Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Platforma Restart România / www.restartromania.ro

2

În urma campaniei de teasing „Vreau să fiu de vină!” ce anunţă lansarea proiectului Restart România, 15 000 de vinovaţi şi-au autodenunţat intenţiile de a produce o schimbare în comunitatea în care trăiesc.

Restart România este o platformă online care permite cetăţenilor să-şi definească problemele, să vină cu idei care le pot rezolva, să primească feed-back şi apoi, dacă acestea sunt bune, să le vadă transformate în proiecte online care să producă o schimbare offline. Cinci dintre ele vor primi o finanţare care să le faca durabile.

Platforma Restart România

”Experienţele mele de activist de mediu au fost provocări în adevaratul sens al cuvântului. Suntem mulţi cei care ne-am luptat şi ne luptăm pentru resurse, mai ales cele umane. De aceea îmi pare bine că există „Restart România”, îmi pare bine că există această sursă mare de resurse pentru ideile şi iniţiativele noastre.” Liana Buzea, iniţiator al campaniei “Let’s do it, Romania!”

14 880 de vinovaţi şi-au exprimat cu entuziasm culpa la lansarea proiectului Restart România. Aceştia au vrut să fie de vină că şpaga a devenit un arhaism, că avem autostrăzi, nu autostradă, că banul public nu e cheltuit în privat, că cine fură, plăteşte, că nu se mai leagă prietenii la coadă la ghişee, că morţii nu mai votează. Campania de teasing a adus în discuţie într-o manieră neconvenţională probleme reale şi stringente, cu care mediul online din România a rezonat. Competiţia Restart România îşi propune să le rezolve – pe acestea, sau alte asemenea lor- printr-o platformă de interacţiune comunitară, care pariază pe capacitatea unei comunităţi de a-şi găsi singură solutii la problemele cu care se confruntă şi pe puterea incontestabilă a internetului de a genera schimbare.

Astfel, pană pe 15 septembrie, organizaţiile non-guvernamentale, antreprenorii sociali, programatorii sau pur şi simplu oamenii care s-au săturat să aştepte ca sistemul să devină de la sine mai eficient şi mai puţin corupt, pot să vină cu soluţii proprii la problemele cu care se confruntă şi să le adauge pe platforma Restart România. Cu ajutorul feedback-ului primit de la comunitatea online, ideile lor evoluează până la stadiul de proiecte ce au potenţialul de a restarta  România. Cele mai bune 10 idei sunt implementate şi transformate în platforme online, ajutate să se dezvolte şi să devină cunoscute, iar 5 dintre ele vor primi granturi în valoare totală de peste 25 000 de dolari.

Liana Buzea, iniţiator al campaniei “Let’s do it, Romania!”, care a adunat anul trecut 90 000 de prieteni pe Facebook şi a reuşit să mobilizeze offline 200 000 de oameni pentru a curaţa ţara într-o zi: ”Experienţele mele de activist de mediu au fost provocări în adevaratul sens al cuvântului. Suntem mulţi cei care ne-am luptat şi ne luptăm pentru resurse, mai ales cele umane. De aceea îmi pare bine că există „Restart România„, îmi pare bine că există această sursă mare de resurse pentru ideile şi iniţiativele noastre.”

Restart România este un proiect al organizaţiei non-guvernamentale TechSoup România, realizat cu ajutorul unui grant acordat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, care se bucură deopotrivă de sprijinul mediului diplomatic, al companiilor IT&C, al comunităţilor de programatori şi al antreprenorilor online.

Despre TechSoup Romania

Despre TechSoup:TechSoup este cea mai mare întreprindere socială de donaţii tehnologice din lume. A luat naştere în anul 2000 ca parte a Compumentor, o organizaţie înfiinţată cu 25 de ani în urmă, pentru a sprijini sectorul non-profit prin intermediul IT-ului. TechSoup a crescut destul de repede, dezvoltându-se într-un program uriaş de donaţii şi training-uri pentru ONG-uri. Scopul său este acela de a aduce împreună reprezentanţi ai comunităţii IT&C şi mari donatori de hardware şi software, de-o parte, şi beneficiarii din sectorul non-profit, de cealaltă parte. Anul precedent, TechSoup a susţinut mai mult de 100.000 de ONG-uri din toată lumea cu donaţii şi servicii în valoare de aproximativ un milliard şi jumătate de dolari.

În România, TechSoup activează din 2009, a investit deja în sectorul ONG peste 800 000 de dolari în donaţii şi a facilitat sute de ore de mentorship IT, cu sprijinul unor parteneri importanţi ca Cisco şi Microsoft.

Sursa: comunicatedepresa.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

  1. Pingback: Restart România. Implicare socială?! « Valy Greavu's Live Blog

  2. avatar

    Interesant;munca productiva;inovatia si inventia dupa cite inteleg sunt niste aspiratii perimate ale generatiei mele.Tineri,progresisti si foarte inteligenti finantati de ambasade;concerne si servicii de spionaj au gasit o metoda revolutionara de comunicare si organizare rapida pentru a bloca sistemul mafiot si a redresa economic si politic tara.Daca suntem mai deschisi la minte si avem cunostinte suficiente de istorie a statelor;politica geostrategica si expansiune economica,vom observa ce beneficii au adus acesti binefacatori pe care ii adulati statelor din America centrala si latina;statelor din Africa de vest si sud si Orientul mijlociu.Am vazut beneficile aduse tari noastre in momentul cind prin tradatori si interpusi am hotarit sa devenim colonie.Din industria pe care voi tineri specialisti progresisti ati fi putut sa faceti doar o usoara reconversie si adaptare la economia capitalista,praful s-a ales;resursele;inteligenta;forta de munca calificata;copii si fetele noastre cu multa nonsalanta le-am vindut pe nimic lor.Dehh;asa cere democratia la noi ,ca la ei nu se poate.Acum aparari cea mai corupta justitie,la cererea lor.Loviti in niste fraieri lasind pe mari mafioti si jefuitori ai tari sa isi duca traiul linistit prin tarile binefacatorilor votri.Stiti cite investitii sunt facute in SUA de tilharii care au jefuit tara;dar in anglia;germania;franta;elvetia;austria;spania;si insule exotice?Nu cred ca stiti si nici nu doriti sa stiti.Voi aveti un program impus pentru care sunteti finantati.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.