Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Omul potrivit la locul potrivit poate salva vieți: Salvarea vine pe ȘENILE!

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm povestea oamenilor care salvează vieți.   

Omul potrivit la locul potrivit poate salva vieți. Ca să ajungă la locul potrivit, omul potrivit are nevoie însă de un mijloc de transport potrivit.

Când îl întrebi despre misiunile pe care le-a avut iarna trecută, Ioan Clonț, maistru militar în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Horea” din județul Mureș își amintește de o după-amiază ieșită din comun. ”Eram staționați la Roman, fuseserăm trimiși acolo de la Târgu Mureș pentru a ajuta la situațiile de urgență generate de căderile abundente de zăpadă din Moldova. În acea după-amiază, am fost solicitați să intervenim în județul Botoșani”, povestește maistrul militar.

67_file1Echipajul a început deplasarea într-o mașină care tracta UTV-ul, o autospecială șenilată. Când condițiile de rulare au devenit deosebit de dificile, autospeciala, cu tracțiune 8×8 și peste ale cărei roți pot fi montate șenile, necesare în condiții de sol moale, a intrat în acțiune. Au ajuns la destinație, un sat din județul Botoșani, și au preluat o femeie care născuse de câteva zile și acum sângera masiv.

Avea nevoie urgentă de spitalizare, dar drumurile erau blocate de nămeți. Singura speranță era la cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. ”Nici armata nu reușise să ajungă la ea, dar noi am reușit, cu ajutorul autospecialei. Am transportat-o în siguranță la spitalul din Botoșani și totul a fost în regulă”, spune Ioan Clonț.

”Cele cinci autospeciale șenilate au fost utilizate în situațiile în care intemperiile au blocat accesul celorlalte autospeciale folosite în intervențiile de urgență […]”

Părea o altă ”zi la birou” care s-a încheiat cu succes pentru maistrul militar. În domeniul operațiunilor de salvare nu există însă program fix. În cursul nopții, la ora 2, echipajul a fost din nou solicitat să intervină, de această dată pentru transportul unei fetițe de 3 ani care suferise arsuri. Încă o misiune încheiată cu succes! Pentru aceste două transporturi, membrii echipajului au fost avansați la ”excepțional”.

”[…] IGSU a participat în luna aprilie la un exercițiu internațional de salvare, POLEX 2013, în Polonia, unde a folosit corturile, sacii de dormit și paturile în cadrul exercițiilor simulate.”

69_file1În total, iarna trecută, maistrul militar Ioan Clonț a participat la misiuni de salvare în județele Roman (5 zile) și Botoșani (15 zile), transportând oameni blocați în mașină, între nămeți; bolnavi de rinichi care aveau nevoie de dializă sau cazuri urgente care necesitau intervenție medicală imediată. Autospeciala șenilată, achiziționată în urma unei finanțări oferite Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de către compania Petrom, s-a dovedit hotărâtoare pentru succesul operațiunilor de salvare.

Din banii oferiți de Petrom, în cuantum de 1,2 milioane de euro, IGSU a achiziționat, printre altele, cinci autospeciale șenilate, transferate către inspectoratele județene pentru situații de urgență (ISU) din Buzău, Călărași, Mureș, Prahova și către Unitatea Specială pentru Intervenții în Situații de Urgență Ciolpani – Ilfov din cadrul IGSU.

”Cele cinci autospeciale șenilate au fost utilizate în situațiile în care intemperiile au blocat accesul celorlalte autospeciale folosite în intervențiile de urgență și au permis salvarea unui număr însemnat de pacienți. Este vorba de peste 100 de intervenţii, de scurtă sau mai lungă durată, în judeţele unde au fost alocate sau în locurile afectate grav de intemperii”, declară reprezentanții IGSU.

”[…]peste 100 de intervenţii, de scurtă sau mai lungă durată, în judeţele unde au fost alocate sau în locurile afectate grav de intemperii.”

 70_file1

Tot din finanțarea de la Petrom au fost achiziționate 400 de echipamente de protecție individuală pentru pompieri, echipamente de carotare si spart beton – distribuite în județele Ilfov, Bacău, Prahova și Vrancea –, precum și bucătării mobile, corturi, paturi de campanie și saci de dormit. ”De menționat este că Echipa Națională de Căutare și Salvare din cadrul IGSU a participat în luna aprilie la un exercițiu internațional de salvare, POLEX 2013, în Polonia, unde a folosit corturile, sacii de dormit și paturile în cadrul exercițiilor simulate”, adaugă reprezentanții IGSU.

Povestea în cifre

1.318.300 euro contribuţia Petrom pentru siguranţa comunităţilor din România

1.2 milioane euro

achiziția de echipamente speciale de intervenţie în caz de dezastre:
5 mașini autospeciale șenilate
10 corturi gonflabile pentru camparea personalului
2 bucătării mobile pentru misiuni în zone afectate de dezastre
400 echipamente de protecție
1 echipament deszăpezire CFR
29 echipamente de descarcerare

30.250 euro carburant acordat mașinilor de intervenţie şi de menţinere a ordinii publice

30.250 euro dotări logistice și investiții în infrastructura ISU

52.800 euro programe educaţionale de instruire şi prevenţie

5.000 euro materiale educaționale de intervenție pentru lucru cu studenții

68_file1

72_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.