Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

KraftMade. Să dăm putere mâinilor. VEZI FOTO!

0

KraftMade este o rețea de meșteșugari și creativi din România care doresc să integreze în viața de zi cu zi abilități și tehnici tradiționale provenite din patrimoniul cultural național. Realizat în colaborare cu asociația SOXEN, TATAIA dă astfel imbold unui nou proiect de promovare și dezvoltare sustenabilă a folclorului românesc autentic.

Respectăm tradiția. Suntem pasionați de meșteșug.

Credem în lucrurile făcute bine. Adunăm magia poveștilor și suntem vrăjiți de atenția la detalii. Dăm putere comunităților și creăm sustenabilitate. Credem că diversitatea și complexitatea tradiționalului trebuie să fie mână în mână cu designul. Pentru că mâinile sunt instrumentul celor mai sofisticate operațiuni și pentru că vrem să dăm mai departe înțelepciunea din străbuni am creat rețeaua KraftMade.

KraftMade www.kraftmade.ro dă putere mâinilor talentate.

Conectăm meșteșugarii cu piețe noi și readucem în prim plan meșteșugul ca utilitate, nu doar ca artizanat. La noi poți să produci orice, de la obiecte de utilitate, la decorațiuni și mobilier, chiar și colecții sau obiecte semnate de designeri. Echipa KraftMade îți recomandă meșteșugarul potrivit pentru ideea ta și te ghidează pe parcursul întregului proces, de la poveste și materie primă la produsul finit.

Am făcut echipă bună cu designeri români și am produs prima colecție. Colecția Soxen este inspirată din patrimoniul cultural săsesc, ca un semnal de alarmă pentru dispariția unei culturi vechi de 900 de ani. Semnată de Ileana Sebe și Agnes Lukacs, colecția a putut fi văzută într-un eveniment destinat specialiștilor la HUB Talks www.bucharest.the-hub.net/event. Am lucrat împreună cu cinci meșteșugari de pe Valea Hârtibaciului și împrejurimi, oameni aleși pe sprânceană, care sunt și primii meșteșugari invitați să facă parte din rețeaua KraftMade: Nicușor (tâmplar), Uwe (sculptor), Rodica (țesătoare), Viorica (broderie, dantele) și Marcel (pielar).

Un proiect al Asociației NOI FACEM BINE, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat în parteneriat cu Asociația Soxen, Asociația Mioritics, HUB Bucharest, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească Emil Sigerus, Global Center for Cultural Entrepreneurship. Mai multe informații pe www.kraftmade.ro și www.facebook.com/kraftmade

Într-un spaţiu în care sunt promovate excesiv non-valorile, iar cultura autohtonă este pusă la colţ de cea occidentală cu plăcuţa „nişă” in braţe, principalul scop al asociaţiei NOI FACEM BINE este încurajarea şi promovarea producţiei culturale româneşti pe plan naţional şi internaţional. Contribuim activ la crearea şi răspândirea unui curent de opinie favorabil culturii româneşti.

Scopul asociației SOXEN este prezervarea și dezvoltarea culturii săsești în România. Vrem să ne bucurăm de spiritul și cultura sașilor nu doar în muzee, ci live, tangibil, lângă noi, printre noi, actual și contemporan. Este despre supraviețuire și transfer, despre includerea valorilor, memoriei și influențelor în cultura vie.

Kraftangels: TATAIA, Radio Guerrilla, Igloo, Zeppelin, The Institute, ForbesLife, Think Outside the Box, Cărturești, Veiozaarte, IQads, România Pozitivă, Webcultura, Sub25, Cooperativa Urbană, Cooperativa Tradițională, Adelaparvu, Placerileluinoe, Hipmag, Revista de Povestiri, Visuell, Moodboards, Vickipedia, Deco si Eco.

www.kraftmade.ro

www.facebook.com/kraftmade

bol KRAFTMADE

te-ai așezat vreodată într-un bol? nici acum nu prea ai cum, dar bolul nostru cu dantelărie sculptată manual e inspirat din faimosul scăunel țărănesc. merele tale o să stea ceva mai relaxate.

carti de vizita KRAFTMADE

cuier sucitor KRAFTMADE

cuierul ăsta e ceva special. face parte din familia sucitoarelor, iar împletiturile cu cârlionți le mai vezi doar la muzeu. preferă ștergarele țesute la război, dar în caz de musai suportă și textile flaușate.

 

cuier suveica KRAFTMADE

suveica este componenta cheie în războiul de țesut care transportă firul prin țesătură pentru a crea modele magice. cuierul-suveică este componenta cheie de pe orice perete care transportă poveștile magice de demult către viața ta.

lampa KRAFTMADE 2

lampa KRAFTMADE

fuga lolelor e un obicei săsesc vechi de peste o sută de ani. un alai impresionant de personaje mascate fac o gălăgie groaznică să alunge iarna. bicele lor se fac după o rânduială foarte bine pusă la punct, de unde am extras împletitura decorativă în pătrat cu două culori. și nu-i așa că-i șade bine pe lampă?

 

lesa KRAFTMADE

nenea marcel a împletit această lesă după o tehnică numai de el știută– tehnica împletitului bicelor săsești. nu e o glumă, e chiar singurul care mai face bice împletite pe rotund care să fie perfecte și să te țină o viață. poate cățelul nu va fi prea impresionat, dar tu o să simți diferența.

 

perna KRAFTMADE

cerbul este folosit în broderia săsească ca rege al pădurii, simbolizând mândrie și nobilime. pe perna noastră a explodat în steluțe spirituale, adăugând o componentă psihedelică rigurozității și făloșeniei transilvănene.

 

sucitor biscuiti KRAFTMADE

știi cum vine aia să brodezi cu dalta? uită-te bine la sucitorul soxen, e o creație sculpturală așa de migăloasă că făcutul de biscuiți o să-ți pară o joacă de copii.

 

taburet din lemn KRAFTMADE 2

cerbul este folosit în broderia săsească ca rege al pădurii, simbolizând mândrie și nobilime. pe perna noastră a explodat în steluțe spirituale, adăugând o componentă psihedelică rigurozității și făloșeniei transilvănene.

 

taburet din lemn KRAFTMADE

taburet din lemn de stejar brodat cu burghiul, acul și ața volga. perna este țesută manual la un război războinic, adică din 1941.

 

Colecția SOXEN

de Agnes si Ileana

ai in fața ochilor o bucată bună de cultură săsească. și ungurească. și românească. soxen înseamnă sași pe săsește, însă la realizarea colecției au muncit, mână lângă mână, rodica, viorica, marcel, nicușor, uwe, ileana și agnes, așa că mințile, ideile și culturile s-au cam contopit.

inspirată din obiectele meșteșugite ale breslelor săsești  care existau odată, demult, pe valea hârtibaciului, colecția soxen exprimă ceva din esența culturii săsești în general: este rafinată și subtilă pe de o parte, robustă și echilibrată pe de alta.

ACESTE OBIECTE SUNT PROTOTIPURI

mai multe info pe www.kraftmade.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.