Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Implicarea civica la romani de la actiune la interactiune, interviu cu GRASP

0

Ce inseamna miscarea civica in Romania? Cum este perceputa initiativa civica? Cine reprezinta miscarea civica in Romania? Cateva dintre intrebarile RomaniaPozitiva despre un subiect sensibil, miscarea civica, isi gasesc raspunsurile in cadrul proiectelor organizate de prietenii de la GRASP (Societatea Globala a Tinerilor Profesionisti Romani). Unul dintre proiecte este conferinta anuala – Proiect Romania 2020: Pentru ca ne pasă. Rolul implicarii civice in dezvoltarea Romaniei, care va avea loc la Amsterdam in perioada 18-20 noiembrie 2011. Conferinta are ca scop identificarea de solutii si practici pentru a incuraja implicarea civica in societatea romaneasca. Raspunde la intrebarile RomaniaPozitiva Raluca Teodor, Coordonator Birou GRASP Bucuresti.

—-

Implicarea civica la romani de la actiune la interactiune

RomaniaPozitiva: 86% dintre romani nu cred ca se va schimba ceva in urmatorii trei ani, potrivit Romanian Business Leaders Foundation. Cum poate miscarea civica sa genereze miscare, actiune?

GRASP: Din punctul nostru de vedere, miscarea civica nu trebuie sa genereze doar actiune, ci, in timp, trebuie sa genereze si o alta atitudine. Multi romani se complac in lamentari si asteapta mereu ca lucrurile sa mearga bine, dar nu se implica in crearea acestui bine. Toata lumea trebuie sa fie constienta ca lucrurile se vor schimba atata timp cat NOI vom produce schimbarea si ca acest lucru nu e deloc imposibil, dar implica un oarecare efort si constiinta civica. In alta ordine de idei, cred ca miscarea civica va genera mai multa actiune si daca entitatile din societate vor invata sa coopereze mai mult si sa se puna in locul cetateanului dezinteresat pentru a gasi metode de activare.

RomaniaPozitiva: Cine reprezinta miscarea civica in Romania?

GRASP: Exista o serie de organizatii reprezentative, care sprijina sectorul non-guvernamental, asa cum este FDSC. Nu as spune insa ca x sau y reprezinta miscarea civica din Romania. Miscarea civica o pot reprezenta eu, tu, si orice alt cetatean activ care sa constituie un model de implicare pentru cei din jurul sau. Esential nu este cine reprezinta miscarea civica, pentru ca nicio organizatie nu poate atinge toate grupurile tinta existente,  ci care este interactiunea atat intre organizatii diferite, cat si la nivel individual, cum vom reusi sa ne completam si sa ne punem eforturile in comun pentru ca noi, cei implicati civic, sa devenim reprezentativi pentru populatia Romaniei.

RomaniaPozitiva: Care sunt cateva exemple de buna practica de implicare civica in tarile din regiune?

GRASP: Aceasta este un subiect sensibil. Avem foarte mult tendinta de a cauta bune practici doar in Vest si ne uitam mai putin la ce se intampla in regiune. Este foarte adevarat, insa, ca tarile vecine au avut, de asemenea, regimuri care nu au favorizat dezvoltarea unei culturi a participarii si ca acum si ele trec prin acelasi proces de construire a acestei culturi. A nu se intelege ca nu am avea ce invata si de la vecinii nostri. Nu as vrea sa dau insa un exemplu specific de bune practici, ci mai degraba al unui trend care vine tot din vest, si anume implicarea civica, tot mai preponderenta, a celor care au deja o experienta profesionala in spate. Aceasta implicare este stimulata prin diverse modalitati din care ne putem si noi inspira in Romania.

RomaniaPozitiva: Care este legatura intre implicarea civica si patriotism?

GRASP: Se pare ca traim vremuri in care ca patriotismul a devenit desuet. Cred, insa, ca trebuie sa nu cadem dintr-o extrema in alta. Am putea avea o lunga discutie despre mistificarea si demistificarea istoriei, sfarsitul statului natiune, semnificatia statutului si a cetateniei intr-o societate multiculturala. Ma voi rezuma insa la a spune ca a iti dori ce e mai bine pentru tara din care vii si a avea o atitudine proactiva in acest sens, a  face ca lucrurile sa se intample si a-ti dori sa contribui la dezvoltare nu este deloc exagerat. Din pacate, romanul este carcotas, nu are o atitudine constructiva si este primul care vorbeste de rau atunci cand vine vorba despre tara lui. Daca ne uitam la alte state, oamenii sunt de obicei mandri sa iti spuna ca sunt din Polonia, Olanda, Slovenia, etc. Poate si din aceasta cauza in Romania avem un grad scazut de implicare civica.

RomaniaPozitiva: In Romania care este sansa/strategia/solutia cresterii implicarii civice fara implicarea factorilor politici?

