INEDIT: Interviu cu romanul care construieste IURTE

2

Vrei casa ta? Iată o propunere cel puțin INEDITĂ: o structură portabilă din lemn, acoperită cu un material termoizolant și unul hidroizolant. Un fel de casă cu o simbolistică foarte puternică: acoperișul reprezintă cerul sau bolta paradisului, coroana reprezintă soarele și intrarea în lumea de sus, cei doi stâlpi – bagana – fac legătura între lumea de jos și lumea de sus.

interviurile-romaniapozitiva

Ce zici, te-ar interesa o IURTĂ? Află din interviul RomâniaPozitivă cu *Bogdan Maltezeanu cum poți să construiești și chiar să locuiești într-o iurtă în România.

Romanul care construieste iurte

RomâniaPozitivă: Ce este o iurtă?

Bogdan: O iurtă este o structură portabilă din lemn, acoperită cu un material termoizolant și unul hidroizolant, folosit de popoarele nomade din stepele Asiei Centrale. Iurta avea o simbolistică foarte puternică: acoperișul reprezintă cerul sau bolta paradisului, coroana reprezintă soarele și intrarea în lumea de sus, cei doi stâlpi – bagana – fac legătura între lumea de jos și lumea de sus.

In mod tradițional, iurta era așezată mereu cu intrarea în sud, iar opus ușii, în nord, era altarul, cel mai important loc – iurta nu era doar o simplă locuință, ci era și un loc sfânt.

RomâniaPozitivă: Cum ai început să construiești iurte, în ce context și ce te-a atras la această idee?

DSC_6078Bogdan: Am construit prima iurtă în 2013, împreună cu cei de la Spirits Intent, în Kloogaranna, Estonia și m-a cucerit! Este fascinant ce poți face cu o mână de lemne, cu ceva ustensile și cu multă muncă – o iurtă spațioasă, cât o casă. M-a atras structura ei simplă, dar foarte eficientă: patru pereți (care împreună crează forma circulară a iurtei), o ușă (care trebuie să fie foarte rezistentă, deoarece pereții circulari au tendința să se îndrepte, iar ușa îi ține în loc), ‘bolta’ (alcătuită din mulțe grinzi care se întâlnesc în coroană) și coroana (un cerc din lemn găurit de-a lungul circumferinței). 

Și după ce am învățat, mi-am promis că voi încerca să fac una singur, în România. Nu a trecut o lună și am făcut una pentru proiectul incubator107, fiind unul dintre fondatorii săi.

RomâniaPozitivă: De ce iurta călătoare? Ai călătorit cu iurta construită de tine?

Bogdan: Numele de iurta călătoare a venit în cadrul proiectului incubator107, pentru că iurta pe care am construit-o a fost una călătoare! Cu ea a mers comunitatea incubator107 la mare, în Vama Veche, unde am ținut diverse ateliere în vara lui 2013 (VIDEO).

Așa am descoperit că într-o iurtă se poate dormi la grămadă, se poate ține un concert, se pot ține ateliere de jonglerie, de tango, de acrobație și seminarii pe orice temă.

logo iurta calatoare-01Tot cu iurta călătoare am poposit la Street Delivery 2013, pe partea cu arhitectură și patrimoniu construit. Iurta a fost unul din punctele de referință din cadrul festivalului: ridicarea și strângerea ei au fost un adevărat spectacol pentru trecători. Și acolo am testat să vedem dacă se pot ține demonstrații de arte marțiale și ateliere cu zeci de oameni. Se pot! Ultima oprire din vara lui 2013 a B’ESTFEST în zona de Arts&Crafts, un loc de relaxare, unde puteai să-ți pictezi mobilele, să-ți afli viitorul în cărțile de tarot și să descoperi un spectacol de teatru labirint.

RomâniaPozitivă: Cât de complicat este să construiești o iurtă? Care sunt provocările?

