Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Enciclopedia Romaniei: peste 1.300 articole in 9.000 de pagini de “cultura ca stil de viata”!

4

În România există o mulţime de proiecte fascinant de frumoase! În România există oameni care pun energie, timp şi suflet pentru cauze cel puţin pozitive. Dar nu prea aflăm despre aceste proiecte sau despre aceşti oameni. De ce? Pentru că nu e nimic „sensaţional” în povestea lor. Nu e un divorţ în direct şi nu sunt nici împuşcături în stradă…

E doar multă muncă. Şi Pasiune.

Din martie 2008, 30 de voluntari muncesc la o Enciclopedie online a României. Un fel de Românie online de la A la Z, cum îşi prezintă munca chiar ei. Mobilizează resursele informaţionale din mediile tradiţionale către mediul digital, online şi promovează cultura ca stil de viaţă. Şi nu e puţin lucru. Peste 1.300 articole, peste 1.500 fişiere media, peste 9.000 pagini.

Aproape 1 milion de vizualizări.

***

Enciclopedia României: peste 1.300 articole în 9.000 de pagini de “cultură ca stil de viaţă”!

Avem plăcerea şi onoarea să-ţi prezentăm un interviu de excepţie despre proiectul Enciclopedia Romaniei în rubrica Interviurile RomaniaPozitiva , Elena Mavrodin & Florin Ghindă, ianuarie 2011.

 • RomaniaPozitiva: De ce o Enciclopedie a Romaniei? Care este motivatia voluntarilor pentru un astfel de proiect?

La prima întrebare pot fi oferite mai multe tipuri de răspunsuri, unele care ţin mai degrabă de filosofia unui proiect enciclopedic, iar altele care au în prim plan modul în care oamenii consumă astăzi informaţia. Ambele perspective au ca puncte de intersecţie o realitate istorică, dar şi o întrebare legitimă „Mai are nevoie o societate puternic informatizată, în care informaţia se află la un click distanţă, de o enciclopedie?”

Realitatea istorică, mai exact o realitate culturală, este că în ultimii zeci de ani în România nu a existat un interes deosebit pentru lucrări exhaustive, cu caracter enciclopedic, despre România. Ar fi nedrept să spunem că nu s-au publicat lucrări foarte bine scrise despre România (dicţionare geografice, dicţionare despre personalităţi, dicţionare enciclopedice etc), dar o lucrare exhaustivă precum Enciclopedia României, – publicată în patru tomuri voluminoase acum mai bine de 60 de ani, întocmită de un colectiv aflat sub conducerea lui D. Gusti -, nu s-a mai scris. Cu alte cuvinte, în prezent, nu avem o lucrare actualizată cu o perspectivă istorică, geografică, economică, turistică, administrativă, biografică etc la un loc, la care să apelăm atunci când vrem să ne documentăm asupra României. Poate dacă de-a lungul timpului ar fi fost continuată actualizarea Enciclopediei României a lui D. Gusti … Poate tipărirea clasică a aşteptat să predea onlineului ştafeta publicării de conţinut enciclopedic. Onlineul a preluat ştafeta şi aşa apărut enciclopediaromaniei.ro

În continuarea ideilor avansate anterior vine şi răspunsul la întrebarea legitimă formulată mai sus. Informatizarea crescută şi propagarea informaţiilor cu o viteză de neconceput acum câteva zeci de ani aduce individul dornic de informare online în faţa unei avalanşe de conţinut de toate felurile: conţinut valabil, bine verificat, dar şi conţinut îndoielnic sau chiar de foarte proastă calitate. Dacă aducem în discuţie şi schimbarea survenită în modul în care înţelegem astăzi să ne informăm (de multe ori interogăm un motor de căutare şi dorim informaţii exacte şi cât mai utile), vom înţelege că o enciclopedie online, bine documentată, poate fi un fir roşu pentru orientarea în noianul de conţinut disponibil în online. Cel mai bun argument pentru toate aceste idei este fenomenul wikipedia şi modul în care acest proiect a găsit potrivit să producă conţinutul: voluntarii.

Fără a intra în detalii asupra web 2.0, wikipedia a confirmat că un proiect online poate fi de succes şi chiar credibil pe baza conţinutului generat de utilizatori neremuneraţi, intitulaţi generic voluntari. Pentru a fi voluntar într-un proiect web 2.0, în sens larg, dar şi în particular în cadrul Enciclopediei României, cred că principala motivaţie ţine de motivatori intrinseci şi anume să doreşti să construieşti conţinut util celorlalţi. Dintr-o altă perspectivă este important altruismul, capacitatea de a împărtăşi dezinteresat cu ceilalţi creaţia ta.

 • RomaniaPozitiva: Cum reacţioneaza mediul romanesc la aceasta initiativa? Care sunt principalele provocari?

Dacă prin mediul online românesc înţelegem utilizatorii care caută informaţii online despre România, proiectul enciclopediaromaniei.ro este bine primit. În sprijinul susţinerii acestei afirmaţii pot fi adus argumente directe – feedback prin mesaje de la cititorii enciclopediei sau indirecte – numărul din ce în ce mai mare de vizitatori, practic o dublare a numărului de la an la an (proiectul a fost lansat în martie 2008).

