EdgeRyders, generația tânără se reinventează

1

Update, 10 noiembrie 2011: S-a lansat platforma Edgeryders! Tranzitia spre o mai mare recunoastere din partea societatii a potentialului acestei generatii.

Edgeryders este noul proiect al Consiliului Europei în parteneriat cu Comisia Europeană, condus de o echipă de activişti şi inovatori sociali care cred într-o altfel de abordare a problematicii tranziţiei tinerilor.

Problema: statisticile Eurostat cu privire NEETs arată că aprox. 20% dintre tineri se află în afara sistemelor de educaţie, a programelor de instruire şi a pieţei muncii. Cifra este similară şi în cazul celor trecuţi de 30 ani, sugerând că tranziţia spre autonomie nu mai e legată de ciclul de viaţă. Se tot vorbeşte despre o aşa-numită generaţie pierdută, care nu reuşeşte să-şi canalizeze potenţialul sau să se integreze conform normelor societăţii. Mişcările revoluţionare din Spania, Franţa, Marea Britanie, Africa de Nord din ultimii ani sunt simptomatice pentru ceea ce înseamnă statutul tinerilor în societatea de azi.

Metoda: Edgeryders propune creearea unui nou discurs cu privire la aceste generaţii – a celor de douăzeci, treizeci de ani: în această variantă avem exemple strălucite de tineri activişti, inovatori sociali, oameni extrem de creativi care reinventează ideea de job, de spaţiu public, de învăţare: mişcări stradale artistice ale unor militanţi pentru diverse cauze (vezi flash mobs), şcoli online gratuite de tip peer-to-peer learning, generozitatea în a împărţi bunuri (vezi couch surfing).

Soluţia: umplerea golului între date şi starea de fapt. Cum? printr-o viitoare platformă-joc care să producă recunoaşterea acestor tineri ; prin a-i reuni astfel încât să găsească strategii comune şi să înveţe unii de la alţii;  prin generarea unei versiuni fidelă tranziţiilor lor şi crearea unei propuneri de politici publice în manieră colaborativă, adică prin vocea lor; în cel mai rău caz, în lipsa unor soluţii imediate, Edgeryders se mulţumesc dacă societatea nu va mai proiecta asupra lor un model social şi economic expirat, un model al anilor 70 pe care îl adoptă experţii în politici publice astăzi.

Cei interesaţi sau doritori să devină Edgeryders pot afla mai multe pe blogul proiectului http://edgeryders.ppa.coe.int sau trimiţând un email la adresa edgeryders@gmail.com

Notă : în limba engleză, “riding edges” se referă la acei indivizi care încearcă mereu lucruri noi, cu o doză de risc, iar dacă nu ies aşa cum era de aşteptat îşi asumă rezultatul şi continuă să caute noi oportunităţi. Sunt inovatori, creativi, dinamici.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.