Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eliberarea trotuarelor! Bucurestiul fara rable!

1

Revenim în online cu un nou interviu din seria “Interviurile RomaniaPozitiva“. De această dată avem plăcerea să vă prezentăm o iniţiativă interesantă, în special pentru bucureşteni. Iulian Boia este invitatul nostru în această călătorie online. El ne povesteşte puţin despre „Bucureştiul, oraş fără rable„,  o iniţiativă urbană de a depista şi localiza maşinile abandonate în stradă, cu scopul, evident, de a elibera trotuarele capitalei.

RomaniaPozitiva: Care este ideea centrală a iniţiativei „maşini abandonate”?
Iulian Boia: „Prin iniţiativa asta dorim să contribuim în mod semnificativ la îmbunătăţirea acestei situaţii în Bucureşti. Totul a pornit de la o serie de plimbări cu bicicleta în vara anului 2009 când mi-a sărit în ochi numărul mare de maşini vechi, în stare de nefuncţionare care zac pe trotuare, pe spaţii verzi, pe sub balcoane sau pe locuri de parcare care ar putea fi folosite în adevăratul sens al cuvântului.
Ca să schimbăm un pic în bine situaţia vrem să creăm o bază de date publică cu aceste maşini (website), cu localizarea lor exactă şi fotografii, urmând ca mai apoi să dăm o mână de ajutor primăriilor de sector pentru a întocmi mai repede dosarele necesare şi a elimina măcar o parte din rablele de pe străzi.”

RP: Care sunt planurile – proiectele de viitor?
IB: „Referitor la această iniţiativă, mă bucur foarte mult că bucureştenii au fost receptivi şi un număr de 15 persoane au aplicat ca voluntari. Astfel am cunoscut-o pe Daniela Popovici (specialist în resurse umane) care m-a impresionat prin motivaţie şi determinare şi care va coordona implementarea acestui proiect, intrucât eu mă voi întoarce la Iaşi. Daniela va „închega” mai departe o echipă de voluntari cu care să lucreze mai îndeaproape şi care să gestioneze partea de comunicare, relaţia cu autorităţile publice, iar un pas foarte important este câştigarea grantului pe luna iunie de pe Ţara lui Andrei care ne va permite să construim website-ul şi să facem o campanie de comunicare care să pună ceva presiune pe autorităţi. Cu ocazia asta îi îndemn pe toţi cei care citesc acest articol să ne dea o mână de ajutor şi să voteze proiectul „Bucureşti-un oraş fără rable” pe www.taraluiandrei.ro

Eu, personal, o să fiu în Iaşi pentru următoarele 2-3 luni şi o să lucrez la o serie de proiecte personale din zona antreprenoriatului. O poveste mai interesantă este că fac parte dintr-un grup de iniţiativă şi vrem să înfiinţăm o fundaţie comunitară în Iaşi – e un concept destul de nou în România în care cred foarte mult şi sper să pot aduce o contribuţie şi să reuşim să o înfiinţăm până în toamnă. Pentru cei interesaţi mai multe detalii puteţi afla pe www.fundatiicomunitare.ro

RP: Cât de greu este să faceţi astfel de activităţi în Bucureşti? Cum reacţionează bucureştenii? Cum reacţionează autorităţile?
IB: „Eu cred foarte mult că se poate face şi nu e o chestie extraordinară ca efort de timp, bani sau resurse umane, în special dacă autorităţile vor fi dispuse să implice echipe de voluntari – noi asta propunem.

Ţine mult de voinţa, de cât de mult autorităţile locale privesc asta ca pe o prioritate. Şi aici situaţia diferă de la un sector la altul. Din păcate se lucrează cu o eficacitate destul de scăzută… De exemplu, din surse oficiale ştiu că în Sectorul 6 au fost ridicate 114 maşini din aproximativ 900 care au fost depistate…Asta înseamnă o rată de succes de 10-15% şi nu cred că e un lucru cu care să ne mândrim. În acelaşi timp însă cauzele sunt diverse şi ţin atât de legislaţie şi de profesionalismul celor care se ocupă de asta cât şi de comportamentul cetăţenilor de rând sau de bunul simţ, până la urmă. Situaţia de mai sus este valabilă pentru anul 2009.

RP: Ce crezi că are nevoie Bucureştiul în această perioadă?
IB: „Ca să fiu succint – implicare, participare, mobilizare! Dincolo de orice nevoi care există la nivel de infrastructură, educaţie, cultură,  administraţie, eu, personal, cred că este nevoie de spirit civic, de apartenenţă la o comunitate. Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni în adevăratul sens al cuvântului şi să fim dispuşi să ne implicăm în rezolvarea lucrurilor care ne nemulţumesc sau ne creează o neplăcere, trebuie să găsim o formă în care să canalizăm energia dinspre critica oarbă şi inutilă către acţiune civică.”
RP: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.
IB: „Margaret Meads a spus câteva cuvinte care mi s-au întipărit bine în minte „Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has”

Mulţumim Iulian Boia pentru cuvintele adresate! Felicitări pentru iniţiativă şi mult spor în implementare!
RomaniaPozitiva se bucură pentru străzi eliberate de rable în Bucureşti!

RomaniaPozitiva, iunie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.