Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Faci cultura? Te priveste ce facem! Proiectul „Cultura Activa”

0

Coalitia Sectorului Cultural Independent si Asociatia pepluspatru/Centrul de Introspectie Vizuala va invita la 2 saptamani de dezbateri si prezentari cu privire la diversele aspecte care influenteaza desfasurarea actului cultural in Romania. Organizate in cadrul proiectului „CULTURA ACTIVA – resurse pentru participare si advocacy in sectorul cultural independent”, evenimentele readuc in arena publica subiecte de interes pentru actorii activi pe scena culturala – fie ei artisti, manageri, organizatii non-guvernamentale sau institutii publice -, si care nu au mai facut obiectul unor dezbateri publice in ultimii doi ani.

In perioada 24 octombrie – 4 noiembrie la Bucuresti, in spatiul Centrului de Introspectie Vizuala de la Universitate (str. Biserica Enei nr.16), vor avea loc o serie 4 dezbateri despre finantarea publica in cultura si rolul retelelor, statutul artistului, miza coalitiilor transversale si parteneriatele cu organizatii din alte sfere sociale si, nu in ultimul rand, relatia dintre ONGuri si institutiile publice de cultura, intre competitie si colaborare. Dezbaterile continua la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca in 11 noiembrie, cu o intalnire dedicata spatiilor de arta independente si relatiei dintre acestea si comunitate. Profesionisti cu competenta in domeniile amintite vor lua parte la dialogul propus pe durata proiectului.

—-

Programul de dezbateri este completat de o serie bogata de evenimente paralele, prezentari si acces deschis publicului la o varietate de carti si materiale documentare pe temele proiectului. Cele 6 prezentari propuse acopera domenii variate, de la informatii despre legile care guverneaza participarea publica si transparenta decizionala, la informatii despre managementul financiar al organizatiilor si principalele tipuri de contracte, la un exercitiu practic de intalnire deliberativa pentru identificarea unor indicatori de bunastare pentru oras sau la incercari de testare a unor forme diferite de luare a deciziilor: prin vot si prin consens.

Cu ocazia primei dezbateri din proiect, care va avea loc in 25 octombrie de la ora 11, Independent in Romania si in Europa. Proiecte, politici publice si finantari, coalitii, va fi lansat un supliment publicat in Revista 22 si dedicat proiectului CULTURA ACTIVA. Publicatia include o cartografie subiectiva a culturii independente dupa 1989. Intr-un demers unic de recuperare a unui capital de activism si participare publica in cultura, cartografia propune o baza de discutii pentru construirea unor solutii care sa raspunda nevoilor producatorilor de continut cultural in regim independent.

Publicatia prezinta succint istoria participarii organizatiilor neguvernamentale, managerilor si artistilor independenti la formularea politicilor publice in cultura, a aparitiilor de organizatii si finantatori, modificarile legislative din ultimii 20 de ani, alaturi de marturii in direct si impresii ale celor responsabili de schimbarile din acesti ani. Suplimentul este distribuit impreuna cu Revista 22, precum si la intalnirile din proiect, iar contributiile din interiorul sau vor fi disponibile online in varianta integrala incepand cu 1 noiembrie pe situl CSCI.

CULTURA ACTIVA este un proiect organizat de Coalitia Sectorului Cultural Independent si Asociatia pepluspatru/ Centrul de Introspectie Vizuala, in parteneriat cu Fundatia AltArt si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National.

Parteneri asociati: add, Asociatia CRIES – Centrul de Resurse si Initiative Etice si Solidare, Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica, Biblioteca Alternativa, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Institutul de Politici Publice, Pro Vobis

Parteneri media: IglooMedia, Observator Cultural, Zeppelin, Zile si Nopti, Alternativ, ArtAct Magazin, Artboom, dozazilnica, Feeder, Asociatia Culturala Ginger Group, Hipmag, Hypestreet, Metropotam, Modernism, RomaniaPozitiva, Studentie, Stiriong, veiozaarte, Webcultura

CULTURA ACTIVA este un proiect initiat de Raluca Pop & Stefania Ferchedau pentru CSCI.

