Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Orasele transilvanene sunt in continua transformare: vechiul si noul se impletesc in inaugurari indraznete

0

InaugRO: Episodul 12

Cluj: capitala medicinii private

De la cel mai complex tip de spital până la extinderea unor centre medicale mai vechi, Clujul atrage în ultima perioadă investiţii private solide în sistemul sanitar. Principalul motiv pentru care investiţiile private în sănătate au luat amploare în Cluj, crede Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Cluj, ar fi renumele oraşului de centru universitar şi medical puternic, plus cererea mare existentă. „Sistemul privat oferă un act medical superior ca şi calitate. În Cluj există specialişti, un grad de civilizaţie mai mare ca în alte zone şi o mare adresabilitate a pacienţilor, care vin din toate zonele ţării”, a declarat Bârsan. Singurul spital universitar privat din România se construieşte la Cluj-Napoca, pe Calea Turzii,  în cadrul unui parteneriat dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” (UMF) Cluj, Grupul Pelican din Oradea şi municipalitate. Va fi cel de-al doilea spital al Grupului Pelican, primul fiind deschis în toamna anului 2008, în Oradea.

Sursa: Adevarul

Judetul Cluj: 17 biblioteci publice din judeţ au intrat în programul „Biblionet – Lumea în biblioteca mea”

Încă 17 biblioteci publice din judeţ au intrat în programul „Biblionet – Lumea în biblioteca mea”, anunţă reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj. Este vorba despre bibliotecile comunale din Apahida, Baciu, Chinteni, Ciucea, Cuzdrioara, Dăbâca, Fizeşu Gherlii, Frata, Gilău, Gârbău, Iclod, Margău, Mica, Mintiu Gherlii, Săvădisla, Ţaga şi Biblioteca Municipală Turda – Filiala Oprişani. Prin acest program cele 20 de biblioteci din judeţul Cluj selectate anterior (Turda, Dej, Gherla, Huedin, Câmpia Turzii, Aiton, Borşa, Cămăraşu, Câţcău, Chiuieşti, Jucu, Luna, Măguri Răcătău, Mihai Viteazu, Negreni, Mociu, Poieni, Recea Cristur, Săcuieu şi Sănduleşti) au beneficiat deja de o finanţare de 654.688 de lei, constând în echipamente de ultimă generaţie, software şi cursuri pentru bibliotecari. De asemenea, tot prin intermediul acestui program a fost donat şi un soft educaţional.

Sursa: Monitorul de Cluj

Cluj-Napoca: parc in locul unui maidan

Locul mizeriei de altădată a fost luat de aparate de fitness. Primăria Cluj-Napoca are planuri mari pentru strada Coastei, unde până la finalul anului trecut era un adevărat focar de infecţie. După ce ţiganii au fost mutaţi de pe amplasament, Primăria a curăţat zona, iar o parte a terenului a fost dată în folosinţa Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului pentru construirea unui complex teologic ortodox, care va include o facultate de teologie şi cămine. Pe restul terenului, au început lucrările la amenajarea unui parc de agrement. În zonă, municipalitatea are planuri pentru construirea unei grădiniţe.

Sursa: Monitorul de Cluj (Foto aici)

Judetul Arad: sistem electronic de videoconferinta si harta electronica

Obiectivul proiectului a constat în realizarea unei comunicări mai eficiente între unităţile administraţiei publice locale, schimb de informaţii și de documente electronice într-un mediu securizat, transmiterea operativă a informaţiilor şi printr-un sistem de videoconferinţă. Proiectul a fost implementat în judeţul Arad în localităţile Arad, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana, Sebiş, Almaş, Apateu, Brâsa, Bârzava, Buteni, Cărand, Cermei, Chisindia, Covăsânţ, Craiva, Dezna, Dorobanţi, Fântânele, Frumuşeni, Ghioroc, Gurahonţ, Hălmagiu, Hălmăgel, Hăşmaş, Macea, Moneasa, Păuliş, Pilu, Săvârşin, Secusigiu, Semlac, Sintea Mare, Socodor, Şagu, Şeitin, Şepreuş, Şilindia, Şimand, Şiria, Şofronea, Tauţ, Vărădia de Mureş, Vinga, Zăbrani, Zerind, pe o durată de 19 luni, și a fost finanțat de Uniunea Europeană. […]. În cadrul proiectului a fost realizată și o harta electronică. „Această hartă este un instrument de management al proiectelor derulate de către Consiliul Judeţean Arad, instituţiile subordonate acestuia, precum şi de către unităţile administrativ teritoriale din judeţ, aflat la dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei operative a activităţilor ce se desfăşoară în aria de competenţă“, a explicat Nicolae Ioțcu.

