Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO: Timișorenii și soluția prin care blocurile comuniste se pot transforma SPECTACULOS

0

În urmă cu 2 ani echipa PRISPA a reprezentat cu succes România în cadrul concursului international Solar Decathlon Europe 2012, iar la momentul respectiv am aflat cu bucurie din interviul RomâniaPozitivă detalii despre casa “verde”, o casă solară și sustenabilă construită de echipajul PRISPA pentru competiția internațională. 

interviurile-romaniapozitiva Acum ne face mare plăcere să îți prezentăm RETROFIX, soluția propusă la Solar Decathlon Europe 2014 de către upTIM, o echipă multidisciplinară de studenți și cadre universitare de la Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara. Răspunde întrebărilor noastre Sorina Gabriela Raus din partea echipei upTIM.

Timișorenii și soluția prin care blocurile comuniste se pot transforma spectaculos. VEZI FOTO!

RomâniaPozitivă: Cine sunteţi?

02. alternate LOGOSorina Gabriela Raus: Suntem o echipă multidisciplinară de studenți și cadre universitare de la Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara. Ne-am format în toamna anului 2012 cu scopul de a participa la Solar Decathlon Europe 2014 și am reușit să ne calificăm ca și echipă complementară în această competiție universitară internațională.

RomâniaPozitivă: De ce blocurile comuniste? Cum ați ajuns la această idee?

Sorina Gabriela Raus: Modul de abordare a proiectului a fost dat de însăși provocarea lansată în cadrul ediției 2014 a concursului Solar Decathlon Europe, focalizată asupra temei: locuirea în raport cu mediul urban și densitatea populației.

Realizând o analiză a contextului actual din România, am constatat existența, într-un procent foarte mare (de aproape 60% – potrivit unor studii realizate de către Institutul de Performanţă a Construcţiilor din Europa), a locuințelor rezidențiale colective, construite în perioada de industrializare de la sfârșitul anilor ’60.

În acel context, construirea blocurilor părea o soluție viabilă și rapidă, însă, ulterior, deficiențele apărute în timp au schimbat această optică. Locuitorii blocurilor se confruntă cu probleme precum confortul interior deficitar, posibilităţile reduse de adaptare a interioarelor apartamentelor la necesităţile contemporane de locuire, precum și pierderea legăturii dintre membrii comunităților.

La acestea se adăugă și faptul că media suprafeţei locuibile disponibile pe cap de locuitor plasează ţara noastră în partea inferioară a clasamentul european, cu 20 mp / locuitor, faţă de 36 mp / locuitor, media în ţările din Europa de Vest (Conform Raportului BPIE publicat in octombrie 2011).

RomâniaPozitivă: Care sunt elementele cheie ale propunerii voastre de proiect? 

Sorina Gabriela Raus: Proiectul RETROFIX oferă o soluție standard de reabilitare a blocurilor construite în perioada comunistă, aplicabilă pe scară largă, în toată țara.

Implementarea proiectului îmbunătățește calitatea vieții în comunitățile respective și produce, în același timp, schimbări durabile la nivelul atitudinii generale a locuitorilor, creșterea atractivității peisajului urban din cartiere, crearea de spații comunitare noi deasupra blocurilor existente, precum și solutii de reamenajare a apartamentelor adaptate nevoilor locuirii contemporane.

01

Un element cheie al proiectului RETROFIX îl reprezintă implicarea comunității în acțiuni de protecție a mediului prin activităţi educaţionale de tip informare şi conştientizare, și nu numai. Pentru promovarea beneficiilor proiectului asupra comunităților, upTIM (echipa ce dezvoltă proiectul RETROFIX) a organizat activităţi interactive, dezbateri şi evenimente atât pentru copii cât și pentru adulți. Activitățile cu copii urmăresc  integrarea temei ecologice în educația lor ca o formă de cultură, copiii fiind cei mai receptivi la aceste schimbări.

RomâniaPozitivă: Viaţa la bloc vs. viaţa la casă

Sorina Gabriela Raus: Fiecare dintre variantele de locuire are avantaje şi dezavantaje.

În prezent, a trăi la casă presupune o investiţie inițială mare, costurile de întreţinere mai mari, în schimb, poţi să îți gospodărești singur resursele (gaz, apă, electricitate etc.) după bugetul de care dispui. Dacă ai mai mult timp liber poţi lucra în grădina sau curtea casei, îţi poţi crea un mediu ambiant pe placul tău.

Pentru cei care nu au mult timp liber, a trăi într-un apartament este ceva mai comod, investiția este mai mică, dar cheltuielile cu întreţinerea pot fi mai mari (pot fi pierderi la nivelului întregului bloc etc.). La bloc, ai mai puţină intimitate, în schimb există posibilitatea unei comunicări mai strânse între locatari și a implicării în gospodărirea spațiului comun. Conexiunea cu orașul prin proximitatea mijloacelor de transport în comun, dar și a facilităților publice atrage mulți adepți ai acestui spațiu de locuit.

RomâniaPozitivă: Dacă România este un oraş atunci cum arată?

Sorina Gabriela Raus: Dacă am putea micșora România la nivelul unui oraş, atunci acest oraş este, încă, într-o etapă de căutare, de transformare, de identificare şi modernizare. Este un oraş cu cartiere moderne și reabilitate, cu locuinţe spaţioase, parcuri şi zone verzi, cu locatari prosperi, dar şi unele cartiere triste doritoare de schimbare, cu blocuri sumbre care se pregătesc să zâmbească, cu oameni săraci din punct de vedere financiar, dar plini de speranță.

RomâniaPozitivă: Un vis despre România

Sorina Gabriela Raus: România – o ţară verde, prosperă, locuită de oameni pozitivi care sunt într-o relaţie armonioasă cu natura şi care participă activ la dezvoltarea durabilă a comunităţii lor.

 

02

3

4

5.1

Mulțumim Sorinei și echipei upTIM!

Interviurile RomâniaPozitivă, ianuarie 2014

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.