Mai multe detalii: coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com

desen original Dan Perjovschi

———————————————————————————————————————————————

PROGRAM DEZBATERI

Bucureşti, Centrul de Introspecţie Vizuală (Biserica Enei 16, sector 1)

www.pplus4.ro

25 octombrie, 11.00 – Independent în România şi în Europa. Proiecte, politici publice şi finanţări, coaliţii

Ce sens mai are să te numeşti independent atunci când resursele de care ai nevoie vin fie din bugetul public, fie din cel privat? Punem în discuţie veşnica luptă pentru legitimitatea statutului de independent, diversele practici şi percepţii existente, dar şi prejudecăţile care o înconjoară deopotrivă din interior şi exterior. În ţările din est, precum Ungaria, Polonia şi România, organizaţiile neguvernamentale tind să îşi declare, prin utilizarea acestui termen, independenţa decizională şi delimitarea de controlul politic şi public-instituţional. În Europa de vest, în schimb, distincţia dintre public şi ONG nu rezistă la acelaşi nivel. În ce măsură această diferenţă este influenţată de felul în care sunt gândite şi formulate politicile pentru cultură, inclusiv prin prisma finanţării iniţiativelor artistice? Cum mai pot funcţiona în prezent coaliţiile trans-disciplinare din cultură în România şi în Europa?

Participă membrii Coaliţiei Sectorului Cultural Independent: Octav Avramescu (Asociaţia Jumătatea Plină), Ştefania Ferchedău (artsf), Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor), Raluca Pop (banipentruarte), Alina Şerban (Asociaţia pepluspatru), Rariţa Zbranca (Fundaţia AltArt / Fabrica de pensule)

26 octombrie, 11.00 – Statutul artistului şi rolul său în influenţarea politicilor pentru cultură

Statutul artistului în România este o temă rareori discutată public la toate nivelurile de implicaţii pe care le are. Ce livrează şi ce primeşte înapoi un artist pentru contribuţia sa la societatea contemporană? Ce instrumente are la dispoziţie şi cum le poate folosi, şi ce ar fi nevoie să aibă la dispoziţie în realitate? Pe de o parte, vom discuta despre drepturile de autor, lipsa protecţiei sociale, artist angajat la stat vs PFA sau artist neremunerat, viitorul de pensionar al unui artist, profesia de manager cultural. Pe de altă parte, vom adresa eficacitatea statementului şi discursului artistic în relaţie cu factorii decizionali – este ea o realitate şi cum funcţionează? Şantaj, terorism cultural sau discuţie calmă la o masă rotundă, care sunt adevăratele opţiuni eficiente în România când este vorba de influenţarea unor decizii în sprijinul artiştilor?

Participanţi: Monica Lotreanu (ANUC), Vasile Ernu (scriitor), Carmen Colceag Marcu (Pro Vobis şi Asociaţia ART Fusion), Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor). Moderator: Rariţa Zbranca (CSCI)

2 noiembrie, 11.00 –  Advocacy în cultură şi mediul non-guvernamental

Discuţia reprezentativităţii partenerilor de dialog cu autorităţile publice însoţeşte în România aproape fiecare ocazie de consultare. De la “am consultat societatea civilă” pentru a desemna o întâlnire singulară cu una-două organizaţii sau individuală cu artişti, până la cerinţe de tipul “ar trebui ca societatea civilă să se pună de acord asupra problemei”, în istoria ultimilor 20 de ani în România, miniştrii culturii au ales să aibă dialoguri preferenţiale cu uniuni de creaţie sau sindicate şi doar sporadic consultări reale cu restul sectorului cultural. În ce măsură mai este de actualitate un asemenea tip de abordare şi cum se pot defini organizaţiile independente şi artiştii, în primul rând, în procesul de dialog pentru formularea deciziilor care influenţează mersul domeniului cultural? Vom aduce în discuţie abordările care au funcţionat în influenţarea deciziilor publice de către sectorul neguvernamental, pornind de la experienţele invitaţilor noştri şi de la subiectele pe această temă abordate în suplimentul Cultura Activă diseminat alături de Revista 22. De asemenea, plecând de la constatarea că există încă o lipsă acută de cercetare pentru luarea deciziilor în cultură, ne vom întreba care sunt argumentele şi raţiunile pe baza cărora se iau deciziile administratorilor publici în cultură, la nivel de guvern sau de parlament, şi în ce măsură legislaţia şi aceste practici permit consultarea şi contribuţia societăţii civile. Nu în ultimul rând, vom discuta potenţialul colaborativ, fundamentat pe punerea în discuţie a culturii ca drept cetăţenesc, dar şi calitatea transversală a actului cultural, cu impact critic şi social, economic, regenerator şi coeziv. Vom aduce exemple de bună practică din mediul ONG larg din România şi vom încerca să vedem în ce măsură coaliţiile transversale pot aduce beneficii pe domenii restrânse de acţiune.

