Jocuri educationale online pentru copii / Interviu cu Fish Smarty

3

Am descoperit de curand un produs educational interesant. Este vorba de jocuri online pentru copii cu impact educational. Pare interesant, nu?

Compania din spatele proiectului, Smarty Education, are sediul in Irlanda si a fost fondata de 2 romani, absolventi ai Facultatii de Electronica Bucuresti, scrie arenabiz.ro. Ideea proiectului le-a venit in 2008, iar portalul a fost lansat un an si jumatate mai tarziu, la sfarsitul lui 2009. Pana in prezent, site-ul are deja cateva sute de membri.

Avem placerea sa-ti prezentam cateva cuvinte despre Fish Smarty chiar de la Echipa proiectului – intr-un scurt interviu RomaniaPozitiva.

„Fish Smarty este ceea ce nu am avut noi cand eram mici, o platforma educationala care sa fie placuta si amuzanta.”

 • RomaniaPozitiva: Ce este Fish Smarty?

Echipa Fish Smarty: Fish Smarty este ceea ce nu am avut noi cand eram mici, o platforma educationala care sa fie placuta si amuzanta. Este ceea ce mi-am dorit din totdeauna, un loc interactiv cu jocuri, benzi desenate si pagini de colorat. Acesta este Fish Smarty, un portal educational pentru copii intre 3 si 9 ani cu nenumarate jocuri online cat si outdoor, labirinturi, pagini de colorat si cate si mai cate.

 • RomaniaPozitiva: De ce este util pentru copii?

Echipa Fish Smarty: Ne-am dorit ca educatia sa fie prezentata intr-o noua forma, moderna, interactiva si amuzanta. Un look fresh pentru viitoarea generatie facebook. Fish Smarty a fost construti sa fie cat mai simplu si intuitiv. Formatul de prezentare este adaptat copiilor, animat si plin de culoare. Totul a fost gandit pana la cel mai mic detaliu, nelasind spatiu pentru a fi plictisitor. Este ceea ce cauta un adult, simplitate in utilizare pentru copil precum si siguranta. Siguranta copilului este primordiala atunci cand foloseste internetul. De aceea Fish Smarty nu are reclame, nu are bannere sau alte forme de publicate sau linkuri ascunse; un loc de joaca controlat. Este forma pura a distractiei moderne pentru copii.

Un alt mare avantaj oferit copilului este ca sistemul de evaluare al rezultatelor incurajeaza invatarea. Cand noi eram copii, greseala se pedepsea. Nu mi-a placut deloc sa fiu pedepsit pentru ca nu am inteles un exercitiu si am gresit. Fish Smarty evalueaza scorul obtinut in fiecare joc pe 3 axe: Good, Better and Fantastic. Optimismul si incurajarea sunt cheie pentru un copil care invata. (Echipa Fish Smarty)

 • RomaniaPozitiva: Cum reactioneaza piata romaneasca la un astfel de produs?

Echipa Fish Smarty: Am fost suprinsi sa constatam o deschidere deosebita spre platforma educationala online. De obicei, parintii sunt marii consumatori de e-learning, insa tot parintii sunt cei care au constatat ca internetul nu este numai pentru adulti ci si pentru copii. Internetul modern este plin de tot felul de pagini surogat educationale, iar Fish Smarty este altceva. Prezinta idei noi cum ar fi reciclajul, jocul in echipa, comunicarea, managementul conflictului si al concurentei intre copii. Toate acestea, sunt concepte noi pentru copii dar invechite pentru parinti. Cum ii inveti pe copii toate aceste concepte? cu Fish Smarty.
Piata careia Fish Smarty se adreseaza nu este numai romaneasca, Fish Smarty a ajuns in multe tari tocmai pentru ca portalul este in engleza si 70% din populatia lumii pricepe aceasta limba.

 • RomaniaPozitiva: Ce credeti ca lipseste in educatia copiilor din Romania?

