Noi (RomaniaPozitiva) credem ca 2010 este un an extrem de important. Tu cum crezi? Credem ca 2010 este un reper pentru urmatoarea perioada de timp din vremurile noastre. Desi a fost (este) un an al crizelor de toate felurile, credem ca 2010 a fost si anul intrebarilor „pe bune”, al ideilor, al framantarilor pentru impact si relevanta.
Noi credem ca 2010 este anul marilor cauze. Cum am scris si intr-un alt articol, credem ca anul 2010 a fost anul in care probabil ca oamenii s-au gandit mai mult la „de ce” in detrimentul lui „cat” si „cum”. Anul in care oamenii cauta – probabil – ceva mai mult sens in ceea ce fac. Si mai credem ca este abia inceputul. Dar cum arata bilantul lui 2010 pentru fiecare dintre noi? La cat de multe „de ce”-uri am reusit sa ne raspundem in 2010? Ce semne are 2011?
Am promis ca o sa cerem mai multor prieteni gandurile despre 2010, dar si despre semnele lui 2011. Ne bucuram foarte mult sa continuam „serialul” nostru “Semne de bine″ cu un interviu despre 2010, despre proiecte de impact! Raspunde la intrebarile noastre *Diana Certan, Director Operational, Fundatia Noi Orizonturi.
Interviu Fundatia Noi Orizonturi
- RomaniaPozitiva: Cum a fost 2010? Care au fost cele mai importante momente?
Fundatia Noi Orizonturi: 2010 a fost un an plin pentru Fundatia Noi Orizonturi (FNO), un an in care am crescut mult cantitativ si calitativ. Cele doua programe ale FNO, VIATA (tabara de educatie prin aventura) si IMPACT (program de edcuatie prin serviciu in folosul comunitatii constand in cluburi de initiativa comunitara pentru tineri) au ajuns la si mai multi copii si tineri pe care i-au ajutat sa-si dezvolte abilitati de viata, valori morale si un comportament pozitiv. Peste 600 de copii au mers anul acesta in Tabara VIATA, iar peste 3600 de copii si tineri sunt membri activi in IMPACT.
Exista o serie de momente si evenimente cheie pentru FNO in 2010. In primul rand este anul in care am sarbatorit 10 ani de activitate, iar castigarea locului 2 la Gala Premiilor in Educatie 2010, la sectiunea „ONG-ul anului”, a venit ca o recunoastere a eforturilor si calitatii programelor noastre si o mare bucurie pentru intreaga echipa. Anul acesta reteaua cluburilor de initiativa comunitara pentru tineri IMPACT a crescut cu 50 de noi cluburi si a ajuns sa numere peste 160 de cluburi si peste 3600 de membri activi (copii si tineri, 12-18/19 ani), fiind cea mai mare miscare de tineret din Romania. Iar acest lucru nu ar fi fost posibil fara sprijiunul celor peste 520 de lideri de club voluntari, dintre care aprox. 80% sunt profesori, carora le multumim pentru implicarea in IMPACT si dorinta de a „schimba ceva” alaturi de copii, in comunitatea lor de azi si de maine. De altfel, anul acesta am finalizat curriculumul IMPACT pe 4 componente: cetatenie activa, angajabilitate si leadership, un instument de lucru ce permite tinerilor dezvoltarea unor competente si valori/atitudini care ii vor pregati atat pentru viata personala cat si pentru cea profesionala.
De altfel, Programul IMAPCT, un model flexibil si usor replicabil de educatie prin experienta folosind metoda serviciului in folosul comunitatii (service learning), a fost „exportat” in Statele Unite, unde la sfarsitul acestui an au fost deschise primele 2 cluburi IMPACT.
In 2010, am participat la infiintarea Federatiei VOLUM (Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania), fiind si membri in Consiliul Director.
2010 a fost si un an care ne-a pus mult la incercare puterea de merge mai departe, incapatanarea de continua, perseverenta de a crede in ceea ce facem si a nu face rabat de la misunea noastra si de la calitatea programelor. Pentru un ONG este o mare provocare sa gaseasca resursele necesare mentinerii si dezvoltarii unui program national de educatie nonformala cum este IMPACT. Din fericire am gasit sprjin intr-un nou partener pe termen lung, Romanian American Foudnation, dar provocarile continua.
Fundatia Noi Orizonturi: Aceeasi ca in fiecare din cei 10 ani: dezvoltarea capitalului social in randul tinerilor prin dezvoltarea de abilitati de viata ca o strategie de dezvoltare durabila a societatii.
- RomaniaPozitiva: Ce iti doresti / ce va doriti pentru 2011?
Fundatia Noi Orizonturi: Ne dorim sa mergem mai departe, sa putem mentine nivelul programelor FNO si chiar sa aducem imbunatatiri. Provocarile cu care ne-am confruntat in 2010 vor continua si anul viitor. Planurile FNO includ crearea unei noi Tabere VIATA, la Tusnad, asa ca o prioritate va fi gasirea resurselor financiare si a partenerilor alaturi de care sa dezvoltam acest proiect. De asemenea, continuarea si imbunatatirea Programului IMPACT, care pe termen lung (3-5 ani) speram sa ajunga in fiecare judet din Romania, va avea nevoie de sprijin si fonduri, asa ca mare parte din eforturile noastre vor merge in directia aceasta. Speram ca mesajul si viziunea FNO sa ajunga la cat mai multe persoane si cat mai multi sa ni se alature in incercarea de a (re)contrui capitalul social in randul tinerilor.
- RomaniaPozitiva: Cum sunt semnele pentru 2011? Despre ce va fi 2011?
Fundatia Noi Orizonturi: 2011 se arata a fi un an intens si plin de provocari. FNO a crescut mult, iar presiunile financiare pentru un ONG nu sunt un secret. Ne vom concentra pe activitati de strangere de fonduri si pe atragerea de noi parteneri pe termen lung, atat din mediul privat, cat si din media, sectorul public si sectorul non-profit. Prioritatea pentru noi este crearea si consolidarea relatiilor cu noi parteneri si cu cei existenti, atragerea de fonduri pentru sustinerea cluburilor IMPACT.
Si sa nu uitam ca 2011 va fi despre voluntariat. Este Anul European al Voluntariatului, si ca membri ai Federatiei VOLUM si organizatie care lucram cu voluntari, vom pune accent pe implicarea voluntara.
—-
*Diana Certan, Director Operational, Fundatia Noi Orizonturi: Sunt alaturi de FNO de 7 ani, este locul unde am crescut profesional, unde am avut norocul sa gasesc o echipa alaturi de care m-am dezvoltat profesional in acesti ani. După Facultatea de Stiinte Politice la Universitatea Babes Bolyai din Cluj am urmat Masteratul în Dezvoltare Comunitara, realizat de Facultatea de Administraţie Publică şi Michigan State University.
M-am alaturat FNO după ce am lucrat ca evaluator al programelor lor. Astfel din Cluj m-am mutat în Valea Jiului – Lupeni, unde am si locuit 4 ani de zile. Am vazut potentialul Programului IMPACT si in decizia mea un rol important l-au avut si oamenii pe care i-am întâlnit – la fel de idealisti si dedicati ca mine, dorind sa schimbe ceva in România. Profesional, ma intereseaza managementul organizational, evaluarea programelor, teorii ale participării si capitalului social.
PS: Multumim Diana si FNO!
Interviurile RomaniaPozitiva, Semne de Bine
Decembrie 2010