Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Locuitori implicaţi, comunităţi dezvoltate, povestea „Fiii Satului Vrănești”

0

 Simbolistica fântânii a fost dezbătută de-a lungul timpului în contexte diverse. De cele mai multe ori, în basme se vorbeşte despre fântâna vieţii, a nemuririi sau a tinereţii veşnice.

În satul Vrănești, comuna Călimănești din județul Argeș, cele două fântâni reabilitate de membrii comunității reprezintă astăzi atât o sursă de apă potabilă pentru locuitori şi trecători, cât şi loc de oficiere a slujbei de Bobotează și a altor obiceiuri vechi, dar încă vii în spiritul comunității. Proiectul Fântâna cu apă vie a urmărit nu doar folosirea de către cetăţeni a unei ape de calitate superioară, ci şi reluarea tradiţiilor locale, creşterea nivelului de implicare a oamenilor şi animarea conştiinţei civice a locuitorilor zonei din jurul fântânilor cu rol de „vatră a satului” – loc de socializare şi de promovare a valorilor culturale locale.

Construirea celor două fântâni a constituit miezul proiectului realizat de grupul de inițiativă Fiii Satului Vrănești format în cadrul programului Participare și putere de acțiune implementat de Fundația PACT în perioada octombrie 2006 – martie 2008. Prin acest program, Fundația PACT și-a propus să contribuie la dezvoltarea capacității de acțiune a grupurilor marginalizate și dezavantajate prin crearea și întărirea capacității organizațiilor comunitare. Prin acest program, Fundația PACT a promovat o abordare incluzivă și participativă cu privire la dezvoltarea unor structuri de societate civilă durabile în România.

Mai mult, pentru a transmite mai departe cunoștințele și experiența altor organizații comunitare formate în cadrul altor programe ale sale, în Participare și putere de acțiune Fundația PACT a implicat ca parteneri ai săi alte șapte organizații comunitare cu experiență, care au lucrat ca mentori pentru câte alte două noi organizații fiecare. Între acestea s-a constituit și grupul comunitar din Vrănești. Cu sprijin și informații de la mentorul din program, AECO (Asociaţia de Educaţie şi Cultură pentru Oameni), dar și cu ajutorul partenerilor locali – primăria comunei Călinești, biserica din sat și școala, prin implicarea elevilor și a cadrelor didactice, grupul de inițiativă a reușit să-și atingă obiectivele. Membrii grupului au amenajat cele două fântâni din centrul satului și spațiul adiacent lor, contribuind astfel la reluarea tradițiilor laice și religioase legate de acest spațiu, întrerupte în ultimii ani înaintea proiectului, ca și la conștientizarea populației privind importanța sursei de apă și a spațiului din jurul fântânilor pentru întreaga comunitate.

Dar activitatea grupului din Vrănești nu s-a încheiat odată cu finalizarea programului Participare și putere de acțiune. Grupul de inițiativă s-a înființat formal ca organizație și a participat într-un alt proiect al PACT, Participare. Strategie. Democrație (decembrie 2007 – octombrie 2008), ca beneficiar alături de alte grupuri de inițiativă sau organizații și autoritățile locale din alte 9 comunități, pentru a stimula și facilita participarea cetățenilor în luarea deciziilor publice la nivel local și în elaborarea unei strategii de dezvoltare a propriei localități.

Apoi, Fiii satului Vrănești a fost una dintre organizațiile comunitare care au făcut parte din grupul beneficiarilor proiectului Organizații comunitare – centre de mobilizare a comunității (decembrie 2008 – octombrie 2009). Prin acest nou proiect, grupul și-a întărit capacitatea de dezvoltare organizaţională, învățând pe de o parte să implice membrii comunității în proiectele organizației, prin metode de lucru participative inovatoare, iar pe de altă parte să utilizeze instrumente de planificare și management al activităților, care să-i consolideze structura internă. În cadrul evenimentului final, membrii celor 12 organizații comunitare beneficiare ale proiectului, împreună cu alți reprezentanți ai comunităților locale, au avut ocazia să lucreze cu persoane resursă din instituții publice centrale, regionale, județene și locale pentru realizarea unor planuri de acțiune care conducă spre facilitarea accesului comunităților locale la fonduri de dezvoltare.

În urma programelor PACT la care am participat, am dobândit cunoştinţe noi, diversificate şi ne-am dezvoltat abilităţi precum munca în echipă şi colaborarea cu autorităţile publice locale. De asemenea, formarea grupului de iniţiativă şi procesul de facilitare  a stimulat dinamica comunităţii, Dumitru Soare, membru fondator Fiii Satului Vrăneşti.

În prezent, asociaţia se implică în proiecte pentru stimularea şi premierea olimpicilor. De asemenea, anul acesta au organizat Ziua Vecinului care a adus oamenii aproape prin activităţi culturale precum vizita la Muzeul Goleşti şi vizionarea piesei de teatru din Piteşti .

Fundația PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Până în prezent, am finanțat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.

www.fundatiapact.ro

www.facebook.com/FundatiaPACT

 

 

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.