Exista Mai Bine? (Interviurile RomaniaPozitiva)

1

Salut! Bine ai (re)venit la noi pe site! Ce mai faci? Bine?

Revenim în online cu un nou interviu din seria „Interviurile RomaniaPozitiva„. De această dată avem plăcerea și onoarea să vă prezentăm o organizație despre care tocmai numele vorbește foarte bine!  Asociația Mai Bine este invitatul din călătoria noastră online. De vorbă ca între site-uri cu maibine.eu! La bună citire! Nouă ne-a plăcut mult ce ne-au scris cei de la MaiBine.eu!

RomaniaPozitiva (RP): Cine sunt oamenii de la Maibine.eu?

Maibine.eu (MB): In spatele proiectelor desfasurate sub numele „Mai bine” sunt oameni buni cu intentii bune, sustinatori ai principiilor de dezvoltare durabila – ai progresului incadrat de echilibru intre om si mediu – atat din punct de vedere economic cat si social. Suntem tineri, dar si varstnici; ieseni, dar si membri sustinatori din alte orase ale tarii; avem formari in variate domenii, iar ceea ce ne uneste reprezinta dorinta de a regasi valori demne de a ne conduce mentalitatea si comportamentul spre o societate mai buna.

RP: Care este ideea centrala a initiativei Maibine.eu?

MB: Ideea de baza o reprezinta promovarea unui stil de viata etic, ecologic si echitabil. In acest spirit, initiativele cu care am pornit la drum la inceputul anului 2009 sunt promovarea unui spirit civic si a responsabilizarii, creerea unei platforme educationale, care sa constituie o sursa de informare asupra principiilor dezvoltarii durabile, incurajarea comertului local, a comertului echitabil, a pastrarii traditiilor romanesti, implementarea unor proiecte care vizeaza protectia mediului si sprijinirea grupurilor defavorizate.

RP: Care sunt planurile – proiectele de viitor?

MB: Daca este sa vorbim despre proiectele concrete din viitorul apropiat, la sfarsitul lunii martie va avea loc evenimentul Zile verzi, care va include proiectii de filme tematice si workshopuri ce vor prezenta perspective economice, ecologice si sociale ale unui consum responsabil, precum si o companie de plantare a unor puieti premergatoare evenimentului. Apoi in luna mai se va desfasura Saptamana Fair Trade, eveniment in cadrul caruia vor avea loc expozitii, proiectii de filme tematice si ateliere de lucru, toate cu scopul de a populariza conceptul Comertului Echitabil.
La un nivel mai general, pentru viitor ne dorim sa ajungem un ONG puternic, care sa aiba un cuvant de spus in proiectele si deciziile luate la nivel local, si nu numai.

RP: Cat de greu este sa faceti astfel de activitati in Romania?

MB: Greutatea a venit pana acum atat din birocratia demersurilor oficiale necesare in organizarea unor proiecte, cat si din atitudinea oamenilor cu abilitatea de a ne ajuta, si care se complac in pozitii de neputinta. De asemenea, un alt impediment a fost atitudinea unor institutii in ceea ce priveste statutul de organizatie non-guvernamentala si faptul ca mare parte din activitatile noastre sunt desfasurate pe baza de voluntariat.

In afara acestor mici obstacole, cred ca lucrurile bune pot fi puse in practica in Romania la fel ca in orice alta tara europeana. Platformele educationale pe care le-am implementat pana acum, in ceea ce priveste reciclarea selectiva a deseurilor si un consum sustenabil speram ca isi vor lasa amprenta in dezvoltarea ulterioara a comunitatii locale.

RP: Am vazut pe website ca unul din domeniile de interes este pastrarea traditiilor romanesti. Care sunt ideile de proiecte pentru acest domeniu?

MB: Momentan avem in desfasurare un proiect care implica valorificarea produselor fabricate din fir de canepa, a impletiturilor din lana si a obiectelor crosetate din bumbac si canepa. Produsele sunt lucrate manual, deci cu un consum minim de energie electrica, cu respect atat pentru oameni cat si pentru natura.

RP: Ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada?

MB: Ceea ce pare a lipsi vremurilor noastre in Romania este increderea in puterea gesturilor marunte, si in insemnatatea unor initiative care sa reuneasca aceste gesturi, si care sa schimbe ceva din ceea ce se intampla in jurul nostru. Din punctul nostru de vedere, reforma cea mai importanta este a stilului in care ne traim viata astazi, mereu grabiti, facand compromisuri care reprezinta solutii doar pe termen scurt si foarte scurt, pierzand uneori din vedere ce lasam in urma noastra prin nepasare.

RP: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.

MB: Pentru a avea ochii si constiinta deschisa la nevoile societatii in care traim, adevarata schimbare trebuie sa se regaseasca in atitudinea noastra fata de mediu si fata de oamenii din jurul nostru. Un citat atribuit lui Edmund Burke, dar cu sursa nedovedita nici pana astazi spunea: „Singurul lucru necesar pentru ca raul sa triumfe este ca oamenii buni sa nu faca nimic.”

Mulțumim celor de la Maibine.eu pentru interviu!
RomaniaPozitiva sustine Maibine.eu!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Exista Mai Bine?

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.