Întreprinderile sociale din portofoliul NESsT au fost prezente la Budapesta în cadrul a trei evenimente de promovare a antreprenoriatului social.
—
La începutul lunii iunie, NESsT a organizat o serie de 3 evenimente dedicate portofoliul său din Europa Centrală și de Est la care au participat șapte întreprinderi sociale din România.
Ziua de 1 iunie a fost dedicată unui workshop pe tema comunicării strategice urmată de grupuri restrânse de discuții pe diverse teme cum ar fi strângere de fonduri strategică, vânzări business to busines, cash-flow, optimizare web, denumite „social enterprise clinics”. La aceste sesiuni au participat și împărtășit experiența 19 întreprinderi sociale din Croația, Cehia, Slovacia, Ungaria și România. Reprezentanții înreprinderilor sociale prezente au învățat în cadrul acestor “clinics” despre planuri de afaceri, au putut afla informații personalizate despre cum să-și îmbunătățească pagina de web, cît și despre cum se face un management financiar puternic.
NESsT a organizat târgul întreprinderilor sociale în următoarea zi, ocazie cu care Fundația Noi Orizonturi, ACSIS, Alături de voi , Cartea Călătoare, ViitorPlus, Asociația Prietenia, Hercules și Touched au impresionat audiența din Europa Centrală și de Est prin produsele și conceptele lor de afacere. Acestea au obținut atît promovarea cît și vînzarea de produse prin care au generat venituri pentru organizație.
Pe data de 3 iunie, NESsT a lansat în premieră Ziua Întreprinderilor Sociale în Ungaria pentru a promova conceptul și pentru a prezenta cunoștințele dobândite în cei aproape 15 ani de activitate. Acest eveniment s-a bucurat de un real succes, atrăgând leaderi atît din sectorul întreprinderilor sociale cît și din cel al filantropiei, afacerilor, al sectorului non profit și guvern. Odată cu conferința realizată cu această ocazie, a avut loc și o expoziție la care Asociația Touched România și-a prezentat colecția de bijuterii realizate de mamele din centrul maternal Casa Agar. Astfel NESsT a reușit să promoveze modele de întreprinderi sociale care funcționează deja în Europa Centrală și de Est.
Ca o concluzie a celor trei evenimente, Lee Davis, co-fondatorul și președintele NESsT a subliniat faptul că “avem rezultate foarte bune pentru a crește ca întreprinderi sociale, acum fiind momentul pentru a întări legături și a uni forțe pentru a crea o mișcare central și est europeană puternică în domeniul antreprenoriatului social.”
Peste 200 de persoane au beneficiat de această serie de evenimente, alături de personalități de marcă ale vieții politice și economice maghiare. Ministrul de Stat al Afacerilor Externe, Enikő Győri, a declarat că “solidaritatea este un semn al puterii” în cazul întreprinderilor sociale și reprezintă un focus important pentru Consiliul Europei.
Seria de evenimente s-a încheiat cu un prînz laborios oferit de o întreprindere socială maghiară http://www.kek-madar.hu/ care reprezintă o poveste de succes prin restaurantul lor care angajează persoane cu dizabilități.
Notă: Prezența organizațiilor românești la aceste evenimente a fost posibilă cu sprijinul partenerului strategic al NESsT in România, Romanian-American Foundation, precum și campaniei de strângere de fonduri Private Equity Shares.
2 comentarii
De curind, Asociatia Cultural-Artistica Tinere Sperante, a participat la un training pe teme de economie sociala , la Brasov,cursul fiind foarte interesant,participantii fiind membri ong. , sau reprezentanti ai CRUCII ROSII , reprezentanti ai romilor ,etc.Am acumulat informatii pretioasein domeniul economiei sociale , am invatat cum sa realizam un plan de afaceri sociale, iar la sfirsit am sustinut un examen ,am prezentat planurile de afaceri, iar diplomele de specializare in afaceri sociale le vom primi ulterior .Ne dorim foarte mult o intreprindere sociala la Birca, deoarece avem destui tineri cu handicap,persoane defavorizate, care nu au un loc de munca ….
NESsT o sa lanseze o noua competitie a intreprinderilor sociale in toamna. Ne-am bucura sa aplicati si dvs mai ales ca deja aveti cunostiinte in domeniu si determinarea care este esentiala 🙂 Procesul de planificare a intreprinderii sociale este unul complex, iar competitia o sa va ajute sa treceti prin toate etapele pas cu pas. Daca vreti mai multe detalii despre competitie, imi puteti scrie la adresa diancu@nesst.org.