Este esențial să scăpăm de paradigma “merge și așa” și să credem cu adevărat că putem schimba ceva

1

Soluții pentru România performantă într-un interviu cu *Mihaela Perianu, membru al boardului Fundației Romanian Business Leaders. Fundația organizează în perioada 3-5 februarie 2012 primul summit al mediului de afaceri românesc, Romanian Business Leaders Summit.


RomaniaPozitiva: Peste 80% dintre români nu cred că se va schimba ceva în bine în următorii trei ani în România. De unde poate veni soluția?

Mihaela Perianu: Când mă gândesc la soluții, mă gândesc doar la ce-mi stă în putință mie și oamenilor din jurul meu. Nu mă pot gândi la soluții generale de tip schimbăm guvernul sau atragem investitori pentru că în această zonă nu pot influența direct.

Ce putem face noi, oamenii care lucrăm în mediul privat? Deși sună filozofic, este esențial să credem că putem face ceva. Suntem mult, mult, mult prea cinici și resemnați. În al doilea rând, trebuie să și vrem să facem ceva. E mai ușor să fim resemnați decât să ne suflecăm mânecile și să facem un lucru mic care să facă diferența.

Ani de zile am fost foarte revoltată de ce se întâmplă în România. Mă revolta clasa politică, corupția și lispa de viziune și integritate a celor care ne conduc țara.

M-am bucurat enorm de inițiativa lui Mihai Marcu de a coagula oamenii de afaceri și de a acționa în sensul creșterii speranței de a trăi într-o Românie mai albă, ieșind din zona gri-închis în care ne aflăm. Fundația Romanian Business Leaders este o organizație neguvernamentală în care pot contribui. Pot, în sfârșit, face ceva. Pot părăsi tribuna și intru în teren.

România are un inamic comun – guvernanții – care blochează orice inițiativă. Generează o energie distructivă și resemnată. Mai sunt și alți inamici care blochează soluțiile. Nu îi vedem pentru că suntem mult prea orbiți de marele nostru inamic comun – Guvernul României.

Un inamic invizibil este conflictul dintre generațiile X și Y, pe care-l regăsim zilnic la locul de muncă. Generația X ocupă posturile de conducere în companiile românești și multinaționale din mediul privat și are o profundă neîncredere în cei tineri, generația Y.

Noi, cei din generația X a României, sub presiunea crizei și a ideii că noi ne-am făcut mari și frumoși de unii singuri, fără ajutor de la alții, nu vrem să contribuim la pregătirea generației tinere. Nu ne luăm timp să-i înțelegem pe tinerii României și contextul istoric în care ei s-au născut și dezvoltat. Ca atare, nu facem eforturi în a deveni modele pentru ei, a le fi mentori.

Generația X nu este o generație activistă. Nu ne place să ne implicăm în activități sociale și ne uităm cu un zâmbet cinic la tinerii generației Y. Ei, prin definiție, sunt activiști și au energia și optimismul de a contribui la o Românie mai albă.

Când ne gândim la soluții pentru România avem tendința să ne gândim la ceva radical și de mare anvergură. Dar, ne pare atât de greu și imposibil de făcut, încât abandonăm orice demers de a acționa în orice fel.

Așadar, soluțiile simple și la îndemână sunt legate de implicarea fiecăruia dintre noi în a genera un mediu integru în jurul nostru. Asta înseamnă să scăpăm de paradigma “merge și așa”, să ne implicăm în activități sociale care să facă România mai frumoasă, să nu descurajăm inițiativele tinerilor care au dorința de a contribui și să susținem valorile românești.

RomaniaPozitiva: Leadership în mediul public vs. Leadership în business. Care este strategia prin care oamenii valoroși din business pot fi implicați în poziții de leadership public?

Mihaela Perianu: Oamenii valoroși se vor implica în leadership-ul public numai dacă nu vor fi constrânși să renunțe la valorile lor. Ei trebuie să simtă că sunt lăsați să-și aducă o contribuție pentru a schimba ceva.

Ne întoarcem, din nou, la sentimentul de încredere. Oamenii care țin la valorile lor, în special la integritate, vor fi destul de circumspecți în legătură cu implicarea în leadership-ul public.

RomaniaPozitiva: Peste 70% dintre români apreciază că antreprenorii români sunt necinstiți. Care este soluția/abordarea mediului de business la această stare?

Mihaela Perianu: Sunt foarte mulți antreprenori români de la care străinii au de învățat și vice-versa. Putem învăța unii de la alții. Acest 70% cred că izvorăște din aceeași paradigmă că tot ce-i românesc e prost și că tot ce vine din străinătate e bun.

Am fost uimită să aud de la o doamnă respectabilă că, inclusiv bărbații din România sunt lipsiți de maniere și că avem mare noroc cu străinii care lucrează în România și de la care bărbații români au de învățat. Mi se pare prea mult.

*Cine este Mihaela Perianu?

Cu 20 de ani experiență în consultanță și recrutare și 10 ani în training, Mihaela Perianu a fondat Aims Human Capital (2001) și Dale Carnegie Training (2005). A deschis birourile Snelling Personnel Services din București (1991) și Timișoara și Sofia (1994). După 10 ani în care a condus piața de recrutare din România, compania devine Aims Human Capital și intră în Asociația Internațională de companii independente de executive search.

——–

Romanian Business Leaders Summit (RBLS).

RBLS îi va reuni la București, pe 3-5 februarie 2012, pe cei mai importanți 300 de lideri de business din România, într-o inițiativă istorică a comunității de afaceri de a reproiecta viitorul țării. Liderii din business vor lucra la o viziune și la un plan de acțiuni pentru a face România o țară competitivă, bazată pe o economie antreprenorială construită de lideri care lucrează împreună.

Rezultatul primei ediții a RBLS va fi un Memorandum Public care va include proiecte și acțiuni specifice și o programare a implementării lor pentru a face România o țară performantă.

50 de locuri la Summit sunt rezervate pentru tinerii lideri români. Aflați mai multe despre condițiile de înscriere pentru tinerii lideri de pe http://www.rbls.ro/leaders.php.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: “Dacă vrem o Românie mai bună, avem datoria să acționăm pentru a o face mai bună” | Romania Pozitiva

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.