Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Mi-ar plăcea ca oamenii buni din România să devină conștienți de cât sunt de mulți”

0

Soluții pentru România performantă într-un interviu cu *Sorin Axinte, membru al boardului Fundației Romanian Business Leaders. Fundația organizează în perioada 3-5 februarie 2012 primul summit al mediului de afaceri românesc, Romanian Business Leaders Summit.

RomaniaPozitiva: Peste 80% dintre români nu cred că se va schimba ceva în bine în următorii trei ani în România. De unde poate veni soluția?

Sorin Axinte: Răspunsul simplu: soluția poate veni de la ceilalți (20% sau câți or fi ei). Răspunsul nuanțat: Cei sub 30 de ani din mediul urban, care se conectează din ce în ce mai mult între ei și cu lumea, vor înțelege cel mai repede că, dacă vor rămâne pe margine, vor ieși prost din meciul pe care scrie „implică-te sau mori (emigrant)”.

Noroc cu criza, care îi forțează pe mulți să renunțe la confortul masochist de (tele)spectator al propriei decăderi.

RomaniaPozitiva: Leadership în mediul public vs. Leadership în business. Care este strategia prin care oamenii valoroși din business pot fi implicați în poziții de leadership public?

Sorin Axinte: Partea cea mai grea este să vrei, și pe bună dreptate. Din cauza șefilor de tarlale politice și a discursurilor in/conștiente din mass media, politica a devenit un fel de troacă în care riscul de a fi mâncat este de neasumat pentru un om valoros, care are lucruri esențiale de pierdut (carieră, familie, intimitate, integritate). Sunt și excepții care-și asumă riscul, dar sunt „extremi”: ori super-pragmatici, ori idealiști bine intenționați (pe cei din urmă ar trebui să-i sprijinim necondiționat).

Chiar și când vorbim de implicare socială, corporatiștii încep cu ROI-ul și vor garanții peste garanții că proiectul e “safe”. E normal, pentru că răspund de rezultate în fața acționarilor. Antreprenorii au nevoie să se entuziasmeze, apoi vor rezultate concrete și rapide. Și asta e normal. Ambele „bariere” sunt greu de depășit în proiecte non-profit. Dar se poate, și am construit conceptul RBLS în consecință. „Secretul” este autenticitatea: să nu faci lucruri ca să ai ce raporta, ci pentru că asta trebuie făcut.

Glumind puțin, legea cu managementul privat în companii publice este o intenție bună a unor oameni răi (parafrază după Cheloo/Paraziții). Dar există șanse reale să iasă și ceva bun din asta. Mi-ar plăcea să văd sprijin (inclusiv public) al mediului de afaceri privat față de managerii integri care se încumetă să intre în acele grajduri ale lui Augias.

RomaniaPozitiva: Peste 70% dintre români apreciază că antreprenorii români sunt necinstiți. Care este soluția/abordarea mediului de business la această stare?

Sorin Axinte: Ironia este că percepția asta îi afectează în primul rând pe oamenii integri din business – și nu sunt puțini.

Avem multe situații de gen „popor vs. bresle” – politicieni, jurnaliști, judecători, polițiști, funcționari etc. “Poporul” (în care mă aflu și eu) are motive întemeiate pentru care intră în adversități de genul ăsta.

Curățenia trebuie să înceapă dinăuntrul „breslei”. Merele stricate trebuie scoase din coș – sau măcar izolate. Pentru asta, este nevoie de câțiva oameni integri și de curaj. Orice altă strategie va lungi boala – și știm finalul zicalei.

RomaniaPozitiva: Care sunt top 3 schimbări în bine de care România are nevoie în această perioadă?

Sorin Axinte: Efectele pozitive cele mai rapide ar veni din (auto)curățarea justiției.

Pe termen lung, cel mai important este ca învățătorii și profesorii cu vocație să fie motivați să rămână sau să intre în sistemul de învățământ.

La baza tuturor schimbărilor din viitor stă educarea discernământului oamenilor tineri. Să poată alege singuri, în cunoștință de cauză, în orice fel de situație. De la ce gumă de mestecat cumpără, la cum votează.

RomaniaPozitiva: Ce oferi și ce aștepți de la România?

Sorin Axinte: Manifest un optimism greu de justificat pentru un lucid – dar nu imposibil. Mi-ar plăcea ca oamenii buni din țara asta să devină conștienți de cât sunt de mulți.

RomaniaPozitiva: Un vis al tău despre România.

Sorin Axinte: S-o facem locul în care orice european civilizat să-și dorească un nou început. Inclusiv noi.

RomaniaPozitiva: De ce Romanian Leadership Business Summit? De ce ești parte din proiect? Care e motivația personală?

Sorin Axinte: Când aveam 20 de ani, mă domina întrebarea „unde să emigrez?”. Când aveam 30 de ani, la ordinea zilei era „noi cum facem bani?”. La 40 de ani, am ajuns, în sfârșit, să mă întreb cum să schimb eu lumea. În bine, normal.

Cred că noi, ca societate, am lăsat (ba chiar am stimulat) politicul să intre în tot și în toate. Este neproductiv. Este cazul ca mediul de afaceri să-și asume rolurile (firești) pe care le poate juca în societate. În orice zonă a vieții. De la restabilirea ierarhiei normale a valorilor, la reconstrucția încrederii în România.

*Cine este Sorin Axinte?

Sorin Axinte a făcut parte din echipa de început (1993) a ceea ce avea să devină „fenomenul Protv”. În 2001 a înființat propria companie de creație și producție multimedia. În 2004 a intrat în „fenomenul Cațavencu”, din care a ieșit la timp. În 2008 a devenit partener cu Daniel Gavrilă în GLUE, consultanță de marketing și comunicare. În 18 ani de media, marketing și comunicare, Sorin a contribuit semnificativ la lansarea și/sau managementul a 30 de branduri românești. Acum a devenit și ong-ist.

————————————————————————————————————————————————

Romanian Business Leaders Summit (RBLS).

RBLS va reuni la București, pe 3-5 februarie 2012, 300 de lideri de business din România, într-o inițiativă a comunității de afaceri de a regândi viitorul. Liderii din business vor lucra la o viziune și la un plan de acțiuni pentru a face România o țară competitivă, bazată pe o economie antreprenorială construită de lideri care lucrează împreună.

Rezultatul primei ediții a RBLS va fi un Memorandum Public care va include proiecte și acțiuni specifice și o programare a implementării lor pentru a face România o țară performantă.

50 de locuri la Summit sunt rezervate pentru tinerii lideri români. Aflați mai multe despre condițiile de înscriere pentru tinerii lideri de pe http://www.rbls.ro/leaders.php.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.