Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Paradoxurile românismului şi valorizarea negativului, un eveniment cu Dan C. Mihailescu

0

Fundatia Calea Victoriei te asteapta sambata 1 februarie, de la 11:00, la un eveniment cu criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu, care va aborda un subiect extrem de interesant si controversat – Paradoxurile romanismului si valorizarea negativului, in stilul sau inconfundabil, cu intelepciune, eruditie si umor.

colaj23-370x194

„Tine faimoasa noastra „ardere a etapelor” de geniul national, sau de circumstantele istoric-geografic-politice? Faptul ca, in doar jumatate de veac, am sarit din medievalitate in capitalism si din levantinismul slavofil in francomanie, facand sa convietuiasca reciproc avantajos, in doar trei decenii, romantismul, simbolismul, avangardismul, neoclasicismul, cubismul, xenofobia si xenofilia, cu efecte adeseori stupefiante ?

Care sunt elementele perene ce coreleaza pasoptismul, junimismul si criterionismul?

Cum se face ca, din iorghism si gandirism, din samanatorism si legionarism, de la Vlahuta la Victor Brauner si de la Delavrancea la Urmuz, am ajuns sa schimbam, prin „cobilitarul” Brancusi, definitia artei moderne in dictionarele americane, prin Mircea Eliade statutul istoriei religiilor la scara mondiala, sa schimbam fizionomia teatralitatii veacului 20 prin Eugen Ionescu si sa oferim Europei, prin Emil Cioran, perechea seculara a lui Nietzsche ?

Cum pot deveni productive in prezent astfel de exemple?

Ce va sa zica „valorizarea negativului” romanesc, de care vorbea Noica, iar astazi Andrei Plesu ?

Cata perspicacitate si viziune strategica mai avem – si care sunt fortele capabile sa recoalizeze tactic, sa recalibreze si sa reorienteze energiile romanismului ?

Este intrebarea pe care, cu ingaduinta domniilor voastre, vom incerca s-o harponam cu sarguincioasa modestie de pe dimboviteana noastra baleniera.”- Dan C. Mihailescu

Va asteptam la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean, sa ne descoperim impreuna elemente ce caracterizeaza romanismul.

Lector: Dan C. Mihailescu

Data: 1 Februarie 2014: Ora: 11:00

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Loc: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu (Sala Nicolae Grigorescu, et. 4)

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Programul complet al atelierelor si evenimentelor poate fi accesat aici.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.