Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Locuitorii urbani isi pot recastiga orasul, sesizand problemele pe www.orasulestitu.ro

0

Bucuresti, 29 septembrie 2010: Cei mai multi dintre locuitorii urbani din Romania sunt nemultumiti de orasul in care traiesc: identitatea arhitecturala este periclitata de distrugerea cladirilor istorice, constructiile noi apar peste noapte, fara a fi integrate unui plan urbanistic definit, spatiile verzi sunt inlocuite de centre comerciale, iar mersul prin oras a devenit pentru soferi, biciclisti si pietoni deopotriva, un calvar. De cele mai multe ori, asistam pasivi la erodarea orasului in care locuim, consemnam sicanele cotidiene si incercam sa ne adaptam viata unui spatiu pe care il percepem din ce in ce mai agresiv. Resemnandu-ne.

Daca, insa, problemele pot fi definite, atunci ele au si solutie, atata vreme cat devenim constienti de ele. Tot ceea ce trebuie sa facem e sa nu ramanem ignoranti, protejandu-ne doar de tencuiala care cade de pe cladirile abandonate, fara a atrage public atentia asupra riscului la care ne supunem, este premisa de la care a plecat organizatia non-guvernamentala Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, demarand un program ambitios de dezvoltare urbana, prin care cetatenii au acces la mecanismele de insanatosire a orasului in care traiesc.

Printre cauzele neimplicarii sociale se numara birocratia excesiva si lipsa transparentei institutionale, precum si absenta instrumentelor prin care cetateanul poate interpela autoritatea publica. Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, alaturi de partenerii din cadrul proiectului Pateneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila, a creat un set de instrumente care sa faciliteze implicarea oricarui cetatean in transformarea orasului intr-un spatiu identitar familiar si locuibil. Fiecare sesizare primita de la locuitorii urbani este analizata, documentata, adusa in atentia autoritatilor de decizie si rezolvata. Doar astfel au putut fi conservate imobile de patrimoniu, fara de care orasul ar fi privat de identitate si memorie sociala, impiedicate constructii riscante, in zone cu un stil arhitectural specific, construite piste pentru biciclisti care au fluidizat traficul ori pastrate spatii verzi in locul carora era proiectata constructia unui centru comercial. Rezultatele bune ale programului au fost posibile pentru ca locuitorii metropolelor au sesizat Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei asupra neregularitatilor de pe strazile si parcurile lor.

Pentru a usura mecanismul prin care locuitorii isi pot recastiga orasul si, mai mult, insanatosi, a fost creata o platforma web speciala – www.orasulestitu.ro–  unde acestia pot sesiza diversele neregularitati, cum ar fi distrugerea parcurilor, constructiile ilegale sau cele care stirbesc valoarea istorica si arhitecturala a unei zone sau amplasarile marilor centre comerciale in zone care nu suporta un trafic aglomerat.

Proiectul Pateneriat pentru Buna Guvernare III – Capitolul Dezvoltare Durabila a fost demarat in decembrie 2009, in parteneriat cu Asociatia Salvati Bucurestiul, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Asociatia Pro Democratia (APD) si Asociatia pentru Tranzitie Urbana.

Strategia urmata a fost aceea a dezvoltarii unei retele de organizatii cu expertiza in dezvoltarea durabila, care sa se constituie in factor de presiune la adresa autoritatilor decizionale. Astfel, orice sesizare primita pe www.orasulestitu.ro sau la numarul de telefon cu tarif normal 021.528.88.24 este dezbatuta de catre expertii organizatiilor non-guvernamentale, care identifica modalitatile cele mai adecvate de a influenta decizia publica.

Proiectul este finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.