FOTO GALERIE: Cum se vede Romania de la aproape 30 000 de m altitudine, experimentul STRATOSPHERIUM II

0

Experimentul STRATOSPHERIUM II – o reuşită

În data de 4 august 2012, într-o zonă nelocuită situată la 30 km est de Buzău, a avut loc lansarea balonului de înaltă altitudine Stratospherium II – un proiect realizat de revista Ştiinţă&Tehnică în colaborare cu Agenţia Spaţială Română ROSA, Clubul de Radioamatori YO3KSR, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi susţinut de 3M România.

Balonul Stratospherium II a atins o altitudine maximă de 29.407 m, a zburat 7 ore, iar experimentele ştiinţifice din nacelă au fost o reuşită.

În luna februarie 2012, la ComplexulMuzealde Ştiinţele Naturii Galaţi a avut loc o conferinţă de promovare a acestei lansări experimentale, intitulată „Zbor la graniţa dintre noi şi cosmos”, la care a participat şi gălăţeanul Florin Mingireanu, cercetător ştiinţific în cadrul Agenţiei Spaţiale Române şi coordonator în cadrul acestui proiect. De asemenea, din echipa care a contribuit la lansarea Stratospherium II a făcut parte şi Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.

 “La bordul balonului a fost montată o cameră foto precum şi un dispozitiv de urmărire prin radio care a transmis poziţia, altitudinea, viteza precum şi date de temperatură si funcţionare a dispozitivului ataşat la balon,” a declarat Florin Mingireanu.

Experimentele Stratospherium II au cuprins urmatoarele domenii de cercetat: măsurarea parametrilor atmosferici, măsurarea radiaţiilor cosmice, măsurarea nivelului UV, măsurarea unor componente chimice existente în atmosfera superioară, determinarea nivelului de ozon şi au fost propuse de cititorii revistei Ştiinţă&Tehnică.

Un balon de mare altitudine este realizat din latex şi umplut cu heliu putând ridica pana la altitudini între 35 si40 km(la limita atmosferă-cosmos) sarcini utile de câteva kilograme. La atingerea altitudinii maxime balonul se sparge, cutia cu echipamente (nacela) revenind la sol cu ajutorul unei paraşute. Temperatura în exteriorul nacelei atinge -60 grade Celsius iar în interiorul nacelei nu va coborî mai jos de -20 grade Celsius. La altitudinea maximă, balonul se afla deasupra a 99% din atmosfera terestră, presiunea atmosferică fiind de 1/1000 din presiunea atmosferică normală de la sol. Practic mediul respectiv plasează balonul în „apropierea cosmosului”, condiţiile exterioare fiind foarte apropiate de cele din spaţiul cosmic.

FOTO

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.