Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Biserica Anglicana-Dacia-Calea Mosilor!

4

INDRUMAR PENTRU DESCOPERIREA BUCURESTIULUI. BISERICA ANGLICANA-DACIA-CALEA MOSILOR!

Bucureştiul veşti bune aduce! Continuând povestea cu Îndrumarul pentru descoperirea Bucureştiului, din seria Plimbarile RomaniaPozitiva, azi propunem întru’ online plimbare o zonă extrem de bogată istoric şi arhitectural. O zonă care pe bună dreptate încă mai poate fi denumită „Micul Paris”.

Reţeta este simplă: aparatul foto la purtător, week-end leneş de iarnă, pasul la plimbare. După o cafea în grabă la o tarabă de pe Magheru (da, există şi astfel de locuri pe Magheru!) apucă la stânga pe o străduţa nu departe de Palatul Aro (da, ştim, nu prea arată acum a palat, dar e bine de ştiut că Palatul Aro este încă acolo, pe Magheru aşteptând şi vremuri mai bune precum cele în care strălucea frumos în cărţile poştale de epocă).

Întru orientare urbană mai facilă, în zonă există un magazin extrem de frumos şi popular de „carte, ceai, muzică şi dichis”! Părăşeşte, aşadar bulevardul Magheru pe lângă “magazinul cu dichis” la schimb pentru strada Verona şi mergi spre Grădina Icoanei! Dar nu te grăbii prea tare! Admiră casele istorice din stânga şi din dreapta ta… Casa Universitarilor este un exemplar foarte frumos lângă intersecţia Verona cu Dionisie Lupu!

“Biserica Anglicană se dichiseşte în această iarnă cu o mică piaţetă urbană pietonală.”

biserica-anglicana-piataPrima surpriză plăcută vine de la biserica Anglicană! Una din cele mai frumoase biserici din oraş, după umila noastră părere de necunoscători într-ale arhitecturii Bucureştiului! Supriza plăcută este cu atât mai puternică cu cât suntem în Bucureşti! Într-un oraş în care din păcate multe obiective „de privit” sunt private de spaţiu de respirat, iată că avem un exemplu pozitiv! Biserica Anglicană se dichiseşte în această iarnă cu o mică piaţetă urbană pietonală! Proaspăt redat pietonilor, acest loc pare că-şi doreşte ceva din aerul cărămizilor roşii londoneze. Grădina Icoanei la câţiva metrii de proaspătul spaţiu urban vine să completeze senzaţia de „respiraţie liberă” a locului.

O plimbare la pas pe strada Dumbrava Roşie probabil este deja ceva clasic pentru bucureşteni. Chiar şi aşa, ochiul se va bucura de la Grădina Icoanei spre Piaţa Spaniei. Dacă ai timp, opreşte-ţi sufletul în parcul Ioanid, probabil unul din cele mai frumoase spaţii urbane din capitala greu încercată! Este un loc prea special pentru a nu-i ceda un articol special în viitor…

Până la Piaţa Spaniei, mărginită de faimosul bulevard de ambasade, Dacia, lucrurile sunt aşezate normal. Aparatele foto s-au obişnuit deja cu aerul oficial al reprezentanţelor diplomatice, dar şi cu crenelurile aristocrate ale palatelor de ieri şi de azi.

”…pe strada Logofăt Luca Stroici unde casele au făcut loc unei frumoase biserici, „c-a-n-t-r-o” horă medievală, perfect circulară.”

hartaA doua surpriză vine din triunghiul de case dintre străzile Calea Moşilor-Dacia-Vasile Lascăr! Străzile cu iz negustoresc sunt frumos completate de edificii religioase bine plasate. Un exemplu de micro-aşezare urbană este pe strada Logofăt Luca Stroici unde casele au făcut loc unei frumoase biserici, „c-a-n-t-r-o” horă medievală, perfect circulară. Dacă nu te laşi foarte uşor impresionat de biserici, atunci este bine să afli că tot prin zonă o să găseşti câteva cafenele cochete, precum şi vreo două cluburi bucureştene celebre.

Străzile Latină, Armenească sau Toamnei te fac să uiţi că ai o casă stabilă într-un singur loc. Brusc, vrei să te transformi într-un „globtrotter” pentru a te bucura de fiecare colţişor de „mic Paris”. Mic Paris, da, aşa este – dar printre casele cu iz franţuzesc-oriental, o să găseşti din nou cărămidă roşie. Dacă la această culoare aduci şi-un verde crud în copaci, la stradă, atunci înseamnă că poţi să vorbeşti limba engleză. Probabil, moşieri sau negustori englezi şi-au făcut veacul prin zonă, judecând după casele în stil britanic.

Negostorii. Negustori şi meşteşugari probabil că au locuit pe străzile cu nume predestinate. Pe Franzelari sau Făinari acum vezi mici case la un loc cu conace suspect de boeme. E adevărat, la capătul străzii ochii îţi sunt zgâriaţi la blocurile victoriei omului nou de pe Moşilor. Calea Moşilor „nouă”.

„O să vezi rufe colorate la un loc cu vile boeme…”

britishLasă-ţi paşii să alunece pe străzi la deal-sau la vale. O să vezi rufe colorate la un loc cu vile boeme, palate diplomatice alături de odăi negustoreşti, biserici, spaţii urbane şi case renovate. O să auzi cocoşi în curţile oamenilor, o să te latre şi câinii, dar o să te opreşti suspect de brusc în faţa mirosului de prăjituri! O să te superi pe vreun muşteriu frate cu bacus şi-o să te mire şi nepăsarea! Dar, ce-o să te amuze este „zumzăiala” patriarhală a acestui colţ de Bucureşti!

Odihneşte-te preţ de câteva minute la un aşezământ religios important pentru Bucureşti: biserica Silvestru, pe strada cu acelaşi nume. Nu foarte departe de aici este şi schitul Darvari, un loc de neocolit pentru pasionaţii de linişte-n-gânduri.

Chiar Caragiale în persoană te va însoţii la promenadă!

La întoarcere, poţi să mergi spre Piaţa Universităţii, dar fără să trădezi străduleţe liniştite cu vreun bulevard comercial! Dacă alegi să mergi spre Piaţa Romană atunci poţi să te bucuri de-un ceai la Serendipity sau de vreo mâncare cu dichis pe frumoasa stradă Cristofor Columb.

O să vezi soarele prin ramura unui gard, dar tu o să ai gând doar de cale lungă prin urban. O să te numeşti turist, dar nu eşti la vizitat, o să te întrebe lumea ce cauţi, iar tu n-ai ştii ce să răspunzi. Chiar Caragiale în persoană te va însoţii la promenadă! O să te bucuri, deşi ţi-e greu să dai în vileag chiar totul…

Cam atât – că devine cam prea întortocheat textul mai apoi 🙂

Să auzim de bine până data viitoare! Iată, mai jos şi ceva poze din plimbare!

Plimbarile RomaniaPozitiva, ianuarie 2010

(foto Florin Ghindă, ianuarie 2010)

PS: Strada Verona cu zona bisericii Anglicane şi Grădina Icoanei sunt parte din proiectul TUB.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.