Economy Works, altfel de cursuri de economie pentru elevii de liceu

0

Ai auzit de Economy Works? Îți mai amintești „orele” de economie din liceu?

Videoclipuri, benzi desenate și materiale audio care tratează subiecte economice importante pentru elevii de liceu. Cum îți pare? Aflăm împreună cu tine mai multe informații despre proiectul Economy Works de la Andreea Martinovici, membru fondator al SoLib, organizația care se ocupă de această inițiativă.

Economy Works, sistem e-learning care prezintă elevilor noțiuni de bază de economie și economie politică

  • RomaniaPozitiva: Care este scopul proiectului?

Proiectul nostru va promova ideile libertății și pieței libere cu scopul de a spori receptivitatea elevilor de liceu la principii economice solide. Economy Works constă în principal într-o campanie de e-learning, divizată într-o serie de 3 module, care prezintă elevilor noțiuni de bază de economie și economie politică, menite să îi ajute pe aceștia să înțeleagă mai bine mecanismele unei piețe și societăți libere și, în același timp, să le dezvolte spiritul critic. De asemenea, prin acest proiect, se va crea o bază de date cuprinzătoare de texte, videoclipuri, benzi desenate, materiale audio care tratează subiecte economice importante.

Un alt scop al Economy Works este crearea unei posibilități pentru tinerii din orașe din întreaga țară să se implice într-un proiect național, care complementează cunostințele oferite de învățământului de stat cu noțiuni de economie și economie politică și, în același timp, le oferă perspective de dezvoltare profesională și academică.

În plus, proiectul va duce la crearea unei rețele de tineri ce împărtășesc aceleași interese. Dorim facilitarea inițiativelor care ar putea apărea prin crearea unei astfel de comunități și sprijinirea acesteia.

———————

  • RomaniaPozitiva: Care este motivatia voastra pentru acest proiect?

Echipa din spatele proiectului este o echipă tânără care a înființat asociația Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) cu aproape un an în urmă.

SoLib este o organizație independentă, fără afiliere politică, cu sediul în București, care urmăreste să promoveze principiile libertății și pieței libere contribuind la crearea politicilor publice la nivel național. Pentru a atinge acest scop, ne dorim în primul rând să informăm asupra beneficiilor aduse de un sistem în care proprietatea privată este respectată și în același timp să încurajăm eforturile pentru reforme durabile în vederea creării unei piețe libere.

  • RomaniaPozitiva: Cine sunt participantii la concurs?

Grupul țintă al proiectului sunt tinerii cu vârste între 15 si 19 ani (aproximativ 500 de elevi din 70 de licee din 20 orașe). Predarea va fi structurată în trei module online de câte 2 săptămâni în timpul cărora elevii vor studia folosind mijloacele puse la dispoziție de Solib (texte, prezentări, documentare, videolclipuri, materiale audio, benzi desenate). La sfârșitul fiecărui modul elevii sunt invitați să răspundă la o intrebare de gândire critică printr-un eseu de 1-2 pagini.

La finele celor trei cursuri cei mai creativi și activi 9 participanți vor intra în finală pentru cele 2 locuri sponsorizate la școala de vară organizată de Foundation for Economic Education în luna iulie în Colorado. Finaliștii, alături de instituțiile și partenerii implicați în proiect vor fi invitați să participe la evenimentele organizate la finalul proiectului în București.

  • RomaniaPozitiva: Ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada din punct de vedere educational?

România are nevoie de o abordare conștientă și direcționată. În primul rând, părinții trebuie să realizeze că ei și copii lor sunt beneficiarii unui serviciu educațional asupra calității căruia ar trebui să vrea și să poată să aibă ceva de spus. Chiar dacă indirect, plătim cu toții pentru acest serviciu care ne este furnizat de stat și cred că putem fi de acord că nivelul său calitativ lasă de dorit.

Proiectul nostru oferă o alternativă pentru metoda clasică de predare și învățare și, în măsura în care se va bucura de o reacție pozitivă, va avea loc anual.

  • RomaniaPozitiva: Cine esti? (scurta descriere a persoanei care raspunde la intrebari)

Andreea Martinovici: Sunt membru fondator al SoLib și mă ocup de implementarea proiectelor organizației. Am absolvit un master la London School of Economics și Facultatea de Relații Economice Internationale la ASE. După întoarcerea de la Londra, am lucrat timp de un an în consultanță, iar acum îmi dedic mare parte din timp activității SoLib.

Un vis al tau despre Romania? Mi-aș dori ca România să devină o țară ce poate oferi oportunități reale tinerilor săi și nu numai. Pentru asta mi-aș dori ca societatea civilă să devină mai activă și mai trează, iar românii mai conștienți de drepturile lor.

——————————————————————————————————————————————

Multumim Andreea si SoLib!

Interviurile RomaniaPozitiva, februarie 2011

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează