Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Model de educaţie nonformală extracurriculară în în 65 de şcoli!

0

A sunat clopoţelul şi pentru educaţia nonformală!

Programul IMPACT – Model de educaţie nonformală extracurriculară continuă în anul şcolar 2011-2012 în 65 de şcoli

„IMPACT – model de educație extracurriculară nonformală în România” aduce în anul şcolar 2011-2012 peste 1.000 de tineri în cele 65 de Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT deschise în cadrul programului. Cluburile IMPACT participante funcţionează în şcoli din mediul rural şi mic urban, fiind incluse în oferta de activităţi extracurriculare. Tinerii participanţi în program beneficiază astfel de un model inovator de educaţie nonformală extracurriculară care îi ajută să-şi dezvolte abilităţi de viaţă şi angajabilitate.

Programul „IMPACT – model de educație extracurriculară nonformală în România” se derulează în 65 de şcoli din orașe mici și zone rurale din zece judeţe (Mehedinți, Timiș, Iași, Neamț, Cluj, Brașov, Călărași, Hunedoara, Vrancea, Constanţa).  În cadrul programului se organizează Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT în școlile participante.

Implicându-se săptămânal în activităţile Cluburilor IMPACT, tinerii dobândesc noi cunoștințe pe patru componente de dezvoltare: cetățenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. Programul are la bază o strategie de învățare prin experienţă, folosind serviciul în folosul comunităţii pentru a încuraja gândirea şi comportamentul antreprenorial și a crea premisele pentru dezvoltare comunitară și voluntariat în rândul tinerilor participanţi. Fiecare Club IMPACT participant realizează, o dată la trei luni, un proiect comunitar sau de antreprenoriat social prin care tinerii aduc o schimbare pozitivă în comunitare şi deprind noi competenţe.

„IMPACT – model de educaţie extracurriculară nonformală în România” este implementat de Fundaţia Noi Orizonturi împreună cu Romanian-American Foundation, în calitate de finanţator. Partenerii programului sunt Inspectoratele Școlare din judeţele Mehedinți, Timiș, Iași, Neamț, Cluj, Brașov, Călărași, Hunedoara, Vrancea, Constanţa. Programul a fost demarat în decembrie 2010 şi se va desfăşura timp de 2 ani, până în noiembrie 2012.

Despre Fundaţia Noi Orizonturi (FNO): înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18/19 ani. FNO a creat două programe de educaţie nonformală prin experienţă pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

Despre Romanian-American Foundation: Misiunea Romanian-American Foundation (RAF) este promovarea şi consolidarea condiţiilor necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România.  RAF realizează investiţii sociale în trei arii programatice: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară. Fundația susţine proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi dezvoltare. (www.rafonline.org).

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.