Sursa: Actualitati Arad

Arad: dispecerat medical integral (ISU, Ambulanta, SMURD)

Noul dispecerat medical integrat s-a realizat fără cheltuieli suplimentare, prin reorganizarea spaţiului din dispeceratul actual al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad şi mutarea staţiilor de lucru 112 din dispeceratul ambulanţei. Acesta dispune de toate facilităţile necesare funcţionării în condiţii de criză: sistem propriu de comunicaţii, sursă de energie independentă, nivel de securitate ridicat, etc. În acest spaţiu îşi vor desfăşura activitatea trei dispeceri (unul pentru SMURD, unul pentru ambulanţe medicale şi unul pentru intervenţii specifice situaţiilor de urgenţă).

Sursa: Exclusiv News

Baia Mare: centrul vechi

Acum putem recomanda și Centrul Vechi din Baia Mare ca obiectiv turistic pentru că, după foarte mulți ani, schelele de pe fostul Cinematograf Minerul au disparut. Deși mai sunt 3 zone aflate în paragină în Piața Millenium, Centrul Vechi cu Strada Vasile Lucaciu, 1 Mai, Crișan și Monetariei deține cele mai multe obiective turistice din oraș precum Turnul Sf. Stefan, Casa Iancu de Hunedoara, Catedrala Reformată, Muzeul Judetean de istorie și arheologie dar și mai multe restaurante apreciate printre care Barbarossa, Lumierre și Millenium Pub. În același Centru Vechi există un hotel Diafan, un centru de afaceri Millenium II, un magazin de suveniruri si un complex comercial în cladirea Central.

Sursa (foto): Baimareanul

Baia Sprie (Maramures): Complex Spa

Complexul SPA dispune de piscine acoperite şi încălzite, pentru adulţi şi copii, saună (turcească şi uscată), jacuzzi, sală fitness, servicii de tratament, bazate pe gimnastică medicală (practicate de terapeuţi instruiţi), săli de masaj şi saloane de înfrumuseţare. Şi pentru că este vorba despre un complex, nu putea să lipsească un motel, cu 24 de camere, un restaurant şi un bar. Însă, spaţiul este imens şi există, deja, intenţia de a realiza şi cîteva terenuri de sport. Pînă atunci, însă, vă aşteaptă piscinele, jacuzzi, sauna sau serviciile de tratament şi masaj…

Sursa: Graiul

Satu-Mare: Centrul Medical Veterinar de Sterilizare pentru Câinii Comunitari

Situat pe strada Crișan, centrul este administrat de Asociația pentru Protecția Animalelor “Free Life” Satu Mare, cu drept de folosință pentru o perioadă de 5 ani, conform protocolului de colaborare încheiat cu Primăria. Lucreția Simu, președinta Free Life a arătat că lucrările de amenajare a centrului au început la sfârșitul lunii aprilie, au fost realizate în baza acestui protocol și au constat în refacerea integrală a imobilului, în interior și exterior, costurile, în sumă totală de 14.000 euro (60.000 lei) fiind suportate de Primărie.

Sursa: Satmareanul

Oradea: un nou parc dendrologic in cetate

Partea de Est a Şanţului Cetăţii, care până anul trecut era neîngrijită s-a transformat într-un Parc Dendrologic, amenajat în continuarea primului, pe 26.700 de metri pătraţi, şi întins între Poarta de Est a fortăreţei şi continuând în formă de „L” până spre strada Griviţei. „Am reuşit după o finanţare obţinută de la Administraţia Fondului de Mediu să salubrizăm, în primul rând, încă o parte din Şanţul Cetăţii, care era într-o stare jalnică. A fost adus la standardele unui parc urban ce împrejmuieşte un monument istoric”, a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Proiectul a fost realizat de arhitectul Ernest Pafka, lucrările în valoare totală de 2.027.940, 79 de lei fiind realizate de Constructorul Sălard şi Gardener SRL. După regulile care trebuie respectate în cazul unui monument istoric precum Cetatea Oradea, zona dinspre zidurile acesteia a fost doar înierbată, arbuştii şi plantele au fost amplasaţi pe mijlocul parcului, iar arborii înspre zidurile opuse Cetăţii. În total, parcul are 2.397 de plante, arbuşti şi arbori, un lac artificial cu luciu de apă de 450 de metri pătraţi şi o adâncime de 1,20 metri, un mic alpinariu, 42 de bănci, 72 de corpuri de iluminat.

