Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Orasele incep sa repuna spatii de recreere la dispozitia cetatenilor si turistilor

0

InauguRO: Episodul 8

Asa cum am remarcat cu totii, reconstructia oraselor din Romania a inceput de la exterior spre interior: initial, au aparut zonele industriale noi, centrele comerciale, mall-urile si complexele rezidentiale.

Apoi fondurile au fost dirijate catre lustruirea catre interior a oraselor, prin refacerea strazilor, parcarilor si, treptat, a blocurilor vechi. In ultimii 2-3 ani, exceptand Sibiul si alte cateva orase, unde procesul a inceput cu mult inainte, primarii si factorii decizionali si-au indreptat atentia catre centrele vechi ale oraselor, catre cladiri de patrimoniu, trasee pietonale si spatii de recreere (parcuri, cetati etc.). Acestea ne sunt confirmate si de urmatoarele decizii si inaugurari:

—-

Noul regulament general de urbanism: fara cabluri la suprafata

Regulamentul general de urbanism a fost modificat, miercuri, in sedinta de Guvern, la propunerea ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Odata cu publicarea deciziei in Monitorul Oficial, lucrarile de constructii pentru realizarea/extinderea retelelor edilitare (adica apa, canalizare, termoficare, gaz, electrice, telefonice) in zona drumurilor publice situate in intravilanul localitatilor se executa in varianta de amplasare subterana, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. De asemenea, se interzice montarea supraterana, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun, automate pentru semnalizare rutiera si altele de aceasta natura. Asta inseamna ca nu va mai fi permisa amplasarea de cabluri pe stalpi.

Sursa: Ziare.com

Cluj: Canalul Morii reamenajat ca spatiu pietonal

Clujenii se pot plimba de astazi pe noua pietonala din zona centrala a orasului, de-a lungul Canalului Morii . La mai bine de un an de la inceperea lucrarilor, societatea sibiana Concefa a finalizat lucrarile de modernizare pe tronsonul cuprins intre strada Regele Ferdinand si Piata Mihai Viteazu. “Este un eveniment, as indrazni sa spun istoric, o demonstratie care am dorit sa o fac tuturor celor care s-au indoit si celor care s-au opus acestui proiect ca se poate. Zona Canalului Morii poate sa fie o oaza de liniste pentru oras si nu un loc plin de mizerii si gunoaie. Am terminat acest prim sector si vrem sa mergem mai departe, sa modernizam toate partile din Canalul Morii care merita”, a explicat primarului Sorin Apostu.

Sursa : City News Cluj

Cluj: Aleea oraselor infratite

Aşa că, autorităţile locale au rezervat un spaţiu special pentru monumentele trimise de la fraţii de peste hotare. Este vorba de partea stîngă a malului Someşului, imediat ce treci de Sala Sporturilor, în apropiere de podul albastru, unde vor apărea, în timp, diferite simboluri ale oraşelor cu care Primăria Cluj-Napoca are relaţii de ani şi ani. Deschizătorii de drumuri au fost oficialii din Suwon, un oraş din Coreea de Sud, care este înfrăţit cu municipalitatea clujeană de peste zece ani.

Sursa: Foaia Transilvana

Brasov: Bastionul Postavarilor a fost redat circuitului turistic

Bastionul Postăvarilor, parte a Cetăţii Braşovului, restaurat de Consiliul Judeţean, a fost inaugurat sâmbătă şi în acest fel lucrările de refacere a fortificaţiilor Cetăţii Medievale, începute în urmă cu 10 ani, s-au încheiat. Preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, a declarat că “la restaurarea Bastionului Postăvarilor s-a folosit cea mai modernă metodă de renovare şi anume o structură metalică şi sticlă pentru a putea fi admirat şi din exterior şi din interior, folosită şi la castelele din Spania”. Lucrările au început cu consolidarea structurii de rezistenţă a monumentului, după care s-au realizat galeriile de lemn pe structura iniţială, iar în mijloc s-a montat o confecţie metalică pentru a ajuta funcţionarea obiectivului turistic. De asemenea, a fost construită o pasarelă care asigură accesul de la aleea de sub Tâmpa ocolind bastionul. Instalaţia electrică a fost refăcută pentru a pune în evidenţă monumentul în timpul nopţii. Intrarea în Bastionul Postăvarilor se face pe o uşă care păstrează modelul din epoca medievală.

Sursa : Financiarul

Bucuresti : Parcul de la Palatul Mogosoaia si Parcul Copiilor din sectorul 4

Parcul din Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, intins pe sapte hectare, a fost reamenajat peisagistic si restaurat. Acesta este singurul parc din Capitala irigat in totalitate, el dispune de trei terenuri de sport – unul multifunctional – pentru baschet, handbal, fotbal si doua terenuri de tenis, doua locuri de joaca pentru copii, precum si o zona pentru picnic, unde vizitatorii au la dispozitie trei gratare.

Parcul Copiilor din sectorul 4 este cel mai mare din tara si ofera locuri de joaca pentru copii, dar si zone de odihna pentru bucuresteni. Edilul sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone”, a explicat ca in aceasta zona a fost o mlastina, a fost recuperat terenul de 2.400 de hectare si s-a amenajat parcul, investitia fiind de un milion de lei. Primarul general a apreciat organizarea parcului si a evidentiat ca „este cel mai mare din tara si le ofera bucurestenilor posibilitatea de a se relaxa si a petrece cateva ore de liniste”.

