Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Liceenii schimbă lumea: trei idei tinere finanţate de Competiţia Manifesto

1

Competiția de proiecte MANIFESTO și-a desemnat marii câștigători: trei echipe de liceeni vor primi  finanțare pentru a pune în practică proiecte de schimbare socială în comunitățile locale românești. Concursul s-a desfășurat între 12 noiembrie și 22 decembrie, timp în care au fost înscrise 30 de propuneri de la liceeni și profesori din toată țara.

Marii câștigători: liceenii din Galați, Turda și Sibiu

Transformarea relației dintre spațiul public și cetățeni, suplinirea lipsei de educație practică din școlile românești printr-o platformă de dialog între antreprenori regionali și liceeni și inițierea primei gale care celebrează valoarea în educația liceală. Acestea sunt cele trei idei câștigătoare ale Competiției de Proiecte MANIFESTO, care vor fi puse în practică pe parcursul anului 2013. Propunerile curajoase aparțin liceenilor și profesorilor din Galați, Turda și Sibiu și vor fi sprijinite printr-un grant de 1000 de euro și două granturi a câte 500 de euro.

Atelier MANIFESTO

Spațiu public, dialog cu antreprenorii locali și celebrarea valorii în educația liceană

Proiectul ”Colorează-ți orașul” a fost conceput de echipa Colegiului Național Vasile Alecsandri din Galați și își propune să aducă un suflu nou în viața urbană a comunității. Inițiativa folosește creativitatea liceenilor ca resursă pentru regândirea orașului industrializat în care griul e singura culoare acceptată. Fotografii, filme de scurtmetraj, expoziții de origami, instalații de street-art și performance-uri generate de liceeni vor umple orașul de energie și culoare și vor încuraja locuitorii să-l  redescopere. Un proiect de transformare a spațiului public și de cultivare a gândirii creative în rândul liceenilor.

Iată cum motivează membrii echipei gălățene necesitatea proiectului:

”Fiecare persoană are nevoie de o evadare din rutină. Proiectul nostru își propune să dezvolte o componenta  ce a fost neglijată până în momentul de față în Galați: latura artistică. Având în vedere faptul că Galațiul este un adevărat oraș industrial, partea culturală este umbrită de acele activități ce transformă orașul nostru în unul monocrom.”

Proiectul ”Construim ziua de mâine” aparține echipei Colegiului Național Mihai Viteazu din Turda și identifică două probleme la fel de importante în comunitatea clujeană: rata ridicată de șomaj în rândul tinerilor dar și lipsa unui sistem de orientare în carieră dedicat liceenilor. Comparând studiile regionale cu cele internaținale, echipa din Turda realizează necesitatea unei legături între antreprenorii de succes din regiune și elevi. Activitățile proiectului propun sesiuni de training mediate de antreprenori locali, grupuri de intervenție socială regională care implică liceenii, un concurs de proiecte pentru stimularea gândirii aplicate.

”Principala problemă pe care o sesizăm în comunitate, din punct de vedere economic, ar fi lipsa locurilor de muncă şi, în mod paradoxal, lipsa persoanelor cu calificări reale în domeniul educaţiei întreprinse de aceştia. Sistemul educaţional liceal are tendinţa de a dezvolta multilateral un elev, modalitate care nu are eficienţă asupra majorităţii acestora deoarece aceştia îşi pierd interesul şi devin confuzi sau reuşesc să se dezvolte multilateral fără a avea suficiente cunoştinţe asupra unui singur domeniu pentru a-l practica”, explică membrii echipei din Turda.

ManifestoFilmClubs

Proiectul ”Gala Elevilor”, propus de trei liceeni ai Colegiului Național Octavian Goga din Sibiu, își dorește să cultive respectul pentru valoare în educația liceală. Gala elevilor nu e o simplă răsplătire a elevilor eminenți ci recunoașterea celor cu rezultate deosebite în domenii precum: sport, artă și implicare civică. Proiectul își propune să promoveze valori neglijate de sistemul educațional autohton dar accentuate de cel european: peer-education, mentorat, democrație educațională.

”Instituțiile abilitate pun accent doar pe aprecierea elevilor cu rezultate școlare foarte bune. Având în vedere importanța valorilor europene, diversitatea  și asscensiunea educației nonformale ca metodă de dezvoltare a sistemului educațional și promovare a spiritului civic, considerăm că trebuie apreciați și promovați și elevii cu rezultate excepționale în alte domenii, precum: sport, artă, activitate civică”, motivează curajoșii echipei din Sibiu.

Tabăra de Iarnă Manifesto: coaching pentru liceeni curajoși

Cele trei echipe câștigătoare vor participa între 24 și 27 ianuarie la Tabăra de Iarnă MANIFESTO desfășurată la Bușteni, ultima probă de foc din Competiția Ideilor Curajoase. Pe parcursul a trei zile, liceenii vor beneficia de coaching din partea unui trainer specializat în domeniul proiectelor sociale și vor susține prezentarea finală a ideilor în fața juriului paricipant la evaluare. La finalul școlii de iarnă se va decide clasamentul final și distribuirea premiilor: locul  1 – 1000 de euro, locul  2 si 3 – 500 de euro.

30 de idei tinere pentru o lume mai bună

Competiția MANIFESTO s-a desfășurat între 12 noiembrie și 22 decembrie, timp în care au fost înscrise 30 de idei de schimbare socială propuse de liceeni și profesori din toată țara. Lipsa spiritului civic și apatia comunitară au fost principalele probleme sesizate de tineri la nivelul propriilor comunități. La fel de importante au fost și lipsa educației culinare și sportive, nevoia educației non-formale și necesitatea creșterii respectului de sine al elevilor.

Mai multe informații despre programul de educație non-formală și cinematografică MANIFESTO sunt disponibile la adresa: http://www.manifestofilmclubs.ro/

***

manifestoCompetiția de Proiecte MANIFESTO este parte a programului Cluburile de Film Manifesto, inițiativă de educație non-formală a Asociației ORICUM care stimulează mintea și curajul liceenilor printr-un circuit simplu: filme documentare, dezbateri aprinse și acțiuni sociale. Concursul și-a propus  să găseasă cele mai îndrăznețe idei de schimbare socială venite din partea tinerilor și să le aducă la viață printr-o finanțare. Viziunea proiectului MANIFESTO este să contribuie pe scară largă la utilizarea mijloacelor audio-vizuale în școli și să familiarizeze elevii și profesorii de liceu cu problematica educației globale şi a drepturilor omului, introducând dezbaterea pe teme puțin cunoscute în România.

ORICUM este organizaţia non-profit ce şi-a propus să transforme felul în care industriile creative contribuie la dezvoltarea României. Misiunea noastră este aceea de a crea proiecte cu un impact şi un grad de sustenabilitate mare, destinate în principal tinerilor sub 30 de ani.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Un comentariu

  1. avatar

    Acestea sunt niste initiative laudabile intr-adevar, este bine ca mai sunt si tineri care pot face o schimbare in bine, poate viitorii nostri lideri capabili. Felicitari!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.