GRASP: Aici cred ca vorbim despre doua lucruri pe care as vrea sa le separ: gradul de implicare civica a romanilor si interferenta politicului in sectorul neguvernamental. Cresterea nivelului de implicare civica nu este si nici nu ar trebui sa fie conditionata de actiunile politicului. Solutia consta in a gasi acele mecanisme de a atinge cat mai multe grupuri tinta si de a le scoate din „amorteala”.

Miza nu este aceea de a nu implica factorul politic, ci de a nu te lasa influentat de el in strategiile si deciziile tale. Politicul- fie el reprezentat de institutii sau de indivizi- este un stakeholder important si ar trebui sa fie un partener de dialog.  Mai mult, un dialog real si constructiv intre societatea civila si mediul politic nu poate fi decat benefic pe termen lung.

Un ONG poate stimula implicarea civica ramanand in acelasi timp apolitic in adevaratul sens al cuvantului. Cum? Prin multa munca, rabdare si asumandu-si faptul ca asta presupune uneori si refuzarea anumitor privilegii, dar toate acestea pot fi compensate in timp prin valoarea si consecventa actiunilor sale.

RomaniaPozitiva: Care este rezultatul asteptat al conferintei de la Amsterdam?

GRASP: Daca vorbim de rezultate imediate, aproximativ 100 de participanti (implicati deja civic sau interesati sa gaseasca oportunitati de implicare civica) vor fi mai bine informati despre stadiul actual al implicarii civice in Romania si ce eforturi se fac pentru realizarea unei strategii in acest sens, metode de mobilizarea a comunitatilor si de crestere a participarii. De asemenea, vor avea ca surse de inspiratie politici de CSR ale unor companii de top, prezente sau nu si in Romania, precum si metode inovatoare de stimulare a implicarii civice. Multi din noi cunoastem numai cazurile clasice de implicare civica – voluntariat intr-un ONG studentesc sau lectii cu copii defavorizati-, in schimb exista modalitati de implicare civica prin care poti sa produci schimbarea fara sa fii „pe teren”, sau sa contribui la scrierea unui document de politici publice prin care oferi exemple si solutii concrete la anumite probleme. Vrem ca participantii sa afle ca exista numeroase metode prin care se pot implica, trebuie doar sa-si doreasca.

Ca  impact, ne gandim la cum trendurile internationale pot constitui surse de inspiratie pentru planurile de actiune pentru Romania si cum va contribui GRASP la unele initiative deja existente in tara. Speram ca acest eveniment sa produca efecte benefice in timp pentru Romania, in special prin fluxul de idei si conexiunile pe care isi propune sa le faciliteze. De asemenea, pentru 2012 ne propunem o serie de activitati pe implicare civica care sa tina grupurile interesate si participantii prezenti la conferinta la curent cu temele propuse.

RomaniaPozitiva: Care sunt conditiile de participare si cui se adreseaza conferinta Proiect Romania 2020: Pentru ca ne pasa. Rolul implicarii civice in dezvoltarea Romaniei.

GRASP: Conferinta se adreseaza in principal tinerilor profesionisti romani, dar nu exlcude alte categorii de participanti. Ne dorim ca toti cei interesati de implicarea civica, motivati sa schimbe ceva in societatea romaneasca sa participe la conferinta. De asemenea, ii asteptam si pe cei care pana acum nu au luat contact cu domeniul, dar vor sa recupereze. Suntem constienti ca numai raspandind acest microb, vom construi o societate mai buna.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care am organizat conferinta in Amsterdam. Fiecare conferinta anuala GRASP are loc intr-un alt oras tocmai pentru a intari relatiile dintre romanii din diaspora si tara si pentru a le arata ca exista metode de implicare si departe de Romania. Primele trei conferinte anuale au fost la Budapesta, Boston si Bucuresti si au adunat mereu oameni din diferite tari, interesati de teme importante pentru dezvoltarea Romaniei care actioneaza sau au inceput astfel sa actioneze in aceasta directie.

Toti cei interesati pot aplica pana la 20 octombrie 2011. Trebuie sa trimita CV-ul (in romana, engleza sau franceza) la amsterdam.conference@mygrasp.org si sa completeze acest formular. Mai multe detalii pe www.mygrasp.org

*Raluca este in prezent consultant in project manangement si finantari nerambursabile. A absolvit Facultatea de Studii Europene si Relatii Internationale la UBB Cluj, a urmat programul de licenta in Antropologie la Universitatea Bordeaux 2 si cel de masterat in Management de proiect la SNSPA.  A lucrat in administratia  publica centrala timp de 3 ani si este membru activ GRASP din 2009. Din decembrie 2010, coordoneaza Biroul GRASP din Bucuresti.

Multumim Ioana & GRASP pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, octombrie 2011


Despre autor

avatar

Asociația Globală a Tinerilor Studenți și Profesioniști Români (GRASP) este o organizație neguvernamentală fondată în 2008 la iniţiativa unui grup de tineri români aflaţi la studii în străinătate. GRASP este o reţea deschisă care contribuie activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice, transfer de cunoştințe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice și susținerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.