Locuitorii din Arcani, promotori ai dezvoltării locale
« În efortul nostru de a face câte ceva pentru comunitatea noastră, ne-am hotărât să lucrăm împreună şi ne-am format ca grup comunitar. Am implicat un număr cât mai mare de oameni în activităţile noastre şi am încercat, pe cât posibil, să-i sensibilizăm pentru a căpăta încredere în sine şi putere de a se implica în rezolvarea problemelor comune. Ideea de bază este că o comunitate dezvoltată nu este acea comunitate în care APL (n.a. Autoritatea Publică Locală) face infrastructură, ci aceea în care membrii comunităţii se implică atât în luarea deciziilor, cât şi în realizarea acestora, în păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor, în prioritizarea nevoilor comune. »
(Maria Hulea, Asociaţia IDCON Arcani)
Organizaţia comunitară din satul Arcani (comuna Arcani), judeţul Gorj, a luat fiinţă în anul 2006, prin programul PACT “Participare şi putere de acţiune”. Inovaţia acestui program a constat în implicarea organizaţiilor comunitare înfiinţate în anii anteriori prin programul “Învăţare. Participare. Încredere”, drept mentori pentru noile iniţiative comunitare. Asociaţia Fiii Satului Frânceşti, înfiinţată în octombrie 2002, cu membri fondatori 12 fii ai satului care doreau să participe la promovarea valorilor şi a culturii locale, a fost mentorul grupului de iniţiativă din Arcani. Cu sprijinul Fundaţiei PACT, au transferat experienţa şi cunoştinţele dobândite către oamenii cu iniţiativă din comuna Arcani. Astfel, au facilitat coagularea grupurilor de iniţiativă şi implementarea a două proiecte comunitare, în satele Arcani şi Brădiceni.
Comuna Arcani este formată din patru sate – Arcani, Câmpofeni, Stroieşti şi Sănăteşti – şi are una dintre cele mai mici suprafeţe din judeţul Gorj. Vârsta medie a populaţiei este de peste 67 ani, ceea ce o desemnează drept comunitatea cea mai în vârstă din judeţ. Activitatea de bază a locuitorilor este agricultura. Nu există ferme asociative şi, din păcate, an de an terenurile agricole rămân nemuncite. La Şcoala Generală clasele V-VIII învaţă doar 45 de elevi; copiii din satul Stroieşti sunt nevoiţi să parcurgă zilnic peste şapte kilometri pe jos, de multe ori în condiţii grele. Tocmai de a aceea, elevii, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi din această localitate au căpătat statutul de marginalizaţi. De asemenea, dezavantajaţi sunt şi propietarii şi deţinătorii de terenuri agricole şi silvice care nu au primit titlurile de proprietate şi care nu au cunoştinţele necesare pentru asociere şi nici nu cunosc legislaţia pentru drepturile lor.
Respect pentru natură, cea mai importantă resursă a satelor române
În satul Arcani, grupul de iniţiativă a mobilizat comunitatea într-o acţiune de depoluare a râului Jaleş. În urma proiectului, s-a înfiinţat un Club al Ecologiştilor, în baza unui parteneriat între şcoală, grupul de iniţiativă din Arcani şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj.
« Dezvoltarea unei localităţi înseamnă, în primul rând, asigurarea unei calităţi mai bune a vieţii pentru toţi, în prezent şi pentru generaţiile viitoare. Aceasta presupune recunoaşterea faptului că economia, mediul şi bunăstarea socială sunt interdependente; şi anume faptul că un mediu afectat din punct de vedere calitativ va influenţa negativ, mai devreme sau mai târziu, dezvoltarea economică şi mai ales calitatea vieţii fiecăruia dintre noi. De aceea, este necesară asigurarea satisfacerii nevoilor de bază ale oamenilor: locuinţe pentru toţi, străzi mai sigure, locuri de muncă, servicii medicale de calitate, accesul la educaţie, accesul la informaţii etc. »
(Maria Hulea, Asociaţia IDCON Arcani)
Încurajaţi de efectele pozitive ale iniţiativelor lor şi de numărul mare de voluntari mobilizaţi, grupul de iniţiativă a devenit Asociaţia IDCON Arcani. În 2007, a aplicat, alături de Asociaţia Fiii Satului Frânceşti şi Fundaţia Tismana, pentru un alt proiect PACT: “Participare. Strategie. Democraţie” (2007-2008). Prin acest nou proiect, Fundaţia PACT a căutat să implice autorităţile publice locale şi organizaţiile comunitare formate prin programele sale într-un proces prin care să elaboreze o strategie de dezvoltare locală care să corespundă cu nevoile şi părerile localnicilor. Procesul nu a fost uşor, dar nouă din zece echipe implicate au reuşit să finalizeze lucrul cu succes şi au realizat strategii locale care să stea la baza deciziilor publice ulterioare şi a opţiunilor de finanţare prin fonduri structurale. O perte din aceste strategii au fost adoptate în consiliile locale din localităţile implicate în proces.
Prin dialogul iniţiat la nivelul comunităţii din Tismana, mai multe femei s-au constituit ca grup de iniţiativă pentru a putea participa la un proiect FRDS dedicat implicării femeilor din mediul rural în antreprenoriat. Ideea s-a propagat şi în Arcani şi Peştişani, astfel că Asociaţiile IDCON Arcani şi Fiii Satului Frânceşti (Peştişani) au sprijinit, la rândul lor, dezvoltarea de grupuri de iniţiativă ale femeilor în comunităţile lor.
După modelul IDCON Arcani, în satul Bîlta (comuna învecinată Runcu, judeţul Gorj) s-a înfiinţat şi un Club al Micilor Ecologişti, care a participat cu succes la concursuri judeţene de mediu. Mai mulţi tineri din satul Boroşteni (comuna Peştişani, judeţul Gorj) au amenajat unui teren sportiv. De atunci, grupul comunitar Boroşteni se ocupă de organizarea Cupei Satelor – o competiţie lunară la care participă echipe de fotbal ale satelor din comuna Peştişani.
“Tindem să credem că persistarea şi încăpăţânarea noastră de a face lucrurile ca la carte vor da în cele din urmă roade, sperând ca peste câţiva ani să ajungem să fim beneficiarii unei bunăstari create pentru noi chiar de noi.”
(Maria Hulea, Asociaţia IDCON Arcani)
Pentru că, în decursul activităţii sale, echipa Fundaţiei PACT a adunat atât de multe poveşti de succes, cu oameni plini de entuziasm, care au reuşit să schimbe mentalităţi, să împingă lucrurile într-o direcţie mai bună, să dea curaj membrilor comunităţii să-şi pună în aplicare ideile şi planurile, România Pozitivă vă prezintă un serial de bune practici, în care Fundaţia PACT descrie activitatea grupurilor comunitare înfiinţate şi coordonate prin programul său, „Învăţare, Participare, Încredere”.
Un comentariu
In Jales sunt scurgeri din WC-uri !! Va rog sa verificati ! Rusine