Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Interviu bucurestiulpierdut.ro: locul in care le spunem LOR cum vrem sa fie Bucurestiul NOSTRU!

0

Negru sau alb? Urat sau dorit? Pierdut sau regasit?

Bucurestiul cere multa cerneala si multe pagini scrise in carti si ziare. De ceva vreme Bucurestiul ocupa mult spatiu pe ecranele calculatoarelor. Se spune ca nu prea ai cum sa fii indiferent la subiectul Bucuresti! Poti sa ai parere de bine sau de rau. Dar e cam greu sa nu prea ai nicio opinie despre capitala Romaniei.

Te invitam sa citesti despre un proiect pentru comunitatea Bucuresti! Un proiect in care mai multe organizatii construiesc impreuna o realitate mai buna pentru capitala.  Bucurestiulpierdut.ro este o initiativa extrem de interesanta lansata de curand. O initiativa care propune o abordare activa, responsabila si dinamica cu privire la subiectul Bucuresti. Nu doar o colectie de opinii sau fotografii. E adevarat – este mai usoara abordarea pasiva, de nefacut nimic! Usor, dar distructiv! In concluzie, te invitam sa citesti despre acest proiect in interviul acordat de Ioana Popa (multumim Ioana!) si apoi sa te implici!

INTERVIU BUCURESTIULPIERDUT.RO

·    Care este ideea centrala a initiativei „Bucurestiul pierdut”?
Bucurestiul pierdut este un prilej pentru bucuresteni si indragostitii de Bucuresti sa iasa in fata si sa spuna, nu de ce au iubit sau ar fi putut sa iubeasca Bucurestiul, ci cum arata Bucurestiul pe care il pot iubi. Proiectul „In cautarea Bucurestiului pierdut”, in cadrul caruia s-a nascut site-ul bucurestiulpierdut.ro, este un proiect prin care ideile bucurestenilor despre Bucuresti vor ajunge la urechile celor care le pot transforma in realitate. Ce vrem noi de fapt pentru zonele in care intervine proiectul (Labirint, Magheru, Caderea Bastiliei, Lascar Catargiu, Filipescu) este ca Primaria Bucuresti si Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa adopte planuri de punere in valoare a zonelor mentionate mai sus. Si nu vrem sa fim singuri in a cere asta autoritatilor responsabile, ci impreuna cu cetatenii care locuiesc in Bucuresti.

„…este un proiect prin care ideile bucurestenilor despre Bucuresti vor ajunge la urechile celor care le pot transforma in realitate.”
·    Cine sunt oamenii de la “Bucurestiul pierdut”?
Oamenii de la Bucurestiul pierdut sunt oamenii de la CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publica, initiatorul acestui proiect; sunt oamenii de la Salvati Bucurestiul, de la Asociatia Bucuresti, este Doina Vella care se lupta pentru salvarea caselor de patrimoniu care inca mai stau in picioare, este Romulus Bena, este Adi Balteanu, sunt oamenii care vibreaza pentru Bucuresti. Oamenii de la „Bucurestiul pierdut” sunt cei 66 de concurenti in concursul de explorare urbana care au alergat prin Bucuresti pentru a-l descoperi asa cum este el intr-o zi calduroasa de weekend, sunt cei care intra pe site-ul bucurestiulpierdut.ro pentru a fi o parte din energia ce se aduna din ce in ce mai intens pentru Bucuresti. Sunt oamenii care cred ca a incerca sa ai un cuvant de spus „ca cetatean” nu este echivalent cu a te lupta cu morile de vant. Sunt cei care inca au o idee despre cum poate arata Bucurestiul si nu doar un impuls de a spune cum nu este el.

· Care sunt planurile / proiectele de viitor? Am inceput acest proiect prin concursul de explorare urbana care s-a desfasurat in zonele in care vom interveni, prilej cu care am adunat  o intreaga lista de probleme asa cum au fost ele vazute de catre concurentii nostri. Cu aceste probleme si solutiile propuse pentru Bucuresti vom merge in zonele vizate si vom vedea cat de reale sunt problemele si daca locuitorii acestor zone vad altfel solutiile potrivite. Toate acestea se vor intampla in luna iulie in cadrul unor „intalniri de cartier”. Apoi, prin septembrie, cu cetatenii interesati vom dezbate cateva zile in cadrul unui proces de elaborare a unor planuri de punere in valoare a caselor de patrimoniu si a zonelor in care se afla acestea, planuri de valorificare ce vor fi promovate si sustinute prin petitii si scrisori deschise. Apoi urmeaza expunerea lor in cadrul unei expozitii cu fotografiile facute in cadrul concursului de explorare urbana. In urma tuturor acestor actiuni vom ajunge la autoritati pentru a le arata cum arata Bucurestiul bucuresteniilor. Asadar, avem treaba!

·    Cat de greu este sa faceti astfel de activitati in Bucuresti? Cum reactioneaza bucurestenii? Am pornit in acest proiect putin tematori gandind ca poate bucurestenii inca nu sunt pregatiti pentru a se implica in deciziile legate de Bucuresti cu energia pe care am descoperit-o in alte comunitai mai mici unde am lucrat. Dar bucurestenii ne-au depasit cu varf si indesat aceasta asteptare cu care am pornit la drum. Spre exemplu, in momentul in care am lansat concursul de explorare urbana, cele 40 de locuri pe care le gandisem in concurs s-au ocupat din primele trei zile. Astfel, pentru a rasplati entuziasmul cu care bucurestenii ne-au intampinat, am facut tot posibilul pentru a suplimenta locurile.

·    Ce credeti ca are nevoie Bucurestiul in această perioada? Bucurestiul acum are nevoie de bucuresteni. De bucuresteni care au incredere ca pot face ceva pentru Bucuresti.

·    Care credeti ca este (sau poate sa fie) brandul Bucurestiului? Credem ca Bucurestiul pierdut poate fi gasit in strazile sale, in casele care inca mai pot spune „Bucuresci”. Din pacate, brandul Bucuresti acum este format din: colaci de cabluri care te impiedica sa vezi amestecul fantastic de stiluri arhitecturale, sunt casele de patrimoniu lasate in paragina pentru a se putea recupera terenul valoros pentru imobiliari, sunt blocuri cu mult mai multe etaje decat ar fi fost permis de lege sau de bun-simt, este sticla acolo unde ar fi putut sa fie caramida. Insa, avem convingerea (care poate proveni dintr-un optimism nefiresc pentru multi) ca brandul Bucurestiului poate fi recreat de catre bucuresteni, atata timp cat exista initiativa si implicare.
·    Bonus: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva. „E nevoie doar de putin interes pentru a gasi idei creative si rentabile care sa stopeze transformarea Bucurestiului intr-o bulina neagra, goala si grasa de pe hartile istorice” – Irina Ciortan si Diana Lipcanu, concurente in cadrul concursului de explorare urbana „In cautarea Bucurestiului pierdut”.

Multumim Ioana Popa & bucurestiulpierdut.ro!
Interviurile RomaniaPozitiva, iulie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.