Echipa Fish Smarty: Increderea de sine. Fish Smarty, ofera incredere sa continui sa joci, nu te opri daca ai gresit. Continua si vei reusi. Atitudine de invingator. Inveti si castigi, YES WE CAN! Joaca si vei invata, nu-i nimic ca ai gresit, continua si vei reusi. Stimularea creativitatii . Fish Smarty subliniaza creativitatea prin benzile de colorat, conectarea punctelor sau labirinturi. Profesorul nu are timp de o relatie individuala cu copilul care invata. E scoala de masa. Fish Smarty este personal, te joci din confortul casei tale, interactioneaza cu tine si iti comunica rezultate.

 • RomaniaPozitiva: De ce l-ati creat pe Fish Smarty?

Echipa Fish Smarty: Datorita nevoii de globalizare. Astazi Romania nu mai este buricul Europei, ci coada (geografic vorbind) asa ca ar fi bine sa ne educam generatia urmatoare pentru a face fata provocarii de a fi global. Portalul este in limba engleza, perfect pentru a dezvolta capacitatea de comunicare a copiilor prin learning by doing. Continutul portalului a fost verificat si este in permanenta modificat cu ajutorul colaboratorilor care sunt imprastiati in jurul lumii. Fish Smary calatoreste peste tot pentru a intalni noi si noi oameni destoinici care vor sa contribuie si sa ridice nivelul educational. Globalizarea ciocane la usa mai devreme decat postasul.

Distractie si scoala intr-o singura lingurita, scriu cei de la cemaienou.ro despre Fish Smarty.

“Benzi desenate si pagini de colorat – pentru a ajuta copilul tau sa faca primii pasi in citire si deslusirea peripetiilor lui Fish Smarty si a prietenilor lui. Peripetiile din nou au o aroma edu avand ca subiecte igiena personala, cinema, importanta micului dejun sau jocul in echipa. Trebuie sa recunosc mi s-au parut hazlii si ingenioase ideile lor, cum o activitate banala poate fi prezentata intr-un mod amuzant de unde copiii retin ideea de baza. De ce sa ii spun juniorului fa asa sau altfel, mai bine il ajut sa citeasca benzile desenate, se amuza si invata in acelasi timp. E un timp dublu castigat pentru mine, distractie si scoala intr-o singura lingurita.”

“…internetul ne poate ajuta pana si in educarea propriilor copii”

“Deci exista solutii, internetul ne poate ajuta pana si in educarea propriilor copii. Important e sa fim… cum altfel decat „smart“. Online-ul este viitorul! Cred ca intelegem cu totii asta. Prin urmare, si educatia online tine tot de domeniul viitorului. Si viitor se numeste si secunda urmatoare, asa ca trebuie sa tinem pasul cu evolutia. Putem spune ca, pentru noi, parintii, acest lucru este important. Dar pentru copiii nostri este FOARTE important.”, scrie hotnews.ro

Am fost in vizita la pestisorul destept si am citit si cateva cuvinte despre produs. Fiind o platforma internationala, textul descriptiv este in limba engleza:

Fish Smarty™ is an online educational portal for children 3-9 years old, created by Smarty Education Limited. It is a safe and interactive educational playground, where kids are learning, exploring, playing and having fun.

The idea of creating an online educational playground for children was born in 2008. The founders of Fish Smarty wanted to build an ad-free and safe environment where children could explore the world, play, learn, and have fun at the same time.
After months of studying educational materials, interviewing parents, and analyzing different national curriculums, the concept of Explore, Play, and Learn™ was finalized as a base for Fish Smarty development.

Early 2009, Fish Smarty was released to a limited number of parents and children around the world for reviewing and testing; receiving great feedback.

Fish Smarty opened to public in third quarter 2009, gathering till now a considerable community of parents and children using it daily to enjoy, get inspired and gain knowledge.

 • Counting
 • Learning the alphabet
 • Learning arithmetic
 • Constructing phrases
 • Power of observation
 • Ingenuity

The main goal for Smarty Education is to innovate and deliver high-quality educational content for people around the world using modern techniques and proven scientific approaches. We are investing in innovation and new methods for world-class online education.

www.fishsmarty.com

Interviurile RomaniaPozitiva, ianuarie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

3 comentarii

Comentează