„Lupta cu “dizabilitatea” este una morala, pentru ca este o lupta de a (ne) convinge sa-i tratam la fel pe cei care par altfel”. (Cristian Ispas, Fundatia Motivation)

1

Pe 16 noiembrie 2010, la Bucuresti va avea loc o Gala a Persoanelor cu Dizabilitati. Competitia este organizata de Active Watch –Agentia de Monitorizare a Presei si Fundatia Motivation Romania.

“Pe 16 noiembrie, vrem ca persoanele cu dizabilitati sa se bucure de respect.”

Gala Persoanelor cu Dizabilitati va pune reflectoarele pe cei diferiti. Diferiti sunt cei cu dizabilitati care si-au invins conditia. Diferiti sunt cei care au trecut dincolo de limitele propriilor temeri sau stereotipuri ca cei cu dizabilitati “au prea multa nevoie” de ei.

Avem placerea si onoarea sa va prezentam un interviu despre provocarile persoanelor cu dizabilitati din Romania dar si despre cei care sustin cauza lor, Fundatia Motivation. Ne vorbeste (in scris) despre viata persoanelor cu dizabilitati, despre speranta dar si despre lupta pentru aceasta cauza, Cristian Ispas.

  • Care este ideea centrala a Galei Persoanelor cu Dizabilitati?

Gala Persoanelor cu Dizabilitati, care are ca numeste ‘’Angajeaza Abilitatea!” este un eveniment ce vrea sa arate angajatorilor, in primul rand, cate pot face persoanele cu dizabilitati. Angajatorii trebuie sa vada ce importante sunt abilitatile acestor oameni si vointa lor de a munci. Gala, pe care o organizam alaturi de Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, va oferi, o zi pe an, un spatiu public de intalnire intre persoanele cu dizabilitati, angajatori publici si privati, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si mass-media. O zi pe an in care le recunoastem acestor oameni meritele si curajul, la fel si celor care lucreaza pentru ca aceste persoane sa fie alaturi de noi in toate aspectele vietii sociale.

  • De ce exista Fundatia Motivation?

Motivation exista din 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si tinerilor cu dizabilitati din Romania. Serviciile pe care le oferim acopera o gama larga de nevoi ale copiilor si adultilor cu dizabilitati, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare medicala si instruire pentru viata independenta, alaturi de un instructor in fotoliu rulant. Programele noastre pun accent pe integrarea sociala, educationala si profesionala, prin consultanta pentru accesibilizarea spatiilor, medierea integrarii in munca, ingrijire in centrul de zi sau activitati de petrecere a timpului liber – sport adaptat, evenimente culturale.
Una din cele mai importante initiative si unul dintre proiectele la care tinem foarte mult este dezinsitutionalizarea unorcopii cu dizabilitati intelectuale. Incepand din ianuarie 2003, prin programul Impact am transferat 37 de copii cu dizabilitati din Centrul de Plasament Tancabesti, Ilfov. Dintre acestia, 25 traiesc in cele 3 case de tip familial Motivation, iar 6 sunt gazduiti de familii de plasament din judetul Ilfov. Pentru cei 25, Motivation reprezinta familia lor, iar noi incercam sa schimbam conceptul ca ‘’ii avem in grija pe acesti copii si tineri’’  in ‘’le oferim sprijin pentru o viata cat mai independenta unor persoane cu dizabilitati intelectuale‘’.

  • Care sunt planurile / proiectele de viitor ale Fundatiei?

Ne dorim sa continuam sa promovam reusitele beneficiarilor nostri si sa crestem numarul persoanelor pe care le sustinem cu ajutorul echipelor regionale. Visam sa construim un adevarat parteneriat cu comunitatile locale in care oferim servicii. Cu ajutorul oamenilor din comunitate, al vostru, cei 25 de copii si tineri din casele Motivation vor continua sa aiba o viata implinita alaturi de noi. Cu ajutorul vostru, persoanele cu dizabilitati din comunitate vor primi serviciile de care au nevoie aproape de locul in care traiesc, invata sau muncesc.
Ne propunem o mai mare vizibilitate in media, astfel ca promovarea initiativelor noastre si prezenta la cat mai multe evenimente menite sa protejeze, ajute si sa sustina persoanele cu dizabilitati si sa prezinte abilitatile lor.