Participanţi: Daniela Pârvulescu şi Otilia Pop (Serviciul Politici de Cooperare cu Mediul Asociativ, Transparenţă Instituţională, Comunicare Publică, Guvernul României), Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent), Cosmin Manolescu (Fundaţia Gabriela Tudor). Moderatori: Simona Constantinescu (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) şi Raluca Pop (CSCI)

4 noiembrie, 11.00 –  Evoluţia instituţiilor publice în relaţie cu mediul asociativ

“Dimensiunea critică este principala valoare a culturii publice, care este adesea pierdută în discuţiile despre politici culturale şi în dezbaterile din zilele noastre.” (Dragan Klaic). La adăpost de fluctuaţiile granturilor venite pe proiecte şi scutite de efortul de a atrage sponsorizări pentru cheltuieli esenţiale – aşa sunt privite de cele mai multe ori, jinduitor, instituţiile publice de către sectorul independent. Un tradiţionalism bine împământenit în realizarea misiunii instituţionale şi o birocraţie excesivă, calate pe setul de privilegii nemeritate, moştenite din timpului regimului Ceauşescu, întregesc imaginea. De cealaltă parte, lipsă de înţelegere şi superficialitate, acţiuni minore şi cu impact limitat, imprevizibilitate şi oameni mult, mult prea tineri. Între artiştii independenţi, sectorul ONG şi instituţiile publice există o serie de impresii alimentate şi transmise natural de la o generaţie la alta. Cu puţine excepţii, discuţia nu se poartă aproape niciodată aplicat şi colaborativ. În cheia discuţiei despre valoarea instrinsecă a actului cultural public, vom încerca să apropiem perspectivele, consumând argumentele despre interesul public şi investiţia fondurilor publice pentru cultură într-un act cultural expresiv, critic şi transformator.

Participanţi: Horia-Roman Patapievici (Preşedinte), Tania Radu (Vice-preşedinte) şi Valentin Săndulescu (Secretar General) – Institutul Cultural Român, Liviana Dan (Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal), Virgil-Ştefan Niţulescu (Muzeul Ţăranului Român), Alina Şerban (Asociaţia pepluspatru), Mihai Mihalcea (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti). Moderatori: Corina Dragomirescu (Academia de Advocacy) şi Raluca Pop (CSCI)

Cluj-Napoca, Fabrica de pensule (Henri Barbusse 59-61)

www.fabricadepensule.ro

11 noiembrie – Managementul spaţiilor de artă independente. Relaţia între spaţiile culturale şi comunitate

Scena independentă din România şi-a depăşit adolescenţa timidă. Nevoia de a produce un discurs articulat şi susţinut a făcut ca în ultimii ani, în ciuda precarizării condiţiilor de finanţare, să apară spaţii independente destinate producţiei şi difuzării artei contemporane. Discuţia caută să analizeze contextul actual şi să schiţeze perspectiva dezvoltării spaţiilor independente. Care sunt condiţiile în care spaţiile deschise recent pot să continue să existe şi să crească? Care este ”normalitatea” funcţionării spaţiilor/centrelor culturale independente?  Ce rol îşi asumă iniţiatorii acestor spaţii în relaţie cu comunitatea locală? Mai mult, suntem interesaţi să identificăm mecanismele manageriale, economice, formele de cooperare – în interiorul scenei artistice, între sectoare şi între aria publică şi cea privată – şi soluţiile la nivel de politici locale şi naţionale care pot aduce stabilitatea funcţionării şi apariţia constantă de noi spaţii artistice independente.

