Educatie + creativitate + sexualitate = intelegere (interviu Mario Barangea)

1

Fundatia Calea Victoriei iti aduce sub vazul ochilor activitati si pasiuni pe care -poate- le credeai pierdute, fie ca este vorba de istoria vechiului Bucuresti, de aroma unui atelier de nutritie sau de creativitatea unui atelier de inventat povesti. Lectorii fundatiei sunt personalitati ale vietii culturale, profesori, cercetatori sau artisti din diverse domenii, care prezinta subiectele propuse in mod original, carismatic si in dialog cu cursantii.

Ca sa vrei sa-ti vezi pasiunile puse in practica, culegem pentru tine cateva cuvinte direct de la lectorii Fundatiei Calea Victoriei. Avem placerea sa-ti prezentam o serie de interviuri cu invitatii Fundatiei Calea Victoriei, lectorii care “pun in scena” pasiunile tale.

Va asteptam cu ceai, intrebari si idei!

Fundatia Calea Victoriei propune ateliere si evenimente culturale tinerilor si adultilor interesati de domeniile umaniste. Atelierele se desfasoara intr-o atmosfera relaxata, non-conformista si interactiva, care face posibila invatarea cu placere fara restrictii, examene sau catedra. Lectorii fundatiei sunt personalitati ale vietii culturale, profesori, cercetatori sau artisti din diverse domenii, care prezinta subiectele propuse in mod original, carismatic si in dialog cu cursantii. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvintului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus. Am vrea ca aceasta serie de interviuri sa fie, pentru cititori, un prim pas in aceasta “imprietenire” cu lumea cartilor si a ideilor. (Fundatia Calea Victoriei)

Interviu Mario Barangea: despre intelegere, educatie si creativitate.

– intrebarile Elena Mavrodin & Florin Ghinda

——————————————————————————————————————————————-

  • RomaniaPozitiva: Cum ati devenit lector la Fundatia Calea Victoriei? Oportunitatea aceasta a venit in intampinarea unei vocatii pedagogice anterior stabilite, sau ati dorit sa experimentati?

Am beneficiat de generozitatea doamnei Sandra Ecobescu (președinta Fundației) și de încrederea domniei sale în abilitățile mele pedagogice. Astfel încât în octombrie 2009 am putut să încep primul curs de creative writing. Am mers și merg în continuare pe o strategie experimentalistă, bine agrementată însă cu tehnici clasice de stimulare a creativității.

  • RomaniaPozitiva: Urmeaza sa incepeti pe 5 martie 2011 un curs pentru copii, intitulat „Atelier de inventat povesti“, aceasta nefiind prima experienta alaturi de copii. Cum a fost sa lucrati cu ei in cadrul atelierului de scriere creativa de anul trecut?

Cu copiii mai lucrez și la o grădiniță din București, sper ca în curând să-mi extind ”aria” și către altele. Atelierele de povești alături de copii sunt lejere, terapeutice pentru mine și interesante, cred, pentru copii. Călătorim împreună prin diferite țări imaginare, având alături personaje inventate. Toată această ”inventică” se produce spontan, eu nu sunt decât un catalizator.

  • Va rugam sa definiti „Romania“ in mod creativ.

România = o stare de spirit rotundă, din care nu lipsește nimic (nici raiul nici iadul) dar e mereu surprinzător să aflu că unul dintre cei doi poli devine vizibil înaintea celuilalt. Niciodată nu e previzibil care și cum. (imagine aici)

  • RomaniaPozitiva: Care credeti ca sunt acum principalele puncte forte ale educatiei copiilor din Romania? Dar principalele carente?

Din câte am putut observa, în Romania se face școală mai solid decât în unele țări occidentale. Nivelul cunoștințelor este mai ridicat, e vorba, în fond, de un standard al acumulării sensibil mai bogat.

Din păcate, tocmai asta se poate transforma, și se întâmplă în multe cazuri, în neajuns. Acumularea fără discernământ a informațiilor colapsează dorința sinceră de a învăța. Actul învățării devine o chestiune greoaie, o metodă ”vie” ar fi de preferat. La noi încă se pune accent pe memorare, mai mult decât pe însușire. Iar practica lipsește cu desăvârșire – ceea ce nu poate fi decât nociv.

  • RomaniaPozitiva: Pe 9 martie incepe cursul „O scurta istorie a Sexualitatii“. De ce aceasta tema? In ce fel va fi diferita abordarea pe care o propuneti?

Pare ciudat că trec prin subiecte atât de diferite (alchimie, creative writing, filosofie, istoria sexualității) dar cred că au un numitor comun toate acestea: e vorba despre înțelegere. Tot discursul meu se centrează în jurul conceptului de înțelegere. Perceput, la rându-i, prin contrariul său: neînțelegerea.

Tema ”istoria sexualității” a constituit (și încă este) o componentă ”strong” a angrenajului societății. Ne vom pricepe mai bine pe noi înșine dacă vom căuta să aflăm cum funcționează cel mai la îndemână mecanism: propriul nostru trup, biologia noastră.

Abordarea va fi diferită prin faptul că voi încerca să aduc în discuție interactivă unele noțiuni culturale care au mascat intenționalități erotice.

  • RomaniaPozitiva: Ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada?

România are nevoie să fie (re)descoperită. Mie îmi pare o țară părăsită – și la propriu și la figurat. N-ar strica să deschidem ochii și să ne uităm atenți în jurul nostru.

  • RomaniaPozitiva: Un vis al Dumneavoastra despre / pentru Romania?

Visul meu despre România a fost multă vreme un coșmar, de fapt. A fost unul dintre motivele pentru care m-am înstrăinat multă vreme de aceste locuri. Acum am pretenția de la mine că m-am trezit și că nu mai visez. Acum încerc să fac ceva, după priceperea mea, pentru cei de aici. Am abandonat, oarecum, ideea că trebuie să visez, mi se pare mai important și mai eficient să încerc să acționez direct.

  • Spatiu liber pentru ce doreste autorul ———————————————–

Îmi doresc ca cei ce ajung să citească aceste rânduri să își găsească vremea de a medita la câteva lucruri esențiale: a înțelege ce se întâmplă e capital, a căpăta discernământ în urma înțelegerii e vital, a acționa în virtutea discernământului dobândit = a fi inteligent. Într-altfel nu cred că se poate.

BONUS: Un mesaj de final de interviu pentru vizitatorii RomaniaPozitiva.

Fiecare e liber să gândească, dar nu oricine gândește liber.

Despre autor: Mario Baragea. Doctorand al Facultății de Filosofie  – Universitatea din București, colaborator al publicațiilor Ziarul de Duminică, Steaua, Egophobia. Informatii pe site-ul Fundatiei Calea Victoriei si pe blogul personal.

Multumim Mario Barangea & Fundatia Calea Victoriei!

Interviurile RomaniaPozitiva, februarie 2011Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.