  • Cat de greu este sa faceti astfel de activitati in Romania?

Este greu, dar si nevoia de echipamente si scaune rulante adaptate este mare. Un singur exemplu: conform statisticilor, in fiecare an peste 5.000 de persoane din Romania au nevoie de un fotoliu rulant nou pentru a se putea deplasa. In ciuda acestei nevoi ridicate, oferta de echipamente de mobilitate personalizate este foarte redusa. Scaunele rulante la mana a doua primite ca donatie din strainatate nu sunt nici ele adecvate utilizatorilor care le primesc si nu exista o oferta locala de piese de schimb pentru repararea acestora. Asa ca incercam sa ajungem la persoane cu dizabilitati din toata tara, carora sa le prescriem scaune rulante potrivite si sa le instruim sa le foloseasca. Pe langa asta, sunt multe de facut pentru integrarea acestor persoane cu dizabilitati. Iar integrarea inseamna de la schimbarea mentalitatii pana la a-i vedea pe acesti oameni mergand fara impedimente pe strada, la scoala, la teatru etc.

  • Cum reactioneaza mediul romanesc (autoritati, presa, public) la aceaste initiative?

Cum reactioneaza in general la subiecte sociale. Daca mesajul tau este spus cum trebuie si este curat, ai sustinere. Insa este dificil uneori sa convingi, cand prea putine persoane in scaun rulant, spre exemplu, pot iesi din case, asa ca ceilalti nu le vad. Ganditi-va ca ‘’dusmanii’’, ca sa zic asa, persoanelor in scaun rulant sunt, in prezent, bordurile, lipsa rampelor de intrare in cladiri, lipsa transportului adaptat si tot asa. Iar noi ne-am asumat o datorie morala sa fim mesajerii lor, oricat de grea este situatia, ‘’imobila’’ aceasta tara si adanca aceasta criza.

  • Ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada?

Din punctul de vedere al persoanelor cu dizabilitati, in primul rand de o infrastructura adaptata, care sa le permita sa circule liber. In al doilea rand, de un sistem de educatie, care sa puna in valoare inteligenta acestor persoane. In al treilea rand, si poate cel mai important, de schimbarea mentalitatii. Statul nu a avut o politica prea coerenta, din 89 incoace, pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati. Iar cand vine criza, primul lucru pe care il auzi este „taiem alocatiile handicapatilor”. Este ca si cum furi de la ala mai vulnerabil, pentru ca e mai usor decat sa faci tu ceva.

  • Concret, ce poate sa faca un roman pentru a va ajuta in proiectele organizatiei?

Poate sa recomande serviciile noastre persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora. Poate sa  le recomandande medicilor prescrierea unor scaune rulante individualizate adaptate persoanelor cu dizabilitati. Poate respecta legislatia privind accesibilizarea spatiilor publice. Poate angaja persoanele cu dizabilitati, nu pentru ca asa cere legea, ci pentru ca merita aceste persoane. Si poate ajuta prin donatii Fundatia, pentru ca noi sa putem merge mai departe.

Bonus: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.
As vrea sa le spun ca lupta cu “dizabilitatea” este una morala, pentru ca este o lupta de a (ne) convinge sa-i tratam la fel pe cei care par altfel. Este alegerea fiecaruia de a da o sansa egala tuturor, asa cum si altii ne-au dat fiecaruia dintre noi o sansa la viata, educatie, prieteni, sanatate, etc. Alege sa-i privesti ca pe orice alt om care face fata mai multor constrangeri! Ei aleg in fiecare zi sa creada ca sunt la fel ca toti ceilalti. Alege sa Fii alaturi de ei!

Multumim Cristian & Fundatia Motivation !
Interviurile RomaniaPozitiva, octombrie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Propune un castigator pentru Gala Persoanelor cu Dizabilitati – Angajeaza abilitatea! | RomaniaPozitiva

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.