Participanţi: Adrian Bojenoiu & Alexandru Niculescu (Club Electroputere Craiova), Corina Bucea (Fabrica de pensule), Kinga Kelemen (Groundfloor Group), Miki Branişte (Asociaţia Colectiv A), Grupul de acţiune socială (tbc), Ştefania Ferchedău (artsf), Raluca Pop (banipentruarte). Moderator: Rariţa Zbranca (Fundaţia AltArt/Fabrica de pensule)

PROGRAM CENTRU-RESURSĂ

24 OCTOMBRIE – 4 NOIEMBRIE 2011

CENTRUL DE INTROSPECŢIE VIZUALĂ, Str. Biserica Enei nr.16, sector 1, Bucureşti

www.pplus4.ro

CIV devine centru-resursă în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie. Materiale documentare, cărţi, informaţii, prezentări informaţii şi discuţii cu echipa proiectului şi a invitaţilor săi au fost gândite pentru a oferi resursele necesare înţelegerii procesului de participare publică, provocărilor manageriale şi financiare legate de derularea unei activităţi culturale în regim independent, respectiv instrumentele disponibile pentru advocacy în România. Centrul-resursă este deschis în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie în intervalul orar 11.00 – 19.00.

Mulţumim celor care ne-au pus la dispoziţie materialele tipărite pentru centrul-resursă:

add knowledge library

Asociaţia Pepluspatru/Centrul de Instropecţie Vizuală

Biblioteca Alternativă

Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Institutul de Politici Publice

Ioana Tamaş

Societatea Academică din România

şi membri CSCI

Vă aşteptăm la CIV!

Luni, 24 octombrie 201

16.00-18.00 – Consultare şi implicare cetăţenească pentru o viaţă mai bună

Prezintă: Mariana Niţelea, Coordonator Grup Local de Acţiune Bucureşti în proiectul: „Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active”

Asociaţia CRIES – Centrul de Resurse şi Iniţiative Etice şi Solidare, www.cries.ro

Proiectul „Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active”, desfăşurat de Asociaţia CRIES, urmăreşte, în fiecare din cele 8 oraşe în care este implementat, dezvoltarea unui Plan Local de Coeziune Socială pe baza metodologiei Consiliului Europei, prin intermediul unui Grup Local de Acţiune (GLA). Utilizând dialogul social, formă eficientă şi democratică de cooperare şi de soluţionare a problemelor, proiectul va genera crearea a 8 teritorii de coresponsabilitate socială. Constituit în iulie 2011, GLA Bucuresti este alcătuit din 20 reprezentanţi instituţionali şi ai societăţii civile, care au demarat procesul de consultare şi implicare cetăţenească pentru stabilirea direcţiilor de dezvoltare ale planului local din sectorul 1. Sub forma unui focus-grop, participanţii la prezentare vor deveni parte a proiectului şi vor contribui la o nouă definire a bunăstării pentru sectorul 1 din Bucureşti.

Joi, 27 octombrie 2011

14.00-15.45 – Instrumente și mecanisme eficiente de influențare a politicilor publice

Prezintă: Elena Iorga, Director de programe IPP şi Raluca Mihai, Asistent programe IPP

Institutul de Politici Publice, www.ipp.ro

Cum pot fi folosite şi aplicate în activitatea curentă a organizaţiilor neguvernamentale instrumentele specifice ale politicilor publice, cu scopul de a influenţa în mod legitim şi transparent procesul decizional? Institutul de Politici Publice a lansat şi gestionează un instrument neconventional care ajută la monitorizarea, informarea şi nu în ultimul rând implicarea cetăţenilor interesaţi de procesul legislativ – site-ul www.alesiivoteaza.ro. Cum poate fi acest site folosit şi ce rezultate au avut utilizatorii săi? Prezentarea va oferi răspunsuri la aceste întrebări şi se doreşte o ocazie de dialog cu cei prezenţi.

16.00-18.00 – Resurse pentru participare publică şi advocacy: legi, coaliţii, asistenţă pentru societatea civilă

Prezintă: Florina Presada, coordonator proiecte CeRe

Centrul de Resurse pentru Participare Publică, www.ce-re.ro/home

Centrul de Resurse pentru Participare Publică se prezintă. Ce programe desfăşoară, ce înţelegere acordă advocacy-ului şi participării publice şi ce este Serviciul Permanent de Advocacy PAS (care devine operaţional din 10 noiembrie)? Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public și Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică sunt două instrumente concrete prin care instituțiile publice practică buna guvernanţă. Ce prevăd aceste legi? Nu în ultimul rând, va fi discutată activitatea şi structura Coaliţiei ONG pentru Fonduri Structurale.

