Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Let’s Do It – prima miscare sociala autentica din Romania!

1

Noi credem ca 2010 este un an extrem de important. Tu cum crezi? Credem ca 2010 este un reper pentru urmatoarea perioada de timp din vremurile noastre. Desi a fost (este) un an al crizelor de toate felurile, credem ca 2010 a fost si anul intrebarilor „pe bune”, al ideilor, al framantarilor pentru impact si relevanta.

Noi credem ca 2010 este anul marilor cauze. Cum am scris si intr-un alt articol, credem ca anul 2010 a fost anul in care probabil ca oamenii s-au gandit mai mult la „de ce” in detrimentul lui „cat” si „cum”.  Anul in care oamenii cauta – probabil – ceva mai mult sens in ceea ce fac. Si mai credem ca este abia inceputul.

Dar cum arata bilantul lui 2010 pentru fiecare dintre noi? La cat de multe „de ce”-uri am reusit sa ne raspundem in 2010? Ce semne are 2011?

Am promis ca o sa cerem mai multor prieteni gandurile despre 2010, dar si despre semnele lui 2011. Ne bucuram foarte mult sa deschidem „serialul” nostru de „Semne pentru 2011” cu un interviu de suflet, in tihna si cu rabdare – cu oamenii care au facut posibila probabil una din cele mai mari cauze din Romania lui 2010: Let’s Do It, Romania! Raspund la intrebarile noastre Anamaria Hancu & Liana Buzea.

*

Interviu „Let’s Do It, Romania!” – Despre 2010.

Semne bune pentru 2011?


  • RomaniaPozitiva: Cum a fost 2010? Care au fost cele mai importante momente?

Liana Buzea: 2010 a fost un an foarte plin, desi culmea, am avut un singur proiect. Dar unul bun! Cele mai importante momente au fost acelea in care am incheiat parteneriatele cu o serie de institutii la nivel national, atunci cand am demarat cartarea, atunci cand am realizat curateniile pilot, la inceputul lui septembrie cand au venit la bord o serie de oameni noi (a fost o explozie in LDIR, care desi a fost putin mai provocatoare, per ansamblu a extins proiectul la scala la care era menit sa aiba loc) si bineinteles, 25 septembrie, cand 200.000 de romani au iesit in natura pentru a face curatenie.

Anamaria Hancu: 2010 a fost cu siguranta unul dintre cei mai importanti ani din viata mea, care mi-a adus multi oameni noi aproape, o echipa incredibila cu care am bucuria sa lucrez de peste un an, un proiect minunat, cel mai mare proiect de implicare sociala care m-a ajutat sa ma dezvolt profesional, sa imi schimb un pic stilul de viata, modul de a actiona si reactiona in diversele situatii si ipostaze cu care Let’s Do It, Romania! m-a pus fata in fata de-a lungul vremii.

Liana Buzea: Dar am avut si un moment simpatic. In data de 24 aprilie cand trebuia sa ajung la conferinta de lansare din judetul Timis. Am luat un accelerat de noapte, care spre dimineata a oprit intr-o halta si a stationat putin mai indelung. La un moment dat i-am vazut prin geam pe nasi cum faceau semn de autostop. La cateva secunde am vazut un tren trecand pe cealalta linie. Peste vreo 20 de minute i-am vazut iarasi facand autostopul, de data asta trecand doar o locomotiva pe langa noi. Am coborat, am traversat liniile ferate si i-am intrebat de ce faceau autostopul la trenuri. Mi s-a raspuns foarte informal „S-a stricat locomotiva. Si incercam sa ajungem mai repede in Timisoara!” Nu mai spun ca am aflat ca locomotiva era noua…

Anamaria Hancu: Ma bucur ca fac parte din Let’s Do It, Romania!, ma bucur ca am fost acolo atunci cand s-a lansat si ca am fost in fiecare moment parte din cresterea, dezvoltarea si reusita acestui proiect. Am sarbatorit cu totii realizarile, am invatat sa ne fim aproape atunci cand lucrurile nu mergeau tocmai bine si acestea sunt lucruri de nepretuit.

„Cred ca cele mai frumoase momente au fost, din perspective de communicator, cele in care am reusit sa obtinem sustinerea din partea celui mai mare trust media din Romania, am reusit sa eliminam principiul exclusivitatii media, am avut acoperire nationala, am reusit sa avem cea mai mare cauza de pe Facebook ca numar de membri, blogul cu numarul 1 in Zelist. Un moment deosebit a fost seara de 25 septembrie cand am fost alaturi de multi dintre colegii mei si am simtit pentru prima oara, intens, ce lucru minunat am reusit impreuna Pentru Romania! (Anamaria Hancu)

  • RomaniaPozitiva: In 20 de cuvinte – care a fost „cauza” sustinuta in 2010?

Anamaria Hancu: Cauza sustinuta in 2010 a fost despre incredere, unire pentru cauza comuna, solidaritate, echipa care sa faca minuni atunci cand vrea si joaca dupa aceleasi reguli. Cam acest lucru l-a reusit Let’s Do It, Romania!

Liana Buzea: Curatenia tarii. Cine n-a auzit de ea? Repede, sa ridice mana sus!

  • RomaniaPozitiva: Ce iti doresti / ce va doriti pentru 2011?

Anamaria Hancu: Pentru 2011, imi doresc cel putin un proiect la fel de motivant, solicitant si nebunesc precum a fost Let’s Do It, Romania! 2010, care sa implice oameni faini, actiuni integrate ale mass-media, autoritati, societate civila, ONG-uri, companii. Ajung tot mai mult si mai clar la concluzia ca acesta este modul in care putem produce schimbarea in Romania, prin actiuni integrate, colective care sa miste grupuri mari de oameni, revolutionari pasnici care cred in mai bine.

Liana Buzea: Sa pastram curatenia, sa prevenim mizeria. Sa constientizam intreaga tara (cu structurile aferente) ca avem o serie de probleme pe care nu le mai putem amana. Stiati ca avem gunoaie ingropate in foarte multe areale naturale? Ei bine, cam asa de grava este situatia.

  • RomaniaPozitiva: Cum sunt semnele pentru 2011? Despre ce va fi 2011?

Liana Buzea: Semnele sunt ca nu trece criza. Deci vom avea niste provocari in continuare. Anul 2011 va fi, printre altele, anul voluntariatului, decretat de Organizatia Naţiunilor Unite.

Anamaria Hancu: Semnele pentru 2011 ar trebui sa fie la fel de mari, energice si pline de reusite ca cele din 2010.  Cu un proiect mare si frumos care sa ii aduca din nou pe romani uniti, pentru o cauza comuna. Nu stim inca foarte concret care este aceasta cauza, asteptam in continuare propuneri si sugestii de la toti cei care se simt inspirati si doresc sa contribuie la dezvoltarea proiectului si la continuarea lui in stil mare. Avem déjà cateva idei, trebuie doar sa le punem in practica, sa ne marim echipa cu oameni pusi pe fapte bune si in felul acesta, povestea Let’s Do It, Romania! continua!

Multumim Anamaria si Liana!
Interviurile RomaniaPozitiva, noiembrie 2010
Seria „Semne de bine”

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.