges): drum modernizat

Ieri a fost inaugurat drumul judeţean Podul Dâmboviţei – Dâmbovicioara – limita cu judeţul Braşov. Refăcut în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, noul drum are menirea de a aduce mai mulţu turişti în partea de nord a judeţului Argeş.

Sursa: Arges TV

Alte inaugurari: o noua policlinica privata in sudul Bucurestiului, camin pentru batrani la Caransebes (Caras-Severin), scoala de fotbal la Bradu (langa Pitesti, Arges), un drum nou, mai mulţi kilometri de canalizare şi o staţie de epurare modernă la Osica de Sus (Olt),  modernizarea Bulevardului Henri Coanda si a Pietei Romane din Satu-Mare, drum judetean si gradinita la Pralea (Bacau), sediul primariei din Bogdanesti (Suceava), tomograf nou la Spitalul Judetean din Timisoara, doua noi statii de deseuri la Medias (Sibiu), noul sediu al Agentiei pentru Protectia Mediului Arad, noul sediu al facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie din Galati, cel mai modern cuptor cu arc electric din Europa de la Combinatul de la Oţelu Roşu (Caras-Severin), o sera la Ciofrangeni (Arges)si o fantana la Costinesti.

In ceea ce priveste reprezentarea romanilor in lume, am descoperit recent ca multe din evenimentele culturale reprezentand Romania in strainatate sunt strans legate de activitatea Insititutului Cultural Roman si initiativele laudabile ale acestuia, cum ar fi, de exemplu, Centrul National al Cartii care sustine traducerea cartilor romanesti in alte limbi si promovarea lor pe piata straina. Alte mentionari «de bine» in presa straina ar fi:

Wining tip: Transfagarasan Highway, Romania

The most stunning road trip in Europe is in Romania, from the meadows of Cartisoara, across the snow-capped Fagaras mountains, through a spooky 887m tunnel, past lakes and waterfalls – and then comes the best bit: the snaking descent, with more U-turns and twists than seem possible. The grand finale passes Poenari, the ruined castle of Vlad the Impaler. This route is legendary among bikers for being the best on the continent, if not the planet.

Sursa: The Guardian

A Romanian Invasion

Today, Britain is facing an invasion from yet another bunch of Eastern Europeans…this time, the Romanians! “Gerrroff my land”, “We shall fight them on the beaches” we hear you cry! The evidence is undeniable. Yesterday’s official music chart show that two Romanian female artists, aka agents, have infiltrated our top twenty. Agent Alexandra Stan is at No.4 with Mr Saxobeat, and Agent Inna is at No.20 with Sun is Up. But this is not just a recent thing, oh no, Romanian artists have been laying the invasion groundwork for a few years now, such as Edward Maya in 2009 (No.4 with Stereo Love featuring his accomplice Vika Julina). […] Or, and we’re just brainstorming here, since Romania emerged from the shadow of communism and the brutal regime of Ceaușescu after a revolution in 1989, and subsequently joined the EU in 2007, it has embraced western culture and it’s music is just an example of their positive development…they don’t want to eat your kids or steal your jobs these ones just want you to buy their music! As Agent Inna says, ”Sun is up…move your body”!

Sursa: Politics’n’Stuff

Romania salveaza singurii ursi din Elvetia prin adoptia lor

Eine Bärenauffangstation im rumänischen Zarnesti hat das Rennen um die beiden Jungbären aus dem Berner Bärenpark gemacht. Dort werden sie mit anderen Bären, die vorwiegend aus schlechter Haltung stammen, zusammenleben.

Sursa: 20 Minuten Online

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.