Mestesugari romi traditionali au facut un kit al Omului de Zapada!

0

KITUL OMULUI DE ZĂPADĂ Romano ButiQ

Cei mai pricepuți meșteșugari romi tradiționali și-au unit forțele în cadrul Romano ButiQ pentru a crea produse unice, punând laolaltă îndemânarea dobândită în sute de ani de experiență. Primul dintre produsele create de aceștia este Kitul Omului de Zăpadă – 2 ochi, un nas, o gură, 5 nasturi, un fular și o pălărie din tablă – necesare pentru ridicarea unui semeț om de zăpadă!  Poți primi elementele din lemn pictate sau simple, ca tu să le colorezi asa cum poftești.

Ochii, nasul, gura, nasturii și mătura au fost manufacturate cu atenție de către meșteșugari în lemn din localitățile Ciocănari și Băbeni, fularele au fost realizate de către croitorese din București, iar pălăriile de către gabori din Târgu-Mureș și Caracal, astfel că 5 comunități de romi au fost implicate în realizarea Kitului omului de zăpadă.

Echipa proiectului s-a întâlnit cu profesorul Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2008 şi fondator al Grameen Bank, instituţie care încurajează afacerile sociale pentru a-i povesti despre proiect și despre îngrijorarea legată de faptul că meseriile tradiționale sunt tot mai puțin practicate. Ideea kitului a fost primită cu entuziasm, echipa profesorului Muhammad Yunus manifestându-și interesul de a participa la promovarea acestuia.

Ideea kitului ne-a venit atunci când am văzut măturile de bună calitate produse de meșteșugarii romi și ne-am amintit de vremurile copilăriei, de copiii care sunt atât de entuziasmați de prima ninsoare pentru că pot ridica o mulțime de oameni de zăpadă numai buni pentru joacă. Acum meșteșugarii romi aduc mai aproape de copii povestea omului de zăpadă.

Romano Cher – Casa Romilor este un proiect ambițios de integrare socială și economică ce își propune să readucă pe piața muncii meseriașul tradițional rom. În condițiile unei economii din ce în ce mai mecanizată și mai tehnologizată, meseriile ce au la bază lucrul de mână și-au pierdut din popularitate, nu și din semnificație!

„Romano Cher – Casa Romilor” este un proiect cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013 şi are ca obiectiv principal readucerea pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii pe meseriaşul tradiţional de etnie romă. Proiectul se desfășoara în perioada iunie 2010 – februarie 2013.

PS: Mulţumim Oana Ţoiu pentru informaţie!


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.