Sursa (Foto): eBihoreanul

Petrosani: doua noi parcuri

Doua dintre cele trei parcuri nou-construite in municipiul Petrosani au fost inaugurate joi de autoritatile locale. Investitia de peste un miliard de lei a fost finalizata, iar copiii din 3 cartiere au, din aceasta saptamana, spatii de joaca utilate dupa ultimele standarde. Primul parc, cel din Cartierul Aeroport, a fost inaugurat la primele ore ale diminetii. „Sunt doua investitii pe care le inauguram astazi pe strada Pacii si in cartierul Bosnea. Investitia este de peste un miliard de lei si se adreseaza copiilor. Pe langa jocurile moderne cu care am dotat acest loc, noutatea consta si in faptul ca in doua parcuri avem covor de cauciuc pentru a-i proteja pe copii”.

Sursa: Ziare.com

Viscri (Brasov): traseu de mountain bike intre doua sate

Traseul de 8 kilometri dintre satele Critz si Meshendorf a fost gata intr-o luna si jumatate. Pe drum gasim locuri de popas, dar si panouri cu detalii despre flora, fauna si obiceiurile locului. Turistii englezi sunt incantati. Pista de la Critz a costat 12.000 de euro, dintr-o donatie a guvernului Norvegiei. Dar banii au fost dati doar pe 1oluntar. Fundatia care s-a ocupat de toata constructia a lucrat numai cu voluntary, cei mai multi localnici.

Sursa: ProTV (din Romania Pozitiva)

Judetul Suceava: tren de epoca spre manastiri

Un tren de epoca tractat de cea mai veche locomotiva cu aburi din tara in stare de functionare a fost introdus pe traseul Suceava – principalele manastiri din Bucovina. Trenul are in componenta patru vagoane construite in jurul anului 1900, urmand sa circule regulat spre Moldovita, Cacica si Putna, in cadrul proiectului „Pelerin in Bucovina”. Printre pasagerii primei curse s-a numarat si presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur si primarul Sucevei, Ion Lungu. Pretul biletelor pentru o calatorie este de 14 lei, dus-intors, pe oricare dintre traseele Suceava-Putna sau Suceava-Moldovita. Pe ruta Suceava-Putna, trenul va circula in zilele de 8, 10, 12, 14, 15 august, iar pe ruta Suceava-Moldovita, numai in zilele de 14 si 15 august.

Sursa: Info Pensiuni

Bucuresti: National Arena

Stadionul cu o capacitate de 55.000 de locuri a fost vizitat, după patru ore de la deschidere, de aproximativ 35.000 de vizitatori, potrivit estimărilor jandarmilor, departe de dorinţa exprimată de edilul Capitalei. Costurile pentru construcţia stadionului s-au ridicat la 131 de milioane de euro fără TVA, neincluzând mobilierul, reţelele şi amenajările exterioare.

Sursa: Adevarul

Bucuresti: complex social multifunctional in Sectorul 2

Cel mai nou şi modern complex social multifuncţional din Capitală, realizat la standarde europene, unde copiii se perfecţionează în limba engleză, dar învaţă şi limbile chineză şi arabă, trei limbi de mare circulaţie în prezent. Centrul este destinat şi prevenirii abandonului şcolar şi recuperării cazurilor de copii cu dizabilităţi multiple, inclusiv prin implicarea familiilor lor, a fost inaugurat de Primarul Neculai Onţanu joi, 18 august a.c.

Sursa: Politica Locala

Alte inaugurari: lucari de arta in sensuri giratorii din Ramnicu Valcea, un pod nou in catunul Valea Neagra (Maramures), ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei (Sălaj), statie de epurare la Brad (Hunedoara), sosea noua dinspre Lipova catre Ususau (Arad), monumental sturionului la Tulcea, Muzeul Satului din Helegiu (Bacau), Cămin Cultural şi Parc Central la Cil (Arad), centrul civic din Faget (Timis), noul sediu SMURD din Maramures, stadion modern la Hidisel (Bihor), targ de animale la Zlatna (Salaj), sala de sport „Doina Melinte Beşliu” la Hudesti (Botosani).