Sursa : Ziare.com

Ca in fiecare saptamana, noi inaugurari in domeiul serviciilor medicale ne anunta ca acestea isi imbunatatesc oferta in diferite forme:

 

Siria (Arad): primul Centru de Permanență Medicală din ţară

Centrul este unul dintre rezultatele reformei din sistemul medical și de modernizare a unităților spitali­cești, atât cele care se află în subordinea CJA, cât și cele care se află în subordinea administrațiilor publice locale. Administraţia judeţeană a sprijinit proiectele inițiate de administrațiile publice locale, punând accent pe cele din sănătate. „Consiliul Județean a sprijinit și a susținut proiectele iniţiate de administra­ţiile publice locale, inclusiv cele care privesc asigurarea unor con­diții normale de desfășurare a actului medical.

Sursa : Glasul Aradului

Bucuresti: primul spital privat de pediatrie din Romania

MedLife a inaugurat astazi primul spital privat pentru copii din Romania – Spitalul de Pediatrie MedLife. Acesta ofera, pentru prima data in medicina privata romaneasca, servicii integrate de pediatrie: consultatii de specialitate in regim de spital si ambulatoriu; interventii chirurgicale; servicii de imagistica; analize de laborator. Desfasurat pe 6 niveluri si 5.200 mp, Spitalul de Pediatrie MedLife cuprinde: un ambulatoriu multidisciplinar cu peste 15 specialitati medicale; un departament complex de imagistica medicala; un bloc operator cu 2 sali de operatie; o sectie de ATI cu 2 compartimente (septic si aseptic); zona de triaj medical pentru evaluarea pacientilor, care va asigura functionarea spitalului 24/24; o farmacie; rezerve a cate 2 sau 3 paturi, capacitatea totala a spitalului fiind de 132 de paturi.

Sursa: Copilul

 

Alte inaugurari: investitie majora in turismul viticol in Buzau, club destinat copiilor şi pensionarilor la Seveni (Botosani), parcul de la Balteni (Gorj), Grădiniţa „Floarea Soarelui“ de la Mioveni (Arges), doua parcuri la Cluj, „Muzeu Cinegetic” la Complexul Universitar – Castelul Macea din Arad, sediul ADR Oltenia din Craiova, complexul rezidential Privilegio din Brasov, drumul de pe Dealul Jurchii din Moisei (Maramures), o nouă rută aeriană între Bruxelles şi Bacău operată de compania Blue Air si primul bazin didactic de inot de la Campina.

In mediul international, Romania au fost din nou in lumina mass-mediei de peste hotare:

Romania promovata turistic pe CNN, Euronews si Eurosport

Destinaţia turistică România va fi promovată timp de un an, pe trei posturi internaţionale de televiziune, CNN, Euronews şi Eurosport. Campania, demarată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), costă aproape 5 milioane de euro, din fonduri europene. În cadrul campaniei de promovare, care se va desfăşura timp de 12 luni, vor fi difuzate spoturi publicitare de 30 şi 20 de secunde pe CNN, Euronews şi Eurosport. Va fi un spot general de prezentare de 30 secunde şi câte două spoturi de 20 secunde pentru turismul în natură şi cel cultural. „Conceptul spoturilor subliniază valorile României, resursele unice incontestabile, avantajul competitiv de a se putea baza încă pe o natură în mare parte neatinsă şi sănătoasă, o resursă rară şi valoroasă pentru viitorii vizitatori. Conceptul creativ al spoturilor pune în valoare moştenirea culturală românească, un mix bogat de influenţe istorice, autenticitate românească şi tradiţional”, descriu spoturile reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Sursa : Evenimentul Zilei

Noua capitala mondiala a muzicii: Romania?

Artists from this eastern European state have inched their way onto the international scene to beat out Lady Gaga for a big US dance song award, score millions of views on YouTube and sell hundreds of thousands of singles. Among the best known are Edward Maya and Inna, now worldwide dance floor stars -and the pride and joy of this former communist country stuck in an economic crisis and still fighting a reputation abroad as corrupt and poor. “Romanian dance music is very successful around the world at the moment with big hits in Europe and the US,” Eelko van Kooten, director of one of the major dance labels, Dutch-based Spinnin’Records, told AFP.

Sursa: The Daily Swarm

Romania, locul intai la Mondialele de Karate de la Lignano

Reprezentantii Romaniei la Campioanatul Mondial de Karate din Lignano (Italia) s-au intors cu 33 de medalii, ocupand astfel primul loc in clasamentul general pe medalii. Tricolorii au reusit sa castige 16 medalii de aur, cu zece mai multe decat Brazilia, clasata pe locul secund. Pregatiti de fostul campion Cristophe Pinna (Franta) cu o luna inainte de a incepe concursul, sportivii romani au urcat de 33 de ori pe podiumul de la Lignano. Tricolorii au castigat 16 titluri de campioni, noua medalii de argint si alte 8 de bronz.

Sursa : HotNews

Alte evenimente: Iulian Tanase premiat la Concursul literar „1+1+1=1 Trinitate” din Austria, Bogdan Ota, un pianist din Botosani care a extaziat juriul unui concurs din Norvegia, Angela Gheorghiu va fi vazuta pe 600 de cinematografe din septembrie 2011 pana in mai 2012, Silviu Tolu incepe cariera in televiziune prin spoturi publicitare la o firma celebra, Razy Gogonea a castigat locul 4 la un concurs de talente in Marea Britanie.

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.