Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul organizaţiilor neguvernamentale: societatea civilă pe intelesul tuturor / Parcul Tineretului din Bucureşti, între 17 și 19 mai

0

Chiar dacă sondajele publicate în ultimii ani arată o creștere ușoară dar constantă a încrederii cetățenilor în ONG-uri, acestea sunt foarte puțin cunoscute și înțelese de către publicul larg. ONGFest – Târgul Economiei Sociale 2013 este un festival al organizaţiilor neguvernamentale, organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, ce urmărește să familiarizeze publicul larg din România cu rolul, activitățile și rezultatele acestora.

Anul acesta evenimentul are loc în Parcul Tineretului din Bucureşti, între 17 și 19 mai. Timp de 3 zile, în acest week-end, sute de membri și voluntari a peste 150 de asociații, fundații și alte organizații neguvernamentale din întreaga țară intră direct în contact cu bucureștenii care vizitează parcul. La corturile înșiruite pe aleile parcului, toți aceștia își vor prezenta organizațiile, activitățile și proiectele lor, produsele și serviciile pe care le oferă cetățenilor. Majoritatea expozanților vor desfășura și activități demonstrative: fie cultural-artistice, la scena amenajată în parc, fie direct pe aleile parcurilor sau în corturile special amenajate unde vor avea loc sesiuni de informare și de dezbateri. O parte dintre seminarii şi dezbateri sunt despre economia socială, care este şi tematica festivalului.

La eveniment sunt așteptați toți cei care sunt implicați în activități de voluntariat sau care doresc să se implice și toți cei care doresc să afle mai multe despre ce sunt și ce fac organizațiile neguvernamentale .

Câte o organizaţie pentru fiecare

Cele peste 150 de organizaţii participante sunt din domenii diverse de activitate, cum sunt protecția copilului, economie socială, servicii sociale pentru persoane defavorizate, educație și dezvoltare personală a tinerilor, protecția mediului, formare profesională, cultură, relații interetnice și multe altele. Printre participanţi se găsesc şi organizaţii destul de puţin prezente în mass-media, dar care fac multe lucruri bune în comunităţile lor. Pentru acestea, week-end-ul următor este o ocazie să îşi prezinte vizitatorilor parcului planurile şi proiectele. Multe dintre ele organizează la standurile lor ateliere şi activităţi, unele mai creative, cum sunt dans sincron, workshop-uri de chitară, personalizare de bijuterii, origami, altele educative, precum „bibliotecă vie” şi cursuri de prim ajutor. Lista organizaţiilor care participă este disponibilă aici.

Dezbateri şi seminarii

Una dintre principalele dezbateri din cadrul festivalului este Forumul deschis al economiei sociale, organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Dezbaterea are loc, vineri, 17 mai, la Hanul lui Manuc şi propune patru subiecte de discuţie importante pentru Bucureşti, şi urmăreşte cum ar putea fi ele soluţionate prin economie socială. Agenda dezbaterii cu subiectele propuse şi vorbitorii invitaţii se găseşte aici.

În total, peste 35 de seminarii şi dezbateri au loc în incinta clădirii Formenerg,aflată în apropierea parcului şi cele trei corturi amenajate din parc. Printre ele, se găsesc seminarii destinate organizaţiilor neguvernamentale, pe teme cum sunt economia socială, educaţia, finanţarea programelor de tineret sau cadrul legislativ pentru recunoaşterea competenţelor obţinute prin voluntariat. Vizitatorii parcului sunt şi ei invitaţi la dezbatere pe teme cum sunt comunicarea asertivă, succesul în carieră, siguranţa internetului sau beneficiile gândirii pozitive. Mai multe informaţii despre seminariile şi dezbaterile ce au loc se găsesc aici.

Învăţăm fără să ne formalizăm

Una dintre zonele cele mai animate zone din festival este “La Nonformal”. Aici, organizaţii precum Incubator107 învaţă cum se face automasaj, cum se practică Capoeira sau Yoga Acrobatică, în timp ce Asociaţia Turistică Ghizii României arată trecătorii cum să urce pe panoul de alpinism. Desene pe asfalt, consursuri de cultură generală, percuţie pe ritmuri braziliene, arta picturii Henna sunt câte dintre momentele prin care, în joacă, fiecare învaţă câte ceva. Programul detaliat al activităţilor nonformale se găseşte aici.

Muzică, distracţie şi diversitate culturală

Vizitatorii se vor bucura în paralel de un program cultural ce se adresează tuturor categoriilor de vârstă: copii, tineri, părinți și bunici. Începând de la 10 dimineaţa şi până la 9 seara, pe scena din parc vor cânta coruri de copii, vor avea loc spectacole de marionete şi teatru de păpuşi, dans modern, majorete, gimnastică aerobică, demonstraţie de karate şi nu numai. În apropierea Zilei Mondiale a Diversităţii Culturale, ansambluri de ruşi, lipoveni, greci, maghiari, greci sârbi, ş.a., sunt invitate să îşi prezinte câte puţin din cultura şi tradiţiile lor prin momente artistice. În fiecare seară câteva dintre cele mai bune trupe de muzică din România oferă recitaluri în cadrul festivalului. Printre ele sunt: Butterflies-In My-Stomach, POPAS, TiPtiL, East Roots, Ad Hoc, Les Elephants Bizares. Mai multe informaţii despre momentele cultural-artistice se găsesc aici.

În total, peste 35 de seminarii şi dezbateri, aproximativ 45 de momente artistice şi peste 40 de activităţi nonformale, vor avea loc vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 10 şi 19, în parcul Tineretului. Un festival al organizaţilor neguvernamentale unde binele, cultura, altruismul şi distracţia îşi găsesc locul. Un loc ce invită oamenii să se implice.

 

Evenimentul este realizat cu sprjinul financiar al Raiffiesen BANK şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, ANPCDEFP, Tineret în Acţiune şi Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, sub egida Instutului de Economie Socială: www.ies.org.ro

Eveniment organizat în cadrul proiectului ”Prometeus – promovarea economiei sociale în România prin cercetare, educaţie şi formare profesională la standarde europene” (ID 57676), implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Universitatea Bucureşti – Facultatea de Sociologie, European Research Institute on Cooperative and Social Enterprises şi Centrul Naţional de Pregatire în Statistică şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în Oameni!

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, în cadrul unei inițiative a Comisiei Europene. În cei peste 15 ani de activitate, FDSC a acumulat o vastă experiență în gestionarea și alocarea fondurilor către organizații neguvernamentale – peste 1700 de proiecte finanțate, cu un buget total de peste 70 de milioane de euro. Uniunea Europeană (programele Phare adresate societății civile),  Banca Mondială, Charity Know How, USAID, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (Fondul ONG 2004 – 2009), Confederația Elevețiană (Programul de Cooperare Elevetiano-Român) sunt cățiva dintre donatorii pentru care FDSC a realizat managementul programelor de finanțare derulate în România.

Mai multe despre noi găsești aici www.fdsc.ro.

ONGFest este unul dintre cele mai importante şi de amploare evenimente de exterior ale societăţii civile româneşti, ce promovează organizaţiile neguvernamentale către publicul larg. Susţine comportamentul filantropic şi voluntar, participarea publică şi orice alte forme de implicare ale oamenilor în proiectele organizaţiilor.

Mai multe detalii se găsesc pe www.ongfest.ro.

Afis_ONGFest_Targul Econpmiei Sociale_2013

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.