Provocările sunt multe, o parte din ele, le-am manageriat, cred eu, destul de bine şi asta datorită unei oarecare experienţe a noastre în mediul online. Probabil principala provocare, specifică unui proiect enciclopedic, este generarea de conţinut exact, bine documentat, acoperit de surse credibile, nepărtinitoare. Provocarea aceasta are o dimensiune specifică României şi anume subdezvoltarea unei literaturi de specialitate pe anumite subiecte. Aş aduce în discuţie un singur exemplu „Monografia localităţilor din România”, un domeniu destul de slab documentat încât de mult ori informaţiile despre localităţile din România, prezente în resurse tipărite, nu sunt suficiente pentru a produce un conţinut bine documentat.

O provocare pe termen lung este să găsim punţi de legătură către lumea academică. Din această direcţie am primit foarte puţine semnale, dar cele primite până acum, sunt destul de încurajatoare şi ne motivează să perseverăm. Ne este foarte dificil să găsim un limbaj comun cu această lume şi este cu atât mai greu să îi combatem reticenţele faţă de mediul online. Ne-am convins că este un proces foarte anevoios, care necesită multă muncă şi răbdare, dar suntem convinşi că nu este altă cale şi că viitorul culturii este pe internet.

 • RomaniaPozitiva: Cum ati gandit organizarea activitatii pentru un proiect de asemenea dimensiuni, din punct de vedere al acoperirii continutului? (Fiecare colaborator si-a ales un domeniu? Sau fiecare poate contribui in oricare din capitole, asa cum sunt ele impartite: cultura, istorie, geografie, societate?)

În principiu, organizarea enciclopediei respectă ideea de bun simţ precum că istoricul scrie cel mai bine despre istorie, geograful despre geografie şamd, dar accentul cade pe verificabilitatea conţinutului introdus în articole şi pe respectarea unor direcţii de abordare acceptate în literatura de specialitate. Enciclopedia României se doreşte a fi un proiect de sinteză a cunoştinţelor despre România, aşa cum vorbesc sursele despre aceste cunoştinţe. Din această perspectivă nu este interzisă producerea de conţinut documentat pe orice subiect de către orice editor, în schimb nu este de dorit producerea de conţinut fără specificarea surselor.

 • RomaniaPozitiva: Va rugam sa impartasiti din experienta dumneavoastra in dezvoltarea acestui proiect si altor potentiali antreprenori care, poate, insipirati de impresionanta dumneavoastra initiativa, vor indrazni, la randul lor, sa se arunce in „marea“ initiativei voluntare. Pentru acestia, va rugam sa ne explicati ce inseamna a obtine o licenta „Creative Commons-Atribuire-Necomercial-Fara opere derivate“?

În opinia noastră o iniţiativă voluntară are ca principale coordonate pasiunea pentru domeniul în care este subscrisă acea iniţiativă şi construirea unui nucleu dur care să fie capabil să susţină acel proiect, mai ales în momentele dificile. Cu cât acel nucleu dur împărtăşeşte şi internalizează cât mai multe din principiile iniţiativei, cu atât mai mult proiectul acelei iniţiative are şanse mai mari de reuşită.

Pe scurt, „Creative Commons-Atribuire-Necomercial-Fără opere derivate” face parte din categoria licenţelor copyright „Creative Commons”, adică o licenţă care spune că „some rights reserved”, opusă Copyrightului clasic, care specifică „all-rights reserved copyright”. Enciclopedia României este licenţiată astfel încât să fie permisă distribuirea conţinutului în scopuri culturale, educativ-informative, dar nu într-o formă care să aducă beneficii comerciale. O altă cerinţă a acestei licenţe este de a nu crea opere derivate cu ajutorul conţinutului Enciclopediei României. Ultimul aspect tălmăcit ar suna aşa: “nu lua textul de pe Enciclopedia României, nu schimba 2-3 cuvinte şi titlul, după care spui că este creaţia ta sau a noastră”. Aş menţiona un singur motiv pentru care nu dorim acest lucru şi anume nu urmărim obţinerea unor profituri materiale de pe urma proiectului, dar dorim să fie recunoscută munca celor care activează în cadrul proiectului Enciclopedia României. În plus, pentru ca un text să fie marca Enciclopedia României trebuie să fie aşa cum l-am produs noi, nu conform modificărilor ulterioare ale terţilor.

 • RomaniaPozitiva: Enciclopedia Romaniei – citez – „îşi propune să promoveze şi să consolideze prezenţa culturii române în spaţiul virtual al internetului, isi propune promovarea culturii ca stil de viata“. Ce inseamna, in viziunea dumneavoastra, a adopta cultura ca stil de viata? Ce ar avea „de castigat” un tanar, aflat la inceput de drum in educatia si / sau fomarea sa profesionala, prin asumarea acestuia?

