Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noua Acropola – 54 de ani de filosofie activa in lume! 2011 – Per aspera ad astra

0

Salutări din nou! Să avem un An nou mai bun, mai optimist, mai curajos! În primul rând mai curajos pentru noi faţă de noi! Ne face plăcere să îţi spunem că sunt câteva Semne de Bine pentru 2011. Avem câteva episoade din seriarul nostru propus la finalul anului trecut. Mai mult, ne face plăcere să continuăm acest serial şi la începutul acestui an. Ca să avem suficiente motive să sperăm la mai bine. Ca să avem suficiente informaţii pozitive şi ca să putem să construim în 2011.

Noi credem ca 2010 a fost anul marilor cauze. Cum am scris şi într-un alt articol, credem ca anul 2010 a fost anul în care probabil că oamenii s-au gândit mai mult la „de ce” în detrimentul lui „cât” şi „cum”.  Anul în care oamenii au căutat – probabil – ceva mai mult sens în ceea ce fac. Şi mai credem că este abia începutul. Dar cum arată bilanţul lui 2010 pentru fiecare dintre noi? La cât de multe „de ce”-uri am reuşit să ne răspundem în 2010? Ce semne are 2011?

Am promis că o sa cerem mai multor prieteni gândurile despre 2010, dar şi despre semnele lui 2011. Ne bucurăm foarte mult să continuăm „serialul” nostru “Semne de bine″ cu un interviu despre …filozofie în România!  Răspunde la întrebările noastre Monica Varga, Director la Noua Acropolă Timişoara.

„2011 nu va fi timp pentru auto-amagire, ci va fi un timp in care vom culege ce am semanat in 2010”

  • RomaniaPozitiva: Cum a fost 2010? Care au fost cele mai importante momente?

Noua Acropolă: În 2010, Noua Acropolă din Timişoara a arătat valoarea, actualitatea şi folosul unei şcoli de filosofie în manieră clasică pentru lumea din care facem parte. Celor 20 de filosofi acropolitani li s-au adăugat în acest an alţi 20, iar împreună am organizat şi participat la peste 50 de manifestări culturale, ecologice şi socio-umanitare. Momentele cele mai importante au fost: Săptămâna culturii (au participat în jur de 1200 de persoane), Săptămâna voluntariatului (am conştientizat mai bine ce înseamnă mentalitatea voluntarului şi cum poate aceasta îmbunătăţi propria viaţă şi nivelul societăţii), Zilele Filosofiei (eveniment prilejuit de Ziua internaţională a Filosofiei decretată de UNESCO, au participat peste 800 de persoane), Acţiunea socio-umanitară la Centrul de zi „Constantin şi Elena” (am colindat şi dăruit cadouri celor 80 de vârstnici îngrijiţi în cele 3 centre ale Primăriei).

Acestor activităţi li se adaugă participări la festivaluri locale: Bega Bulevard, Festival Plai, Sărbatoarea Artelor, Gaudeamus, Castelul şi cavalerii săi etc. şi naţionale: Festivalul de artă medievală de la Sighişoara, Festivalul de artă medievală de la Sibiu, precum şi un ciclu de conferinţe lunare pus sub titlul Cultura pentru fiecare. Membrii care au participat la organizarea şi realizarea acestor activităţi au învăţat să depăşească limitele proprii şi circumstanţele, apropiindu-se de idealul filosofic al omului liber, capabil să acţioneze indiferent de circumstanţe.

Prin urmare, 2010 a fost un an în care am învăţat să cucerim merite, să conştientizăm că numai în urma efortului pot apărea lucruri valoroase, că fiecare om are un cuvânt de spus pentru producerea unei schimbări pozitive în lumea din jurul nostru.

  • RomaniaPozitiva: În 20 de cuvinte – care a fost „cauza” susţinută în 2010?

Noua Acropolă: Nimic nu se schimbă, dacă tu nu te schimbi este ceea ce am susţinut în 2010. O şcoală de filosofie promovează cunoaşterea de sine şi protagonismul în propriul timp istoric şi în societate, punând în valoare cuceririle culturale şi spirituale ale predecesorilor.

  • RomaniaPozitiva: Ce vă doriţi pentru 2011?

Noua Acropolă: Pentru 2011 ne dorim ca numărul idealiştilor să înlocuiască lamentările şi numărul faptelor bune şi valoroase să fie cât mai mare. Ne dorim să creştem interior şi exterior, pentru a arăta că există alternativă la viaţa consumistă, egoistă şi superficială.

Ne dorim să găsim în filosofie o sursă de idei şi visuri pentru a construi o lume autentică şi un om mai creator, mai bun, mai apropiat de valorile esenţiale ale vieţii.

Ne dorim să dezvoltăm prietenia între oameni, sentimentul de apartenenţă la o istorie comună şi capacitatea fiecăruia de a-şi asuma propria viaţă, de a visa şi de a-şi urma visurile.

  • RomaniaPozitiva: Cum sunt semnele pentru 2011? Despre ce va fi 2011?

Demiurgul îi spune lui Hiperion: Nu cere semn şi minuni, /Care n-au chip şi nume şi mă gândesc că în anul 2011 nu va fi timp pentru auto-amăgire, ci va fi un timp în care vom culege ce am semănat în 2010 şi vom semăna în continuare pentru anii care urmează.

În 2011 vom organiza în continuare cursuri de filosofie şi psihologie pentru a da posibilitatea cât mai multor persoane interesate să descopere valoarea filosofiei pentru propria viaţă, vom organiza conferinţe care au ca scop lărgirea orizontului cultural şi spiritual, vom participa la festivaluri, acţiuni socio-umanitare, ecologice etc., într-o formulă mai bine organizată – luând în considerare experienţa de până acum – şi cu un impact mai mare, deoarece a crescut numărul persoanelor care colaborează cu noi.

La începutul anului 2011, urăm mult succes tuturor celor care depun propriul efort pentru a construi o lume mai bună şi ne alăturăm lor prin sentimentele, gândurile şi faptele noastre.

Mulţumim şi celor de la RomâniaPozitivă pentru ajutorul acordat în promovarea evenimentelor şi activităţilor noastre, precum şi pentru ocazia acestui interviu.

—-

Despre Monica Varga – director şi fondator al filialei din Timişoara a Noii Acropole
„Am absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 2005 şi sunt profesor voluntar de Filosofie şi Psihologie şi conferenţiar în cadrul Noii Acropole începând din 2001.
În 2005, după 6 ani de experienţă în filiala din Cluj-Napoca, am fondat filiala timişoreană a Noii Acropole, care în prezent are peste 40 de membri activi, 2 profesori formaţi dintre primii cursanţi timişoreni şi 4 conferenţiari. Cred că societatea noastră are nevoie de filosofia activă pe care o promovează Noua Acropolă, de idealişti capabili să trăiască Idealurile în care cred şi de oameni mai educaţi, mai generoşi şi mai buni. Prin filosofie, cultură şi voluntariat, încercăm să devenim mai buni şi să îmbunătăţim societatea în care trăim.”

Multumim Noua Acropola & Monica!

Interviurile RomaniaPozitiva, Semne de Bine

ianuarie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.