Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 1 milion de lei pentru înființarea a șapte întreprinderi sociale „verzi”!

0

Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat acordă  peste  1 milion de lei pentru înființarea a șapte întreprinderi sociale „verzi”

Programul Green Entrepreneurship, iniţiativa comună a Romanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat, propune un model de dezvoltare durabilă a unor zone cu moștenire naturală și culturală semnificativă, care, exploatată responsabil și durabil, poate aduce beneficii importante pe termen lung organizaţiilor implementatoare şi comunităților locale.

Modelul se bazează pe înființarea de către ONG-uri active în domenii precum protecția mediului și dezvoltarea comunitară a unor întreprinderi sociale care să folosească profitul în beneficiul comunității locale, conservării patrimoniului natural și cultural, dezvoltării economice, precum și pentru îmbunătățirea sustenabilității financiare a organizațiilor participante în program.

Programul a demarat în 2011, cu o etapă în care reprezentanții organizațiilor implicate au primit sprijin pentru întocmirea planurilor de afaceri. Pe baza evaluării planurilor de afaceri, șapte organizații au obținut fiecare finanțare în valoare de 150.000 RON. Planurile de afaceri au fost evaluate atât de către un comitet de evaluare al programului cât și de un grup de voluntari format din oameni de afaceri și persoane cu expertiză financiară.

Pe lângă suportul financiar, programul a oferit training și asistență în faza de dezvoltare a planului de afaceri și oferă know how și consultanță pe toată perioada implementării acestora prin intermediul celui de al treilea partener în cadrul programului, Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare.

Ideile de afaceri și organizațiile care au obținut finanțare în cadrul programului sunt:

1. Peștera Meziad, o peșteră  pentru natură și oameni (Remetea, jud. Bihor)

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor va amenaja peștera Meziad și va organiza tururi ghidate pe traseul amenajat cu o lungime de 1.010 metri. Începând cu al doilea an de activitate se preconizează și oferirea de servicii de petrecere activă a timpului liber, în cadrul unui parc de aventură.

2. Centrul de Ecoturism Rowmania (Crișan, jud. Tulcea)

Întreprinderea socială este dezvoltată prin intermediul unui parteneriat dintre Asociația de Ecoturism din România și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, și va oferi programe de ecoturism în Delta Dunării, va înființa trasee tematice si va dezvolta o rețea de centre de închiriere de bărci.  Localitatea Crișan va fi punctul de pornire unde se va deschide primul centru de ecoturism și închiriere de canotci.

3.  Manufactură de procesare  a fructelor de pădure și a ciupercilor (Zetea, jud. Harghita)

Asociația Székelygyümölcs – Asociaţia Pomicultorilor şi prelucrătorilor de fructe din Odorhei va iniția o întreprindere socială în domeniul procesării și comercializării  fructelor de pădure și a ciupercilor. Afacerea va urmări pe lângă scopul comercial, și dezvoltarea și implementarea unui sistem inovativ de exploatare a pădurilor precum și un obiectiv social și anume  creșterea veniturilor pentru comunitățile de romi din zonă.

4.   Antreprenoriat social pe Drumul Verde al  Moștenirii Maramureșene (Baia Mare, Maramureș)

Asociația Ecologic urmărește dinamizarea ofertei turistice a regiunii Maramureș prin completarea serviciilor existente cu activități specifice de ecoturism cum ar fi vizite ghidate pentru observarea naturii, vizite de o zi la meșteri și producători locali precum și pachete turistice interactive cu o durată de mai multe zile.

5.  Propark în sprijinul patrimoniului natural și cultural al României. (Brașov)

Fundația Propark  va dezvolta o întreprindere socială ce va oferi patru tipuri de servicii (cursuri, consultanță, tabere educative și oportunități de voluntariat corporatist), toate  în beneficiul ariilor protejate din România.

6. Wild Time Green Tour

Asociația Agent Green își propune să dezvolte o întreprindere socială care să promoveze turismul ecologic, responsabil și durabil în zona Parcului Național Retezat și în împrejurimile acestuia pe baza unui management corespunzător în vederea protejării ecosistemelor și comunitățiilor locale.

7.  Investiție în tehnologii noi pentru păstrarea tradițiilor (sat Hilița, comuna Costuleni, jud. Iași)

Asociația Pomiviticolă Hilița își propune procesarea și  valorificarea producției locale de fructe precum și promovarea produselor tradiționale (gemuri, compoturi, dulcețuri) care nu conțin conservanți sau substanțe nesănătoase.

Se preconizează  că cele șapte  mici afaceri inițiate  să genereze 25-30 de locuri de muncă noi, plus alte câteva zeci de locuri de muncă temporare, și în același timp să contribuie la îmbunătățirea performanțelor economice ale altor 60-100 de producători  şi prestatori de servicii locali.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.