Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Istoria secretă a frumuseții – Descoperă cum s-au schimbat modelele estetice din Antichitate până în zilele noastre

0

Rochia sau gesturile unei doamne spun mai mult despre o epocă decât un întreg tratat de antropologie.”, susține istoricul Monica Neațu. Din 4 septembrie, ai ocazia să te convingi că-i așa la cursul despre Istoria secretă a frumuseții, de la Fundația Calea Victoriei.

Untitled-design-760x500-1

Încă din preistorie, zeiţa capricioasă a frumuseţii a modelat gusturi, alegeri, atitudini şi maniere. Azi pare ciudat entuziasmul manifestat la un moment dat de domni și doamne pentru sprâncene foarte groase, unite, pentru frunți rase, nefiresc de înalte, peruci pudrate sau corsete. O mulțime de portrete pictate de artiști celebri ne asigură că toate aceste bizarerii au fost, la un moment dat, la modă. Istoricul Monica Neațu știe să-ți explice de unde veneau aceste preferințe și cum de Venus de Milo, o statuie sculptată în antichitate, a impus celebrul standard de frumusețe valabil și azi: 90-60-90.

La cele trei întâlniri ale cursului te vei delecta cu imagini din diverse perioade, de la opere de artă la reclame şi filme publicitare. Vei afla rețetele pe care frumoasele Veneției le foloseau în vremea Renașterii pentru a-și face părul „blond ca aurul”. Cum de naturalețea a devenit, mai târziu, la modă și în ce fel a fost ea înțeleasă afli tot acum. Va fi vorba și despre primele reviste de modă, despre schimbarea radicală a canoanelor estetice, simplificarea modei feminine și apariția saloanelor de cosmetică.

Ce se întâmplă pe podiumurile de modă, care sunt reperele contemporane de frumusețe, acum că primează acceptarea „celuilalt”, în paralel cu interesul crescut pentru modelarea propriului trup? Ultima întâlnire de curs se axează tocmai pe acest subiect.

Rezervă-ți serile de 4, 5 și 6 septembrie (luni-miercuri) pentru acest curs și nu uita să te înscrii pe contact@victoriei.ro. Taxa de participare este de 165 de lei. Toate cele trei întâlniri au loc de la 19.00 la 21.00, la sediul Fundației Calea Victoriei, pe strada Popa Soare, la numărul 40.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.