Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO: Demonstratie pro romaneasca „Si eu sunt Roman”, Paris 29 octombrie 2011

0

Evenimentul a avut loc sambata trecuta la Paris, pe Parvis des Droits de l’Homme, la Trocadéro. Evenimentul a fost difuzat si pe France 3 Ile de France . La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane.

Efectul a depasit asteptarile noastre. Romanii au fost impresionati de faptul ca exista coeziune, chiar si turistii romani ce treceau pe acolo ne-au marturisit a fi mandri de aceasta initiativa, iar francezii ne-au dat dreptate. (organizator eveniment)

Evenimentul a fost realizat de catre comunitatea de romani din Paris. Totul a inceput ca dezbatere pe grupul de discutii al asociatiei ADERF (Asociatia studentilor si doctoranzilor romani din Franta / Association des Doctorants et Etudiants Roumains en France) legata de un incident aparut si in presa romanesca, ajungand la concluzia ca ar fi necesara realizarea unui „happening” motivat de dorinta de a atrage atentia si de a denunta exagerarile mediatice care au avut drept tinta comunitatea romana in aceste ultime luni, de a condamna promovarea corespondentei facute intre nationalitatea romaneasca si delicventa si de a initia o schimbare a imaginii culturale pe care unii francezi au inceput sa si-o formeze despre poporul roman.

Aceasta stigmatizare este ilegitima si ne afecteaza pe toti, studenti, cadre, functionari si muncitori integrati in societatea franceza.

Grupul « (Si) eu sunt roman » a protestat impotriva acestor calificative injuste si s-a mobilizat in scopul de a face vizibili romani mai putin cunoscuti publicului fracez. Diverse categorii socioprofesionale din diaspora romana, au participat la manifestare sambata, 29 octombrie 2011: medici, constructori, asistente medicale, ingineri, casnice, studenti, profesori instalatori sau bone. Participantii, ca si majoritatea celorlalti romani rezidenti in Franta duc o viata normala, in conformitate cu legile si obligatiile cetatenilor republicii franceze.

Reprezentanti ai romanilor au fi deasemenea prezenti la manifestare pentru a denunta stereotipurile si comportamentele anti-romanesti. Solidari cauzei rromilor expulzati cu miile, romanii din Paris vor manifesta impotriva cliseelor defaimatoare care sunt atribuite, fara deosebire, intregii comunitati romanesti din strainatate. De o gravitate deosebita este tratamentul rezervat copiilor neinsotiti, trimisi inapoi in Romania fara posibilitate de recurs, tratament care contravine atat legilor franceze cat si normelor europene de protectie ale copiilor.

Principalul scop al acestei manifestari a fost de a creste vizibilitatea romanilor pe care ii intalnim in viata zi de zi fara sa o stim, intrucat sunt ca si restul, insa pe care nu ezitam sa ii numim « hoti ».

Debutand cu un flash-mob, un alt obiectiv a fost de a utiliza umorul (negru, dar nu numai) care, in ciuda gravitatii subiectului, va aminti publicului francez ca romanii sunt o comunitate ca si celelalte, nici mai buna nici mai rea, cauza invizibilitatii ei in viata de zi cu zi.

Demonstrantii au avut o serie de panouri si afise cu scopul de a oferi o imagine mai echilibrata a comunitatii romanesti decat aceea transmisa de o parte a mass-mediei franceze. Pentru a realiza acest lucru, participantii au abordat trecatorii interesati deoarece suntem convinsi ca o schimbare a imaginii collective nu poate incepe decat la contactul direct cu oamenii. Noi credem ca abordarea prin umor ne va ajuta sa iesim din discursul societal incadrant care se bazeaza, in mare parte, pe stimularea fricii reciproce.

——————————————————————————————————————————————

 

MANIFESTAREA « (SI) EU SUNT ROMAN », 29 OCTOMBRIE 2011

GRUPAREA « (SI)EU SUNT ROMAN »

Manifestarea « (Si) eu sunt roman », in sustinera comunitatii romanesti din Franta a avut loc in 29 octombrie 2011 incepand cu ora 14 la Parvis des Droits de l’Homme (Trocadero)n Paris.

Aceasta manifestare este motivata de dorinta de a atrage atentia si de a denunta exagerarile mediatice care au avut drept tinta comunitatea romana in aceste ultime luni, de a condamna promovarea corespondentei facute intre nationalitatea romaneasca si delicventa si de a initia o schimbare a imaginii culturale pe care unii francezi au inceput sa si-o formeze despre poporul roman.

A cunoaste romanii

De-a lungul ultimelor secole si a istoriei europei, romanii, popor de origine latina (la fel ca si francezii, italienii si spaniolii), si-au expus vocatia pentru ideiile revolutionare din 1848, apetitul pentru valorile democratice occidentale, dragostea pentru litere si arta si s-au facut cunoscuti multumita unor personalitati cum ar fi Brancusi, Ionesco, Cioran sau Enescu.

In zilele noastre, imaginea Romaniei a suferit o inversare periculoasa. « Romanul », e caricaturizat de o parte a mass-mediei frantuzesti prin termeni precum « jalnic », « hot », « infractor »,etc.

Aceasta stigmatizare este ilegitima si ne afecteaza pe toti, studenti, cadre, functionari si muncitori integrati in societatea franceza.

Grupul « (Si) eu sunt roman » protesteaza impotriva acestor calificative injuste si se mobilizeaza in scopul de a face vizibili romani mai putin cunoscuti publicului fracez. Diverse categorii socioprofesionale din diaspora romana, vor participa la manifestare sambata, 29 octombrie 2011 : medici, constructori, asistente medicale, ingineri, casnice, studenti, profesori instalatori sau bone. Participantii, ca si majoritatea celorlalti romani rezidenti in Franta duc o viata normala, in conformitate cu legile si obligatiile cetatenilor republicii franceze.

Denuntarea stereotipurilor la adresa romanilor

Reprezentanti ai romanilor vor fi deasemenea prezenti la manifestare pentru a denunta stereotipurile si comportamentele anti-romanesti. Solidari cauzei rromilor expulzati cu miile, romanii din Paris vor manifesta impotriva cliseelor defaimatoare care sunt atribuite, fara deosebire, intregii comunitati romanesti din strainatate. De o gravitate deosebita este tratamentul rezervat copiilor neinsotiti, trimisi inapoi in Romania fara posibilitate de recurs, tratament care contravine atat legilor franceze cat si normelor europene de protectie ale copiilor.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.