Mărţişorul, un simbol al…

0

…primăverii? …iubirii? …renaşterii? …consumului?

Nu ştiu câţi dintre noi cunosc semnificaţia mărţişorului sau de ce se oferă el în această perioadă când iarna se îngână cu primăvara. Totuşi, de cum se apropie sfârşitul lunii februarie (ba chiar şi mai devreme), peste tot răsar tarabe cu mărţişoare de toate felurile şi formele.

P2170039Fie că vorbim de bijuterii obişnuite legate cu aţă alb-roşie, de figurine din plastic, de căni sau de pietricele colorate, mărţişoarele sunt în centrul atenţiei, alături de ghiocei şi alte flori de primăvară. Ca şi celelalte sărbători, şi aceasta a fost bine marketată şi promovată în scopuri comerciale, mai ales că merge de minune ca prelungire la zilele îndrăgostiţilor – Valentine’s şi Dragobete.

După unele interpretări, firul alb şi roşu ar fi un fel de yin şi yang ce îmbină masculinul cu femininul, dar mai există şi legende cu feţi-frumoşi, zâne, cu soare, primăvară şi babe, care explică gingaşa îmbinare de culori din aţa de mărţişor. Dacă lăsăm însă la o parte poveştile din alte timpuri şi ne aruncăm un pic privirea în vitrinele magazinelor şi la târguri, vedem că în unele cazuri mărţişorul frizează kitsch-ul, este lucrat în serie şi important cu kilogramul din ţări îndepărtate, deşi, ce să vezi, e o tradiţie românească sau, oricum, din zonă. Totuşi, indiferent de formă sau ţară de provenienţă, el aduce un pic de magie în cotidian, aşa că hai să profităm de această sărbătoare pentru a ne descreţi frunţile! Până la urmă, 1 Martie e aşa cum îl facem noi: o zi cu bucurii, cu mici atenţii colorate oferite celor dragi sau pur şi simplu o zi ca oricare alta.

Nu e ceva neobişnuit să lepădăm povestea din spatele unor sărbători şi să trecem direct la partea practică, întrebându-ne:„Ce cadou cumpărăm?”

Sunt adepta darurilor practice, chiar şi atunci când vine vorba de mărţişoare şi mai ales când sunt la mijloc accesoriile lucrate de mine, aşa că prefer să creez şi să ofer broşe sau coliere care să poată fi purtate în fiecare zi din an, ducând cu ele energia unei primăveri exuberante.

Pe mine, primăvara asta m-a inspirat să visez la norişori pufoşi, coloraţi, pe care poţi să te urci şi să pluteşti în zbor, departe de problemele mărunte din fiecare zi. Vă invit să-i vedeţi aici sau aici, alături de alte accesorii vesele!

P21700121

brosa martisor

norisor pufos din fetru - colier

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.