Merita!

0

autor text Miruna Covaci invitata la rubrica Dreptul la Cuvant

Educatia nonformala merita!

„I’m not telling you it’s going to be easy, I’m telling you it’s going to be worth it” – asta citeam duminica seara pe contul de Facebook al educatiei nonformale (da! poate ca nu stiati, dar educatia nonformala are cont pe Facebook de anul acesta; ceea ce inseamna, dupa cum ar spune unii, ca exista!).

Mai era ceva scris acolo: „un weekend minunat de conectare si constructie cu oameni incredibil… de nonformali! educatia nonformala merita”. Mesajul venea dupa a doua intalnire a Retelei de Educatie Nonformala (REN). Concluzia? Merita sa construim mai departe aceasta retea!

Am inceput cu ea in 2012, pe hartie, ca parte din proiectul NONFORMAL. De pe hartie, a prins contur si in realitate – o prima intalnire, cand am stabilit si misiunea retelei: de a sustine si incuraja actorii educationali din Romania sa dezvolte programe / proiecte / activitati / modele educationale de calitate, integrate, prin folosirea educatiei nonformale, pentru a dezvolta o cultura a invatarii pe tot parcursul vietii.  

Tot atunci, la prima intalnire, am conturat si obiectivele REN: ne dorim ca aceasta retea sa includa cei mai importanti actori din educatia nonformala, indiferent de sectorul din care vin, pentru a coopera mai bine si a fi promotori ai educatiei nonformale.

A fost, acum, si a doua intalnire – la Predeal, intre 14-16 decembrie 2012. Ce credem acum, la finalul ei? Credem ca merita sa transmitem in continuare mesajele privind educatia nonformala, in locuri unde ele inca nu au ajuns. Merita sa ne facem cunoscuti si sa promovam principiile retelei: „Tot educatie. Nonformala” si „Oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul”. Merita sa facem mai mult si mai bine, sa aratam si altora, prin actiuni comune, care sunt beneficiile educatiei nonformale, cat de multe lucruri a adus ea in vietile noastre si ale celor cu care lucram, ce impact are, cum inveti in educatia nonformala!

Suntem deja cam 100 de oameni in retea. 100 de oameni care, adunat, lucreaza cu mii de oameni si au impact asupra a mii si mii de oameni. Oameni care, la randul lor, au vazut ca poti sa inlaturi prejudecati citind carti vii; ca poti sa devii din spectator, actor; ca poti invata prin joc; ca poti sa te exprimi prin imagini; ca poti transmite mesaje prin animatie stradala; ca poti inventa povesti… Noi, toti acesti oameni, credem in ceea ce facem! Credem ca oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul. Si credem ca putem face mai mult impreuna, pentru educatia nonformala!

Asa ca in 2013 vom incerca sa promovam mai mult si mai bine educatia nonformala! Vom organiza, ca si in 2012, cea mai lunga zi din an: Ziua Educatiei Nonformale. Vom dezvolta in continuare portalul www.nonformalii.ro.

carti in vitrina

Vom incerca sa aducem in aceeasi retea, in numele acelorasi principii, cat mai multi dintre actorii implicati in educatie nonformala – ONG-uri, muzee, biblioteci, scoli, teatre, institutii publice, biserici, companii, ceainarii, centre culturale… Stim ca asta inseamna implicare, telefoane, mail-uri, evenimente, intalniri, materiale, interviuri, markere, coli de flipchart, deplasari… Si stim ca asta inseamna entuziasm, bucurie, sens. Asa ca ne continuam drumul, in retea! Si speram sa ne intalnim, la jumatatea drumului, cu cei care cred in aceleasi lucruri ca si noi. Reteaua e deschisa si vrem sa creasca!

A fost un weekend de conectare si constructie, asa cum scria si pe Facebook. Au fost discutii lungi, planificari, momente de reflectie, decupaje din hartie, proiecte de suflet, advocacy, creativitate, promovare. A fost tot educatie, nonformala! Si va fi si in continuare.

Reteaua de Educatie Nonformala a fost creata in cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L., derulat de FDSC in parteneriat cu ANPCDEFP si ISE si finantat prin Programul Invatare pe tot parcursul vietii.

Tot.educatie.Nonformala

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează