Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Economy Works, altfel de cursuri de economie pentru elevii de liceu

0

Ai auzit de Economy Works? Îți mai amintești „orele” de economie din liceu?

Videoclipuri, benzi desenate și materiale audio care tratează subiecte economice importante pentru elevii de liceu. Cum îți pare? Aflăm împreună cu tine mai multe informații despre proiectul Economy Works de la Andreea Martinovici, membru fondator al SoLib, organizația care se ocupă de această inițiativă.

Economy Works, sistem e-learning care prezintă elevilor noțiuni de bază de economie și economie politică

  • RomaniaPozitiva: Care este scopul proiectului?

Proiectul nostru va promova ideile libertății și pieței libere cu scopul de a spori receptivitatea elevilor de liceu la principii economice solide. Economy Works constă în principal într-o campanie de e-learning, divizată într-o serie de 3 module, care prezintă elevilor noțiuni de bază de economie și economie politică, menite să îi ajute pe aceștia să înțeleagă mai bine mecanismele unei piețe și societăți libere și, în același timp, să le dezvolte spiritul critic. De asemenea, prin acest proiect, se va crea o bază de date cuprinzătoare de texte, videoclipuri, benzi desenate, materiale audio care tratează subiecte economice importante.

Un alt scop al Economy Works este crearea unei posibilități pentru tinerii din orașe din întreaga țară să se implice într-un proiect național, care complementează cunostințele oferite de învățământului de stat cu noțiuni de economie și economie politică și, în același timp, le oferă perspective de dezvoltare profesională și academică.

În plus, proiectul va duce la crearea unei rețele de tineri ce împărtășesc aceleași interese. Dorim facilitarea inițiativelor care ar putea apărea prin crearea unei astfel de comunități și sprijinirea acesteia.

———————

  • RomaniaPozitiva: Care este motivatia voastra pentru acest proiect?

Echipa din spatele proiectului este o echipă tânără care a înființat asociația Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) cu aproape un an în urmă.

SoLib este o organizație independentă, fără afiliere politică, cu sediul în București, care urmăreste să promoveze principiile libertății și pieței libere contribuind la crearea politicilor publice la nivel național. Pentru a atinge acest scop, ne dorim în primul rând să informăm asupra beneficiilor aduse de un sistem în care proprietatea privată este respectată și în același timp să încurajăm eforturile pentru reforme durabile în vederea creării unei piețe libere.

  • RomaniaPozitiva: Cine sunt participantii la concurs?

Grupul țintă al proiectului sunt tinerii cu vârste între 15 si 19 ani (aproximativ 500 de elevi din 70 de licee din 20 orașe). Predarea va fi structurată în trei module online de câte 2 săptămâni în timpul cărora elevii vor studia folosind mijloacele puse la dispoziție de Solib (texte, prezentări, documentare, videolclipuri, materiale audio, benzi desenate). La sfârșitul fiecărui modul elevii sunt invitați să răspundă la o intrebare de gândire critică printr-un eseu de 1-2 pagini.

La finele celor trei cursuri cei mai creativi și activi 9 participanți vor intra în finală pentru cele 2 locuri sponsorizate la școala de vară organizată de Foundation for Economic Education în luna iulie în Colorado. Finaliștii, alături de instituțiile și partenerii implicați în proiect vor fi invitați să participe la evenimentele organizate la finalul proiectului în București.

  • RomaniaPozitiva: Ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada din punct de vedere educational?

România are nevoie de o abordare conștientă și direcționată. În primul rând, părinții trebuie să realizeze că ei și copii lor sunt beneficiarii unui serviciu educațional asupra calității căruia ar trebui să vrea și să poată să aibă ceva de spus. Chiar dacă indirect, plătim cu toții pentru acest serviciu care ne este furnizat de stat și cred că putem fi de acord că nivelul său calitativ lasă de dorit.

Proiectul nostru oferă o alternativă pentru metoda clasică de predare și învățare și, în măsura în care se va bucura de o reacție pozitivă, va avea loc anual.

  • RomaniaPozitiva: Cine esti? (scurta descriere a persoanei care raspunde la intrebari)

Andreea Martinovici: Sunt membru fondator al SoLib și mă ocup de implementarea proiectelor organizației. Am absolvit un master la London School of Economics și Facultatea de Relații Economice Internationale la ASE. După întoarcerea de la Londra, am lucrat timp de un an în consultanță, iar acum îmi dedic mare parte din timp activității SoLib.

Un vis al tau despre Romania? Mi-aș dori ca România să devină o țară ce poate oferi oportunități reale tinerilor săi și nu numai. Pentru asta mi-aș dori ca societatea civilă să devină mai activă și mai trează, iar românii mai conștienți de drepturile lor.

——————————————————————————————————————————————

Multumim Andreea si SoLib!

Interviurile RomaniaPozitiva, februarie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.