DSC_0541Bogdan: Pe cât de simplă este structura pe atât de complicat de construit. Părțile componente ale pereților trebuie îndoite la abur, apoi lăsate la uscat timp de 2-3 zile, apoi sunt date găuri la anumite distanțe, iar șipcile sunt legate între ele manual, sunt în jur de 900 de noduri de făcut. Ușa este compusă din 6 bucăți și trebuie să fie bine calculată – în două dintre bucăți se fac șanțuri, unde se pune o soluție specială pentru lemn, foarte rezistentă. Căpriorii sunt 50 la număr și fiecare trebuie găurit într-o parte, iar în cealaltă parte se pilesc ‘moțuri’ care vor intra în găurile făcute în roată. Ultima componentă a iurtei este roata, care este formată din 4 părți, fiecare îndoită la abur și lipită cu aceeași soluție. Apoi în roată se dau 50 de găuri unde vor intra căpriorii, la dimensiuni bine calculate și la unghi. În tradiția mongolă, pentru construirea unei iurte nu se folosește fierul.

Fiecare iurtă are un înveliș textil, cupola de sus fiind mare cât o parașută. Deasupa cupolei fiecare iurtă are o stea colorată diferit: a noastră e galbenă.

RomâniaPozitivă: Se poate locui într-o iurtă într-o țară ca România?

Bogdan: Sigur că se poate. Temperatura în Mongolia diferă în funcție de nord și sud, iar o medie ar fi intre între -30 și +17 pe durata unui an întreg. În România, media de temperatură nu scade sub -30 de grade Celsius, dar poate crește cu mult peste +17 grade Celsius, dar asta nu este o problemă, deoarece într-o iurta bine izolată poate fi răcoare pe timpul verii. 

DSC_0536

RomâniaPozitivă: Ce experiență ai în construirea de iurte și ce contribuție vrei să aduci la această structură? 

Bogdan: Până acum am construit patru iurte. Iurta construită în Estonia găzduiește ateliere de teatru forum și teatru labirint. Iurta incubator107 a călătorit și va călători și în 2014 ducând vestea atelierelor în toată țara. A treia iurtă a fost tot românească, cu o stea roșie de această dată: pentru taberele medievale pentru copii. Acolo am văzut că într-o iurtă se pot organiza ateliere de scrimă și transforma copii în cavaleri. A patra iurtă construită a fost în Țara Galilor, în Cardiff, pentru rețeaua internațională The Republic of the Imagination, pentru a găzdui spectacole de teatru labirint și teatru participativ.

RomâniaPozitivă: Un vis al tău despre România.

Bogdan MaltezeanuBogdan: Ca să rămânem tot pe tărâmul iurtelor, aș vrea ca undeva spre munte să fie un camp cu iurte construite în România (există unul, dar cu iurte importate), un loc în care să experimentezi un alt mod de viață, un loc liniștit și unic. 

 

*Bogdan Maltezeanu are 26 de ani si este student la arhitectura si pasionat de iurte. Poti sa il contactezi la adresa de email iurta.calatoare(arond)gmail.com

Mulțumim, Bogdan!

Interviurile RomâniaPozitivă, februarie 2014

DSC_0529

_DSC0195

DSC_5390

DSC_6081

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

  1. avatar

    Am văzut o familie de romi în jud Sibiu, cu 5 copii ce locuiesc într-o colibă prin care plouă. Nu știm cum să-i ajutăm, să aibă unde locui. Am văzut că tu construiești iurte, nu ne poți spune de poți face una pentru această familie? Ei sunt și puțin retardați, nu au nici toate certificatele de naștere, nu au condiții de viață minime. Eu aș putea să-i ajut cu mobilier, lenjerie etc., veselă, dar ei au nevoie de ceva unde să locuiască, mai ales că mama copiilor este gravidă din nou. Te rog scrie-mi dacă ne poți ajuta și cât ne-ar costa iurta.
    Cu stimă, Ana Zafiu

  2. avatar

    Total neserios baiatul asta pe nume Bogdan! Personal am discutat una cu el si dupa un timp nu mai raspunde la telefon

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.