FOTO: Pictures of the Year pentru artistul social Mugur Vărzariu!

1

Mugur Vărzariu, premiat la prestigiosul concurs de fotografie POYi 2014

Artistul social Mugur Vărzariu, premiat de CNN și UNICEF pentru fotografiile sale privind problemele etniei rome din România, a obținut de curând cea mai prestigioasă distincție acordată unui fotograf român de juriul ediției din 2014 a concursului Pictures of the Year International (POYi), organizat sub patronajul secției de jurnalism a Universității din Missouri.

_UNTITLED_ - third place at POYi

Grație fotografiei „Untitled” („Fără titlu”), care face parte din documentarul „Liderii romi, sfârșitul etniei rome”, realizat de Mugur Vărzariu în 2013 și care are ca temă accesul romilor la serviciile de sănătate din România, fotoactivistul a obținut a treia poziție în clasamentul secțiunii Portret a concursului anual Pictures of the Year International.

Fotografia premiată de juriul POYi o înfățișează pe Simion Filotia, o bătrână din satul Mârza, și evidențiază barierele cu care se confruntă romii în accesul la servicile de sănătate, asistență socială și educație. Deși conștient de existența discriminării romilor în privința serviciilor de sănătate, lucrând la documentarul „Liderii romi, sfârșitul etniei rome”, Mugur Vărzariu a observat din nou indiferența ONG-urilor rome față de adevăratele probleme ale acestei etnii, acestea pierzând în ultimul timp orice formă de contact direct cu oamenii din comunitățile aflate în dificultate.

„Premiul mă onorează, însă atâta vreme cât astfel de situații mai există în România nu mi-am atins scopul. Aș da 100 de astfel de premii în schimbul unui Nobel pentru Pace, de exemplu, care să certifice eforturile pe care le depun ca agent al schimbării în sensul rezolvării problemelor cu care se confruntă în prezent etnia romă, devenind astfel un model atât pentru romi cât și pentru ne-romi deopotrivă. Din păcate, cel puțin pentru moment, liderii formali ai acestei etnii sunt mult prea puțin educați sau sunt mânați de interese proprii, meschine, în detrimentul întregii etnii, pentru a se alătura și a sprijini această muncă socială benevolă pe care o desfășor”, a declarat Mugur Vărzariu.

Realizările fotografului român au fost premiate în 2010 de CNN, iar în 2011, Mugur Vărzariu a intrat în posesia „Honorable Mentions” din cadrul UNICEF Photo of the Year.

Mugur VarzariuDupă o carieră de 15 ani în marketing, Mugur Vărzariu a ales, în 2010, să încerce să schimbe ceva în România prin imagini. Actualul fotoactivist este de părere că, atunci când vrei să modifici o percepție greșită, nu te lupți cu oamenii, ci cu mentalitățile lor. Tocmai de aceea pozele realizate de el spun poveşti cutremurătoare, abordează teme delicate și de interes, care au depăşit demult graniţele ţării. Mugur Vărzariu este un român care luptă să dea o șansă romilor pentru o viață normală și liniștită în România. Primul său proiect major care a implicat fotografia s-a desfășurat la Baia Mare, acolo unde primarul aprobase construcţia unui zid înalt de doi metri care să separe un bloc în care locuiau romii de români.

Pictures of the Year International (POYi) este un concurs de fotografie a cărui istorie datează încă din primăvara anului 1944 când secția de jurnalism a Universității din Missouri a organizat o competiție menită să „plătească tribut acelor fotografi de presă și publicații care, în ciuda dificultăților enorme din timpul războiului, au făcut o muncă extraordinară”. Începând din 1957, concursurile organizate în paralel de University of Missouri și National Press Photographers Association (NPPA) au fost reunite într-o singură competiție. Acum, Pictures of the Year International este patronat de secția de jurnalism a Universității din Missouri și este susținut de Fujifilm, MSNBC și National Geographic.

Mai multe detalii despre Mugur Vărzariu puteți afla la adresa www.mugurvarzariu.com

Clasamentul din acest an al concursului Pictures of the Year International, precum și alte detalii despre desfășurarea acestuia puteți găsi la www.poyi.org

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Crossfire – Mugur Vărzariu locul al III-lea la categoria Portret – Pictures of the Year 2014

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.