Vineri, 28 octombrie 2011

14.00-16.00 – Managementul financiar şi implementarea de proiecte în România – elemente legate de subvenţionarea instituţională şi de finanţarea organizaţiilor neguvernamentale şi a artiştilor

Prezintă: Andreea Grecu, doctor în economie, Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Istorie veche, Arheologie şi Istoria artei.

Managementul financiar este o parte integrantă a eforturilor de administrare a unui proiect, surprinzând printre altele modul de realizare şi executare a bugetelor, planificarea financiară a organizaţiei şi a proiectelor (a fluxurilor de numerar), activitatea de întocmire a unui raport financiar. În contextul naţional, procedura de lucru bazată pe proiect se intersectează cu procedura legată de subvenţionarea culturii din fonduri naţionale şi locale. Planificarea financiară este esenţială pentru reuşita unui proiect şi pentru atingerea obiectivelor pe care acesta şi le propune.

Cuvinte-cheie: cheltuieli eligibile, deviz de cheltuieli, venituri estimate, buget, flux de numerar, calendar financiar, raportarea finanţărilor, ghidul finanţatorului

Luni, 31 octombrie 2011

16.00-18.00 – Drepturi şi îndatoriri – cele mai frecvente contracte utilizate de artişti în România

Prezintă: Andreea Grecu, doctor în economie, Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Istorie veche, Arheologie şi Istoria artei.

Cadrul juridic permite o dezvoltare substanţială a scenei culturale în măsura în care sunt facilitate încheierea de contracte între organizaţia culturală, pe de o parte, şi artistul creator al unei opere originale, pe de altă parte. Pe lângă prevederile Codului Muncii, care sunt aplicate uneori parţial sau incorect, un free lancer este avantajat de cunoaşterea Legii nr. 8 din 1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, respectiv ale Ordonanţei de Guvern referitoare la înregistrarea şi funcţionarea unei persoane fizice autorizate.

Cuvinte-cheie: contract de muncă, colaborare pe durata unui proiect, convenţie civilă, contract de prestări servicii, ANAF, REVISAL.

Marţi, 1 noiembrie 2011

15.00-16.30

Despre limitele şi şansele unui vot în care variantele de răspuns sunt în opoziţie. Aplicaţie pe debate.

Prezintă: Monica Mocanu, preşedinte executiv ARDOR şi Raluca Bogdan

Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, www.ardor.org.ro

Monica şi Raluca sunt organizatoare şi participante la dezbateri publice în care se solicită votul audienţei înainte şi după un debate, pe o temă propusa din start. Vă invităm la o discuţie despre felul în care votul adus într-o astfel de situaţie este o expresie a participării reale la dialog sau este bruiat de limitele induse de felul „radical” în care este propusă discuţia, prin poziţionarea pro/contra. Cum reuşesc moţiuni bine formulate să întărească procesul de deliberare? Controversa argumentată pe care o presupune un debate cântăreşte mai bine sau nu valorile/soluţiile puse în balanţă? Ce valoare capătă votul după o astfel de dezbatere? Vă invităm într-un experiment de vot multiplu: înainte şi după un debate.

17.00-19.00 – Introducere în luarea deciziilor prin consens

Prezintă: colectivul Bibliotecii Alternative

Biblioteca Alternativă, www.biblioteca-alternativa.noblogs.org

Consensul este un proces democratic-direct de luare a deciziilor ce include şi reflectă, prin diverse tehnici creative, poziţiile tuturor celor implicaţi. Contrar modelului bazat pe vot, în care decizia aparţine majorităţii, cel consensual încearcă să identifice soluţii acceptabile pentru toti participanţii la luarea deciziei, astfel încât toţi membrii grupului să poată susţine deciziile luate în mod colectiv. Vă propunem un atelier introductiv în care să discutăm despre semnificaţia modelului consensual, aplicabilitatea acestui model şi precondiţii pentru funcţionarea lui, rolul facilitatorilor etc. Atelierul se doreşte a fi unul participativ, astfel că vă aşteptăm să ne vorbiţi despre experienţele voastre pozitive şi negative în situaţii de aplicare a consensului.

CULTURA ACTIVĂ este un proiect iniţiat de Raluca Pop & Ştefania Ferchedău pentru CSCI.

Mai multe detalii: coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com sau coalitia@artsf.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.