Sloganul „Cultura ca stil de viaţă” este o exprimare metaforică pentru o filosofie de viaţă, credem noi, utilă României, filosofie care practic ne-a împins să punem bazele Enciclopediei României. Acest concept poate fi explicat cel mai bine printr-un exemplu simplu. Atunci când mergi în vacanţă sau chiar într-o excursie de business undeva în România şi vezi bunăoară o lucrare deosebită de arhitectură, să nu treci impasibil pe lângă ea. Scoţi aparatul foto (pe care mulţi dintre noi îl avem în permanenţă la gât), faci o poză – nu doar cu tine în faţa obiectivului – afli cum se numeşte acel obiectiv, cauţi câteva informaţii despre el, iar mai apoi încerci să publici undeva ce ai aflat. Pentru publicarea online recomandăm enciclopediaromaniei.ro.

Sunt încă obiective în România necunoscute şi nepopularizate, mai ales la sate (biserici, ruine etc) de o mare însemnătate istorică şi culturală, care aşteaptă să fie descoperite sau readuse în atenţia marelui public.

O astfel de abordare ar fi una pasivă, dar există şi exprimări active, ca de exemplu organizarea în cadrul unor asociaţii prin care mai mulţi indivizi să militeze pentru popularizarea turismului în anumite zone, pentru readucerea anumitor obiective în circuitul cultural etc.

În timpurile moderne, un tânăr la început de drum pleacă în viaţă cu un „handicap” major din punct de vedere cultural şi anume limitarea culturii generale ca urmare a supraspecializării pe un anumit domeniu. Din altă perspectivă, cultura generală a fost dintotdeauna apanajul efortului individual, iar o abordare de genul „Cultura ca stil de viaţă” îmbină utilul cu plăcutul şi ar putea fi un răspuns la acea limitare a viziunii asupra planului general din cauza supraspecializării.

 • RomaniaPozitiva: Care sunt planurile / proiectele de viitor pentru Enciclopedia Romaniei?

Cei trei ani petrecuţi în proiectul Enciclopedia României ne-au demonstrat că cel mai important aspect al unui proiect este să-l menţii în viaţă şi să-l dezvolţi. Vrem ca acest proiect să aibă o continuitate în tip, să capete o dimensiune naţională, să aibă o viaţă proprie şi să nu trebuiască să depindă doar de persoanele noastre. Concret, în perioada următoare ne-am propus să dăm proiectului Enciclopedia României o coerenţă juridică sub forma unei Asociaţii, prin intermediul căreia să ne putem mişca şi în afara mediului online. Ne mai propunem să atragem noi colaboratori (ne bucurăm în ultimul an am reuşit să atragem colaboratori extrem de valoroşi) şi să aducem câteva îmbunătăţiri tehnice.

 • RomaniaPozitiva: Ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada?

Credem că România are nevoie de mai multă informare şi educaţie. Şi nu ne referim doar la educaţia instituţionalizată, ci mai mult la aspectul de autoeducaţie, de dezvoltare a individului, a identităţii sale şi a conştiinţei de sine. Ar trebui ca fiecare să fim în stare să punem umărul, fiecare în domeniul lui, la aducerea României la un nivel comparabil cu celelalte ţări ale Uniunii Europene.

 • RomaniaPozitiva: Cine esti? Un vis al tau pentru / despre Romania?

Să reuşim ca împreună să facem o Românie în care să vrei să trăieşti, o Românie în care să poţi să trăieşti, iar dacă doreşti să pleci din această ţară să o faci dintr-o dorinţă de cosmopolitism şi nu ca o necesitate de a supravieţui.

—-

Mihai Maier (30 de ani), unul din iniţiatorii şi coordonatorii proiectului enciclopediaromaniei.ro

Studii: universitare – Universitatea Bucureşti (Ştiinţe Sociale), postuniversitare – SNSPA (Comunicare şi Relaţii Publice)

Mesaj pentru RomaniaPozitiva.ro
Atunci când un proiect online românesc pleacă la drum cu gândul să fie o oglindă care reflectă aspectele pozitive despre România, înseamnă că acel proiect este pozitiv pentru cititorii români. Cred că românii au nevoie de aspecte pozitive, poate acum mai mult ca niciodată, mai ales că suntem înconjuraţi de tot mai mult negativism. Se poate gândi şi vorbi despre România şi la pozitiv, asta am înţeles eu din RomaniaPozitiva.ro

Interviurile RomaniaPozitiva , ianuarie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

4 comentarii

 1. Pingback: romaniapozitiva.ro ne-a întrebat @ Enciclopedia României

 2. avatar

  uups! kalimero nu-i roman!!!!
  ma rog! ma fratilor si cat platiti pentru colaborarea asta? ca daca e pe gratis… cat dai, atita face! va rog sa corectati articolul cu batalia de la Adamclisi. Dacii erau aliati poate cu bastarnii germani din nordul Daciei , nu cu burii, asa cum ati scris (si cu sarmatii); burii sunt un trib tracic (dacic) recunoscut ca atare de mult. Daca toate articolele sunt la fel……………..
  Mai cititi si voi cite ceva. (Berciu etc.)

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.