La rubrica “inaugurari” internationale, avem multe stiri pozitive:

Reclama elvetiana filmata in Romania

Una din reclamele cele mai difuzate in Elvetia (Video aici) este filmata in Romania. Bineinteles, firma care a creat spotul mentioneaza numai sporadic acest lucru intr-un interviu deloc mediatizat, pentru ca orice lucru pozitiv despre Romania nu este agreat de presa germana. Noi insa ne bucuram ca ceea ce se vede la televizor ne aminteste, inca odata, ca putem oricand avea impresia ca s-a filmat in Elvetia, Franta sau Italia chiar daca e vorba, de fapt, despre Romania.

Filme romanesti premiate la Festivalul de Film de la Locarno 2011

Lungmetrajul „Din dragoste, cu cele mai bune intentii”, de Adrian Sitaru, a primit premiile pentru cea mai buna regie si cel mai bun actor intr-un rol principal, acordat lui Bogdan Dumitrache, sambata, la gala Festivalului de Film de la Locarno 2011, informeaza site-ul oficial al evenimentului, transmite Mediafax. De asemenea, coproductia romano-italiana „Sapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia” a primit premiul al doilea din partea juriului Junior, care ofera trofee celor mai buni regizori din competitia oficiala a Festivalului de la Locarno. Totodata, filmul a primit premiul Don Quijote din partea International Federation of Film Societies. Acelasi juriu a acordat si o mentiune speciala lungmetrajului animat „Crulic – drumul spre dincolo”, de Anca Damian.

Sursa: HotNews

(Alte informatii aici)

Un inginer de origine romana a inventat un avion care se poate incarca de la soare

Alături de o echipă de voluntari, printre care un alt român, Sorin Mareş, Călin Gologan a reuşit să construiască cel de-al patrulea şi cel mai revoluţionar avion al carierei sale – Elektra One. Aparatul rezultat cântăreşte fix 100 kilograme, fără baterii. Are tren escamotabil (după decolare se retrage în fuselaj) şi o foarte bună rată de planare, fiind considerat un mic motoplanor electric. Ca să vă imaginaţi cât de lin poate zbura, gândiţi-vă că, de la înălţimea de 1.000 metri, avionul planează cu motorul oprit cam 24 de kilometri! Autonomia de zbor este de trei ore, la o viteză de croazieră de 160 km\h!

Sursa: Evenimentul Zilei

Reportaj despre Romania in Daily Mail: “Romantic Romania”

Maramures, stretching from Transylvania to the Ukrainian border, is becoming something of an unlikely hotspot. Interior decorator Nicky Haslam has recently bought a farmhouse and Prince Charles has been singing its praises for ages.  And I know why: the countryside is ludicrously pretty and the peasant way of life beguiling. Hay meadows full of rare wild orchids stretch up into wooded hills, the pace of life doesn’t get much faster than the two nags giving me a lift, and the sense of getting away from it all is overpowering.

Sursa: Daily Mail

De data aceasta, dorim sa incheiem prin a mentiona doua initiative inaugurate fie recent fie mai demult, dar care merita laudate pentru efectul pe care il vor avea. Una se refera la intrarea in vigoare a Legii Fatedelor:

Începând cu data de 10 august a acestui an, a intrat în vigoare legea reabilitării faţadelor, potrivit care ia, persoanele care deţin clădiri în stare avansată de degradare şi nu iau măsuri pentru reabilitarea acestora, vor fi sancţionate. Legea nr. 153/2011  privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 11 august. Conform acesteia, toate clădirile care prin starea de degradare constituie un risc pentru viaţa, sănătatea sau siguranţa populaţiei şi dăunează calităţii mediului sau cadrului urban construit, necesită lucrări de intervenţie pentru reabilitarea acestora.În cazul în care proprietarii nu se sesizează, autorităţile administraţiei publice vor emite notificări persoanelor în cauză. Expertiza clădirilor va fi realizată de către colectivele tehnice specializate care vor stabili proiectul de intervenţie pe baza căruia vor demara lucrările.

Sursa: CDExecutive

O alta initiativa frumoasa este cea mentionata, din nou, de user-ii site-ului Skyscrapercity, aceea de a crea un site/business bazate pe fotografii aeriene ale Romaniei: fotodesus.ro. Puteti arunca o privire aici si vedea cateva din cele mai impresionante situri arheologice din Tulcea, de exemplu.

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.